Депутатите гласуваха на първо четене промени, с които се създава

...
Депутатите гласуваха на първо четене промени, с които се създава
Коментари Харесай

Депутатите гласуваха на първо четене промени, с които се дава възможност на зрелостниците да повишат оценката си от матурите в 12 клас

Депутатите гласоподаваха на първо четене промени, с които се основава опция на зрелостниците да покачат оценката си от матурата. Това стана с гласувания на първо четене законопроект за изменение и допълнение на Закона за предучилищното и учебното обучение. Вносител на промените е Красимир Вълчев от ГЕРБ-СДС, Елисавета Белобрадова от " Продължаваме Промяната - Демократична България ". Законопроектът бе подсилен със 154 гласа " за " и 35 - " въздържал се ". 

Красимир Вълчев посочи, че това е предложение на омбудсмана, което са припознали и касае оценката от държавните зрелостни изпити, които имат двойствена функционалност, от една страна с нея се приключва приблизително обучение и от друга страна- оценката е вход за висшите учебни заведения. Ако един възпитаник не е удовлетворен от оценката си, в този момент той няма по какъв начин да я поправи, означи той.

Според отчета на водещата комисия по обучение с препоръчаното изменение зрелостниците ще получат опция еднократно и в границите на една година след полагането на първия ДЗИ, да се явят на идващ плануван ДЗИ в същото учебно заведение. За новата им оценка, в случай че тя е по-благоприятна, се издава уверение.

Депутатите отхвърлиха различен законопроект за промени в Закона за предучилищното и учебно обучение, предлаган от ПГ  " Възраждане ". 

Спорна се оказа предлаганата от партията опция учениците да повтарят в трети и четвърти клас, когато не са усвоили компетентностите, заложени в образователните стратегии. Предложението даваше опция учениците от III и IV клас да получават качествени оценки. За всички възпитаници от начален стадий на образование, които имат годишна оценка „ слаб “ (2), наложително да се провежда в допълнение образование по време на лятната почивка, което може да продължи и през идната образователна година. 

Цветан Предов от " ИТН " сподели, че е срещу повтарянето. Колегата му Андрей Чорбанов добави, че повтарянето в доста огромна степен касае душeвността на дребните възпитаници.  Той настоя, че то по никакъв метод не би помогнало на децата, а това, което би било от изгода, са спомагателните часове и спомагателните занимания за учениците, които изостават. В моя клас имаше повтарящи деца, аз не видях по никакъв метод да им помогне, тъй като те стояха встрани от просветителния развой, разяснява депутатът. 

Елисавета Белобрадова от ПП-ДБ означи, че няма нито едно доказателство, че методологията на повторение оказва помощ за възстановяване уменията на децата. Вместо повторение, ние би трябвало да осигурим задоволително добра среда още в яслена група за децата. Да осигурим положително предучилищно обучение във връзка с езика. Така че, когато влезе в първи глас, детето да бъде способно да схваща, изясни депутатът. 

Ирена Анастасова от " Българска социалистическа партия за България " съобщи поддръжка и за двата законопроекта. Аз ще ви кажа не моето мнение, а на 90 % от учителите и шефовете в страната, уточни Анастасова и добави, че тяхното мнение е " за " повторение.

Смятам, че е прекомерно наказателно детето след първи клас да повтаря, само че считам че е редно след втори клас да може да се повтаря, означи тя.  Красимир Вълчев отговори като уточни, че повтарянето е в основата на изключващата просветителна система, а главният инструмент едно общество да бъде с по-малко изключени хора, е да се даде късмет за образованието им, написа Българска телеграфна агенция.

Или вкарваме това, което ние предлагаме, или опростачването на българския народ ще продължи, означи водачът на " Възраждане " Костадин Костадинов. 

Законопроектът на " Възраждане " поддържаха 54 народни представители, 51 бяха " срещу ", а 58 гласоподаваха с " въздържал се ". 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР