Депутатите да обсъдят проект на решение за създаване на Временна

...
Депутатите да обсъдят проект на решение за създаване на Временна
Коментари Харесай

На живо НС гласува създаването на анкетна комисия за Nexo

Депутатите да обсъдят план на решение за основаване на Временна комисия за определяне на всички обстоятелства и условия по отношение на активността на Nexo и обвързваните с нея компании, по отношение на осъществяване на евентуална противозаконна активност, в това число връзки с лица и структури, финансиращи тероризма и проведената престъпност, както и финансирането на политически партии в България, планува седмичната проектопрограма на Народното събрание, оповестена на интернет страницата му. 

Вносители на проекторешението са Десислава Атанасова (ГЕРБ-СДС) и група народни представители. Предвижда се комисията да се състои от 14 народни представители, определени на паритетен принцип – по двама от всяка парламентарна група, като се избира за период от един месец. 

Според проекторешението комисията открива всички обстоятелства и данни, свързани с нарушение на законодателството за осъществяване на банкова активност, с финансиране на лица от санкционни описи на Европейски Съюз или други интернационалните организации, от които България е част и към които има международноправен ангажимент, със съпричастност към организации, финансиращи тероризма и проведената престъпност, с пране на пари, с източване на капитали от вложители, с опити за интеграция на оператори на крипто- и цифрови валути в платежните системи в България и с присъединяване на NEXO и обвързваните с нея компании във финансирането на политически партии в България. 

Според проекторешението комисията изготвя отчет за резултатите от своята работа с включени в него откритите обстоятелства и условия. 

В претекстовете се показва, че от публични изказвания на Прокуратурата, Националната следствена работа и ДАНС е станало ясно, че взаимно с Британската организация за битка с престъпността и под надзора на Софийска градска прокуратура, се води следствие против проведена незаконна група за пране на пари, данъчни закононарушения, компютърни измами и нелицензирана банкова активност от страна на компанията NEXO и свързани с нея физически и юридически лица. Разследването против компанията е почнало преди повече от една година в Съединени американски щати, като същата е обект на наказателно гонене в щата Ню Йорк и още седем американски щати за осъществяване на противозаконни финансови интервенции и измами на вложители. 

Бе обявено, че по делото са налични и свидетелски показания за извършена в кабинета на някогашен министър на финансите от последното постоянно държавно управление среща с представители на разследваната компания и сдружение за банкови преводи, се споделя още в претекстовете. На срещата се твърди, че е била обсъждана опцията за публично въвеждане на разплащания с криптовалути у нас. 

В претекстовете се отбелязва, че след това в медиите е била оповестена информация за дарения към политическа партия/коалиция от партии, направени от чиновници на компанията NEXO. Впечатление прави, че голям брой от преводите са осъществени в еднакъв ден, като всеки чиновник е дарил една и съща сума, показват вносителите. Те смятат, че е от извънредно значимо значение Народното събрание да се ангажира с изясняване на наличните данни и информация по случая и да предприеме дейности посредством основаване на краткотрайна комисия, която да обясни събитията и обстоятелствата към компанията NEXO, нейните чиновници и обвързваните с нея физически и юридически лица. 

В проектопрограмата е и първо гласоподаване на Законопроект за допълнение на Кодекса за застраховането, както и първо четене на промени в Закона за ограниченията против изпирането на пари. Очаква се народните представители да гласоподават на второ четене промени в Закона за трудовата миграция и трудовата подвижност. Проектопрограмата включва и проекторешение за основаване на Временна комисия за определяне на всички обстоятелства и условия, свързани с поемането на цялостния надзор на „ Международен панаир Пловдив “ АД от бизнесмена и почетен консул на Руската федерация в Пловдив Георги Гергов, посредством дейности на централната власт и на локалните управляващи в общините Пловдив и Варна от 2016 година насам. 

Депутатите се чака да обсъдят законопроект за одобрение на Споразумение за финансиране по Механизма за възобновяване и резистентност сред Република България, представлявана от министъра на нововъведенията и растежа, и Европейския капиталов фонд за използване и ръководство на подкрепяните по Механизма за възобновяване и резистентност в България финансови интервенции. В проектопрограмата са и план на решение за оповестяване на акт на геноцид на Холодомора в Украйна 1932-1933 година и другите републики на някогашния Съветски съюз, импортиран от Стоян Михалев („ Демократична България “) и група народни представители, както и план на решение за оповестяване на Големия апетит - Гладомор в Украйна през 1932-1933 година за геноцид с вносители Екатерина Захариева (ГЕРБ-СДС) и група народни представители. 

Очаква се депутатите да изслушат здравния министър доктор Асен Меджидиев. Той е поканен в Народното събрание от депутати от ГЕРБ по отношение на рецесията с медикаментите у нас. 

Миналата седмица министърът анонсира, че ще предложи законодателни промени, с цел да се оправи с дефицита в аптеките и складовете. В момента страната следи наличностите на 63 медикаменти и когато количествата от тях паднат под 65% от средномесечните потребности на българите износът им се стопира. 

В момента у нас липсват над 300 медикамента. Идеята на здравните управляващи е прагът от 65 да скочи на 90%, а по този начин да се наблюдават и наличностите от повече на брой медикаменти. Очаква се Меджидиев да даде информация и за резултатите от инспекциите в хранилища и аптеки – още веднъж поради рецесията с медикаментите.
 

Източник: " Епицентър "
 
 

18 Яну 20234118 Яну 20232518 Яну 202334718 Яну 202314918 Яну 202331218 Яну 2023523КоментариНапиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани10 Яну 2023312911 Яну 2023114618 Яну 20237628 Дек 2022959
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР