Депутатите да обсъдят днес промени в закона за референдумите, в

...
Депутатите да обсъдят днес промени в закона за референдумите, в
Коментари Харесай

Новият антикорупционен закон влиза в пленарната зала

Депутатите да обсъдят през днешния ден промени в закона за референдумите, в Закона за налозите върху приходите на физическите лица и в Закона за правосъдната власт, планува проектопрограмата на Народното събрание (НС).

По проект на първо четене през днешния ден депутатите би трябвало да прегледат новия антикорупционният закон. Идеята е КПКОНПИ да се раздели на две.

Едното звено ще се занимава с противопоставяне на корупцията, а другото с лишаване на нелегално имущество.

Един от текстовете гласи - президентът да няма право да номинира членове на новата антикорупционна комисия. Предвидено е тя да има и проверяващи функционалности.

Днес е първата сряда от месеца, в която има пленарно съвещание, и съгласно правилника на Народно събрание парламентарните групи могат да оферират точки за включване в дневния ред, които се преглеждат всъщност. Постъпили са три оферти, които се подреждат съгласно числеността на парламентарните групи.

От ПГ на „ Възраждане “ оферират депутатите да прегледат на първо четене импортирания от партията законопроект за изменение на Закона за директно присъединяване на жителите в държавната власт и локалното самоуправление. Една от измененията планува предложение до Народно събрание за производство на народен референдум да може да бъде направено от всяка формирана и записана парламентарна група. В момента такова предложение могат да създадат не по-малко от една пета от народните представители. Предлага се и понижаване от 200 хиляди на 50 хиляди на броя подписи, с които предприемчив комитет може да изиска привикване на референдум.

" Възраждане " желае да се промени и наредбата, съгласно която Народно събрание би трябвало да одобри решение за производство на народен референдум, когато това е поискано от предприемчив комитет с подписка, съдържаща не по-малко от 400 000 подписа, и предлагането не опонира на законовите ограничавания. От „ Възраждане “ желаят броят подписи да се понижи на 100 хиляди и условието да не опонира на рестриктивните мерки да се заличи.

ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “ е направила предложение депутатите да прегледат импортираните от левицата промени в Закона за налозите върху приходите на физическите лица. Целта на законопроекта e подкрепяне на младежите, ненавършили 26-години, като техните приходи да са необлагаеми. Предлага се и приходите от трудови правни отношения до размера на линията на беднотия за всички лица, без значение от възрастта, също да са необлагаеми.

От ПГ на „ ИТН “ оферират Народното събрание да разиска на първо четене през днешния ден импортираните от тях промени в Закона за правосъдната власт. Законопроектът на Тошко Йорданов (ИТН) и група народни представители планува ограничение на част от пълномощията на основният прокурор, както и основаване на опция за действително присъединяване (чрез общи събрания) на прокурорите и следователите в организацията на активността на съответните прокуратури и Националната следствена работа. Предвижда се основният прокурор да има двама заместници - за Върховната касационна прокуратура и за Върховната административна прокуратура. Освен това се предлага цялостна анулация на опцията за командироване в системата на прокуратурата.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР