Депутати заговориха за оставка на военния министър Тодор Тагарев, след

...
Депутати заговориха за оставка на военния министър Тодор Тагарев, след
Коментари Харесай

Депутати искат оставката на военния министър

Депутати заговориха за оставка на военния министър Тодор Тагарев, откакто през вчерашния ден той ги прикани бързо да одобрят закупуването на американски бронетранспортьори " Страйкър ” – още преди изборите на 29 октомври, заяви.

В четвъртък вечерта, на съвещание на Комисията по защита, бе утвърдено закупуването на машините за към 1,376 милиарда $, а проектът е да получим БТР-ите до 2028 година

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изрази отвращение от дейностите на военния министър. " В момента всичко, което се е случило по защитата, се е случило в Народното събрание с нашите подписи. За " Страйкърите " имаме доста явен график – декември да привършим процедурата ", изясни Борисов.

Председателят на комисията по защита Христо Гаджев от ГЕРБ моли министрите да стартират да си правят работата. " Проектът по бронираните машини " Страйкър ” може да бъде приключен до 15 декември. През началото на ноември 2022 година приехме предлагането за вторите F-16, до края на месеца към този момент всичко беше приключено. Ако това държавно управление е най-малко толкоз дейно, колкото служебното, всичко може да се свърши в точния момент ”, съобщи Гаджев.

" Ние не можем да действаме в подобен график, който единствено и единствено да разреши визитата на министър Тагарев в Съединени американски щати след две седмици и да се снима с подписването ”, добави той.
Относно военната помощ за Украйна Гаджев акцентира, че решението за изпращането на бойните машини от Министерство на вътрешните работи е от юли. Сега, през октомври, няма даже междуправителствено съглашение по кое време ще се пратят и прикани министрите да стартират да си правят работата, изясни Гаджев.

Депутатът от ПП-ДБ Радослав Рибарски прикани за съблюдаване на парламентарните процедури при закупуване на военна техника. " Има процеси, които би трябвало да бъдат спазени в Народното събрание. Решението за закупуване на бронираните машини " Страйкър " би трябвало да мине през комисиите ", сподели Рибарски. Той изясни, че задължението на Народното събрание е да се преоборудва Българската войска, само че това да не е в прорез с бюджета. " Трябва да се дискутират и въпросите сложени в комисията по защита. Някои от тях са резонни като в частта си за информационните системи ", добави още депутатът от ПП-ДБ.

В отговор на апела на Тагарев депутатите да гласоподават поръчката, Делян Пеевски от Движение за права и свободи съобщи, че министърът на защитата би трябвало да си подаде оставката, в случай че изисква нещо.

" Ако Тагарев изисква нещо, би трябвало да си подаде оставката незабавно. Тагарев не може да изисква нищо от българския парламент, може да внесе предложение и комисиите да го прегледат и Народното събрание да реши - това е законовият ред. Ние може да пожелаваме от министрите, тъй като ние сме ги назначили ", съобщи Пеевски.

От Българска социалистическа партия още веднъж показаха неодобрението си към военния министър и го оповестиха за " нездравословен ".

" Преди локалния избор стартира война и би трябвало да закупим бронетранспортьорите? Министър Тагарев е нездравословен за страната, час по-скоро би трябвало да напусне българската политика. Той пази непознати ползи ", съобщи ръководителят на парламентарната група на социалистите Георги Свиленски. И добави, че ГЕРБ и Движение за права и свободи може да гласоподават оставката и на кабинета, и на военния министър.

Твърдение, че Тагарев е " нездравословен ", изрази Тошко Йорданов от Има Такъв Народ.

" С тези същите " Страйкъри " си направете труда да видите какво се случва на фронта в Украйна. Съжалявам, само че дадоха остаряла бойна техника на украинците, а в този момент гърмят като пуканки ", съобщи Йорданов.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР