Депутати от всички партии, без ГЕРБ, харесват идеята парламентът да

...
Депутати от всички партии, без ГЕРБ, харесват идеята парламентът да
Коментари Харесай

Всички, без ГЕРБ, харесват идеята парламентът да заседава през седмица, но тепърва ще се мисли |

Депутати от всички партии, без ГЕРБ, харесват концепцията Народното събрание да заседава през седмица, а в другата седмицица да има единствено съвещания на комисии, само че дали тази процедура ще бъде въведена занапред ще се мисли

Могат да се търсят всевъзможни механизми за работа на Народното събрание, депутатите би трябвало да стартират да извършват съзнателно отговорностите си. Това изясни през днешния ден ръководителят на Народното събрание Ива Митева. Вчера тя заяви за концепцията си съвещанията в пленарната зала да не са всяка седмица, с цел да се работи интензивно в комисии. Тя посочи, че е сложила въпроса още на председателски съвет и всички групи общо взето са се обединили към тази концепция. На депутатите са показани и информации по какъв начин се работи в други парламенти.

Митева акцентира, пред Българска телеграфна агенция, че към този момент правилникът си остава в този тип и по тази тематика нищо няма да се записва.

Идеята е да се намерения и като се види по какъв начин потегля работата на Народно събрание, да решим дали по някакъв метод да не се направи по този начин, че Народното събрание в действителност да бъде работещ. Виждате и какви закони се създават, могат да се търсят всевъзможни механизми, стимулира се Митева.

„ Ако няма единодушие, няма по какъв начин да тръгнем да вършим нещо на инат и напук. Важно е Народното събрание да работи качествено, това не е фабрика за закони “, сподели Виктория Василева от Има Такъв Народ. Според Василева  това би повишило качеството на закондателния развой. " Не считам, че сегашната система дава опция деликатно и качествено да се оглеждат всички закони – нови и ремонти в остарели закони. Парламентът се е трансформирал в конвейер за произвеждане на закони. По-добре да приемете един закон на седмица, само че да знаете, че този закон ще е първокласен “, сподели тя пред БГНЕС.

Филип Попов от " Българска социалистическа партия за България " счита, че подобен метод на работа би могъл да даде повече време за работа по законопроекти в комисии, само че би трябвало да се види най-хубавият баланс, тъй че работата на Народно събрание да бъде ползотворна.Този парламент е от неголеми парламентарни групи, което значи мъчно покриване на две комисии, които са в един и същи ден, даде мотив " за " депутатът.

Можем да работим всяка седмица в зала, само че тогава в комисиите, защото са доста, ще работим по пет индивида с непознати гласове, разяснява Йордан Цонев от Движение за права и свободи. Според него има проблем - ще се работи ли в комисиите персонално и, в случай че " да ", за това е нужно доста време, тъй като всеки взе участие в най-малко две комисии, които заседават по три до пет часа. Сега влизаме в едната комисия, подписваме се и бягаме в другата, добави Цонев. Ако желаеме тази процедура да я прекратим, би трябвало да дадем доста време на комисиите да работа, безапелационен е националният представител.

Трябва да убедим публичното мнение, че ние няма да лежим у дома, а ще идваме на работа от 9.00 часа сутринта и ще си отиваме в шест вечерта и това ще е пред очите на медиите, ще предложим наказания за този, който не идва на работа, без заплата, посочи Цонев.

Движение за права и свободи ще поддържа концепцията за различен метод на осъществяване на съвещанията в пленарната зала, в случай че публичното мнение и медиите застанат зад това предложение.

„ По-скоро не бихме подкрепили такова предложение “, съобщи Димитър Главчев от ГЕРБ за концепцията да бъде изменен ритъма на работа. „ Нека въпреки всичко да чуем претекстовете на сътрудниците, които го оферират “, добави той.

По в този момент настоящия устав Народното събрание организира пленарни съвещания три дни в седмицата – от сряда до петък, а които не престават от 09.00 до 14.00 часа. През останалото време заседават комисии, както и народните представители имат опция да се срещат с хора от изборните си региони.

Движение за права и свободи не взе участие в експертните диалози за основаване на държавно управление с " ИТН ", които започнаха през вчерашния ден, сподели Йордан Цонев.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР