Депутати от ГЕРБ и Обединени патриоти са внесли отлагания от

...
Депутати от ГЕРБ и Обединени патриоти са внесли отлагания от
Коментари Харесай

Властта внесе законопроект срещу психолозите самозванци

Депутати от ГЕРБ и " Обединени патриоти " са внесли отлагания от години, излиза наяве от интернет страницата на Народното събрание. Целта е специалността да може да се упражнява единствено от квалифицирани експерти, регистрирани от съсловното Дружество на психолозите в България, а не от самозванци, които си поставят табела " психолог ", без да имат нужната подготовка.

Разделение

В същото време една от главните спънки пред приемането на наложителна регулация на психическите услуги у нас е продължаващото разделяне сред професионалните гилдии на психолозите и психотерапевтите. В момента у нас има два регистъра на експертите в услугите за психологичното здраве – на психолозите и на психотерапевтите, както и две асоциации – Дружество на психолозите в България и Българска асоциация по психотерапия.

Дълги години двете гилдии работеха дружно за приемането на регулация в бранша, само че по този начин и не се стигна до признат от Народното събрание закон. В същото време пазарът на услуги, свързани с психологичното здраве, у нас процъфтява, а с това нарастват и рисковете от злоупотреби от страна на неквалифицирани лица. Заради неналичието на законова наредба няма и механизъм, по който обезпечените в здравната каса жители да получават безвъзмездни психически или психотерапевтични услуги.

" Често въздействието върху човешката душeвност от лица без нужните систематизирани познания може да нанесе мъчно поправими вреди, съпоставими с вредите върху физическото здраве, нанесени при лекуването от лица, които не са приключили медицина ", написа в претекстовете на импортирания от Даниела Дариткова и нейни сътрудници законопроект.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР