Депутати от ГЕРБ днес са внесли в НС предложенията за

...
Депутати от ГЕРБ днес са внесли в НС предложенията за
Коментари Харесай

Промените в пенсионната формула - внесени в НС

Депутати от ГЕРБ през днешния ден са внесли в Народно събрание предложенията за промени в Кодекса за обществено обезпечаване, свързани с измененията в пенсионната формула. Те плануват до 1 януари 2023 година хората да могат да избират по коя формула /новата или старата/ да се пенсионират. 

Освен трите години - 1997-1999 година, които отпаднаха от началото на тази година от новата формула с оферти от 2018 година при разискването на проектобюджета на Държавното публично обезпечаване, в остарялата формула ще влизат и трите най-хубави години преди 1997 година. Тяхното отпадане с начална дата 1 януари 2019 година беше заложено още през 2015 година при пенсионната промяна. Хората, които към този момент са подали заявление за пенсия или им е отпусната пенсия след 31 декември 2018 година, ще имат шестмесечен период да изискат еднократно преизчисление. В тези случаи пенсията се отпуска в новия размер от същата начална дата.

След 1 януари 2023 година ще се пресмята единствено осигурителният приход, насъбран след 1 януари 2000 година. " Безспорно тази смяна облекчава доста процеса по разпределяне на пенсиите както за лицата, които няма да е належащо да се доставят с удостоверения за застрахователен приход, по този начин и за осигурителната институция, която ще употребява наличната информация за осигурителния приход на лицата в Регистъра на обезпечените лица. Това от своя страна лимитира доста и опциите за злоупотреби, за които в последните години нееднократно сме били осведомени ", написа в претекстовете на законопроекта.

В претекстовете се показва още, че е значимо обаче да бъде регистрирано събитието, че към момента при доста хора, които се пенсионират сега, преобладаващият застрахователен стаж и съответния застрахователен приход са добити преди 2000 година Част от тях в този интервал са получавали високи трудови хонорари, върху които действително са били обезпечавани, а след това, в края на трудовата си кариера, заради разнообразни аргументи, в това число и да могат да натрупат нужния застрахователен стаж за пенсиониране, са приемали по-нископлатена работа.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР