Депутати коментираха в кулоарите на парламента възможността за дистанционно изслушване

...
Депутати коментираха в кулоарите на парламента възможността за дистанционно изслушване
Коментари Харесай

Депутати предложиха Володимир Зеленски да бъде изслушан в парламента


Депутати разясниха в коридорите на Народното събрание опцията за отдалечено чуване на президента на Украйна Володимир Зеленски в българския парламент.

Проектът на решение за чуване на Зеленски бе импортирано от депутатите от „ Зелено придвижване “ (част от ПГ на „ Демократична България “) – Владимир Панев и Зорница Стратиева. Панев аргументира настояването с това, че има дезинформация по тематиката.

„ Чува се доста съществено путинската позиция “, сподели той и добави, че се надява настояването за чуване на Зеленски да срещне поддръжка.

Милен Матеев от „ Продължаваме промяната “ съобщи, че е схванал от медиите за предлагането за чуване на Зеленски. Определи концепцията като „ допустима “.

„ Ако е допустимо да се реализира, нямам нищо срещу да го изслушаме, ще бъде потребно “, сподели той. Според Матеев преди всичко депутатите може да чуят настояванията към нашата страна от Зеленски и в случай че има други претенции, с изключение на оказана към този момент морална и филантропична помощ, това да бъде разисквано.

Александър Ненков съобщи, че ПГ на ГЕРБ-СДС поддържа настояването за чуване на Зеленски.

" Смятам, че е редно и е един сериозен жест за взаимност ", уточни той, добавяйки, че ГЕРБ-СДС са за неотложно прекъсване на военните дейности, тъй като последствията от спора ще са съществени и дълготрайни.

" Едно такова чуване няма да повлияе на хода на събитията, само че по този метод ще покажем на украинския народ, че сме страна, която застава зад тях ", сподели още Ненков.

Станислав Анастасов от Движение за права и свободи разяснява, че по-скоро става въпрос за послание на президента Зеленски. По думите му българският парламент е един последните, който ще направи това.

" Ние сме съпричастни с Украйна, виждате какво се случва, какви грозни подиуми следим от вашите материали в новините. Ние сме с обща позиция във връзка с рецесията в Украйна, тъй че няма нищо неприятно Зеленски да бъде изслушан ", сподели Станислав Балабанов от „ ИТН “ .

Елисавета Белобрадова разяснява, че „ Демократична България “ стои зад настояването за чуване на Зеленски. Тя счита, че ще е потребно да се чуе отношението на украинския президент. По думите ѝ неговото персонално мнение „ от време на време може да е тежко за преглъщане “, давайки образец с изявление на Зеленски пред Бундестага. Белобрадова сподели още, че чуването може да даде подтик за по-широк спор за помощта на България за Украйна.

Против чуване на Зеленски се изрече водачът на „ Възраждане “ Костадин Костадинов, който съпостави настояването с театрално зрелище.

„ Това е безусловно несериозно и смятам, че има единствено и само пропагандни резултати - такива, каквито целят и всички сходни участия, театрални и кино резултати във всички други парламенти “, сподели той.

Костадинов уточни, че не вижда с какво сходно чуване ще способства за осведомителната среда. Той счита, че в медийното пространство се демонстрира единствено едната позиция в спора.

От ПГ на " Българска социалистическа партия за България " отхвърлиха коментар по тематиката.

Да даде ли България военна помощ на Украйна?

Темата повдига и въпроса за опцията България да даде военна помощ на Украйна, която към този момент месец води боен спор с Русия.

" Не знаем дали Зеленски ще изиска оръжия. Знаете, че ръководещото болшинство е много разнородно, само че ние би трябвало да сме наясно какви са главните потребности на Украйна сега ", сподели Владимир Панев от „ Зелено придвижване “ .

На въпрос дали би подкрепил изпращането на оръжие той отговори: „ Вероятно да, само че ние желаеме да чуем и украинската страна. Предложението на президента Радев за изпращане на бронежилетки и каски е една добра стъпка и самодейност “.

Станислав Балабанов от „ ИТН “ акцентира, че България има ангажимент към НАТО и би трябвало да съблюдава договорите си в границите на Алианса. Ако има друго искане, с изключение на филантропичната помощ, то би трябвало да бъде прецизирано и разисквано, счита депутатът.

Александър Ненков от ГЕРБ съобщи, че като член на НАТО България би трябвало да се преценява с общността. По думите му ГЕРБ биха подкрепили искане за военна помощ, в случай че такова бъде импортирано в Народното събрание.

Относно въоръжаването на Украйна Йордан Цонев от Движение за права и свободи разяснява, че това е работа на българското държавно управление. Като внесе такова искане, ще бъде разисквано в Народното събрание, уточни той.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР