Депутати и общински съветници от София предложиха да съдействат в

...
Депутати и общински съветници от София предложиха да съдействат в
Коментари Харесай

Политици се активизираха по казуса с ученик, извадил газов пистолет във Френската гимназия

Депутати и общински съветници от София предложиха да спомагат в разрешаването на проблема с възпитаник, извадил газов револвер в час в столичната 9-та Френска езикова гимназия “Алфонс дьо Ламартин ”.

За рисковия случай стана ясно в петък от дванадесетокласници в образователното заведение, които описаха в обява във Фейсбук по какъв начин техен съученик е извадил скришно газов револвер и е почнал да го зарежда в час по история. По думите им, 18-годишното момче не за първи път носи в себе си оръжие в учебно заведение, а управлението неглижира случая.

Мнение по въпроса изрекоха и няколко депутати и общински съветници, които разясниха поста на учениците. Независимият общински консултант Борис Бонев поздрави учениците и техните преподаватели за съответната им реакция и предложи " да спомага с каквото може ".

Общинският консултант от Столичния общински съвет (СОС) от квотата на " Демократична България " Грети Стефанова прикани в мненията, че по случая " би трябвало да се носи отговорност " и сподели, че е подготвена да помогне " при разрешаване на казуса ". Стефанова е член на Комисията по обучение и просвета към СОС.

Случаят притегли вниманието и на различен представител на Демократична България - депутатката Кремена Кунева, която предложения учениците на среща и съобщи, че също е подготвена да им спомага.

Какво споделя управлението?

Пред bTV директорката на Френска езикова гимназия в София Емилия Богданова-Иванова изясни, че момчето е споделило, че има газовия револвер, защото след часовете ще върви на разходка в гората, където ще се упражнява да стреля. Тя прибавя, че това не е първият проблематичен проблем с този възпитаник и преди е писала писма до Агенцията за обществено подкрепяне, откъдето даже не са върнали отговор.

От профила си във Фейсбук Емилия Богданова обясни обстановката, като сподели, че е предприемала ограничения " мигновено " щом е схванала какво се е случило.

" Незабавно бе потърсена майката на ученика. Тя отхвърли да пристигна в учебно заведение в тази обстановка при личното си дете! Задържахме ученика до идването на екипа от служители на реда, които организираха своите следствени дейности ", написа директорката.

Органите на реда обаче не са намерили съображение той да бъде арестуван, по тази причина единствено са му връчили призовка да се яви в 1 РПУ, изяснява тя, като показва, че още на идващия ден е издала заповед за премахване на ученика. Това обаче е единствено краткотрайна мярка.

Богданова разяснява и намесата на политиците в цялата обстановка:

" Това от което най-вече се тормозя сега е, че такива случаи незабавно стават комфортни за потребление. Вижте какъв брой политически лица се активизираха да разясняват. И оферират помощ! Може би ще закупят метало детектори за всяко учебно заведение или като влязат в Народното събрание ще трансформират това, което пречи на работата ни? Или както се пее в песента: А нека, но едва ли ", написа тя в персоналния си профил във Фейсбук.

Позицията на директорката на образователното заведение незабавно беше подкрепена от Сдружението на шефовете в междинното обучение в България. В писмо те показват, че Богданова е " дълготраен шеф, възпитател и труженик за българщината и децата на България ".

" Вярваме, че тя е подхванала всички нужни ограничения за застраховане на естественото протичане на образователните занятия и за запазване на живота и здравето на учениците, учителите и всички в учебното заведение. Вярваме, че институциите ще вземат своевременни ограничения и родителските активи ще бъдат безрезервна поддръжка на този самоотвержен екип на едно от водещите и влиятелни учебни заведения в България ", се споделя в тяхната позиция.

Учениците обаче считат, че управлението на гимназията " носи цялостна виновност " за случилото се поради " безотговорността си и неглижирането на казуса ".

" Въпреки породения стрес на учениците от профил история, директорката, госпожа Богданова, отхвърля да поеме отговорност за бездействието си и не уведомява родителите на учениците за случилото се. Единствено се слагат собственоръчни барикади, които са просто обидни. Поради незнайни за нас аргументи въпросният възпитаник не е отхвърлен от учебно заведение ", пишат те.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР