Депутатът Явор Божанков смята да остане народен представител и да

...
Депутатът Явор Божанков смята да остане народен представител и да
Коментари Харесай

Изключеният от БСП Явор Божанков остава в парламента: Независим ми звучи чудесно

Депутатът Явор Божанков счита да остане депутат и да не се съобрази с апелите на Българска социалистическа партия да напусне и Народното събрание, откакто бе изключен от парламентарната група. " Независим ми звучи отлично ", разгласи депутатът пред бТВ, откакто гласоподава " за " решението България да даде оръжие на Украйна в петък - позиция, която е в цялостно несъгласие с тази на Българска социалистическа партия. Мотивира вота си в, сподели, че " Русия няма да завоюва тази война " и беше изключен.

" Направих каквото считам за редно ", заявява депутатът. И заключи случилото се сред него и левицата с образец: " Като в брака е - " непоправимо разстройство ".

Явор Божанков още веднъж съобщи, че е знаел какви ще са последствията от речта и вота му, само че " компромисите станаха доста " - другият подобен бе връщането на хартиената бюлетина, за което левицата настояваше в този парламент, откакто бе на тъкмо противоположния полюс преди няма и година.

Депутатът отхвърли медийните спекулации, че ще се причислява към други парламентарни групи, а още по малко, че ще взе участие в оповестената наскоро самодейност за. Направи го с риторичен въпрос: " Това, на което " новото ляво ", което е като остарялото, единствено че му споделят " ново "? Това не е ново. Нелепо е да се споделя, че е ново. "

Явор Божанков описа, че преди основното гласоподаване за оръжие за Украйна сътрудниците му са били наясно каква е позицията му, а той - наясно какво ще последва. Предложено му е било да не взе участие във вота, да не влезе в пленарната зала. Този компромис счита за прекомерно огромен.

" Това е исторически миг, държа децата ми да знаят по какъв начин съм дал своя вот. Не мога да си разреша да се скрия в коридорите. Ние вършим като общество една и съща неточност от епохи. Ние споделяме, че във войни постоянно сме били на губещата страна. Проблемът е, че ние разсъждаваме коя е мощната, а не коя е вярната страна. По тази логичност сме попадали по страната на нацистка Германия. Сега историята ни прави подарък. Правилната страна (във войната на Русия против Украйна) е страната на жертвата, а мощната страна е тази на обединена Европа. "

Депутатът описа, че и по тематиката Украйна, и на тематика " хартиена бюлетина " още пет пъти да се гласоподава, пет пъти би бил на позиция, противоположна на тази на Българска социалистическа партия. По думите му това не е измяна на гласоподавателите му, както настояват представители на левицата и го приканват да напусне Народното събрание. А таман противоположното - позициите му са поредни. За образец даде " хартиената бюлетина ", чието връщане няма по какъв начин да поддържа, тъй като се е явявал на избори с стратегия в отбрана на машинния избор.

До 2021 година отбрана на машинното гласоподаване бе формалната позиция на Българска социалистическа партия и персонално на Корнелия Нинова.

Божанков разгласи, че в групата на левицата има другари, че няма да предава персонални диалози, нито счита, че в връзките с към този момент някогашната му пармалентарната група има засегнатост. По думите му разликите са кардинални, а не личностни. Заяви още, че от Българска социалистическа партия имат право да вземат решението за изключване. Но не е склонен с настояването на излезе от Народното събрание, нито със внушения, че " е непризнателен, тъй като Българска социалистическа партия му е дала доста ".

" Да, Българска социалистическа партия ми е дала известност, опция да изучавам. Но това не е еднопосочна улица, аз също съм дал доста ". Даде образец по какъв начин след решението на левицата да изиска оставката на основния прокурор Иван Гешев и при среща с него в Народното събрание е трябвало самичък да пази въпросната позиция. " Останалите сътрудници разсеяно си ровеха в телефоните. Сега ще имат опция да бъдат смели и да правят сами тази работа ", заявява Божанков.

А за татуировката на дребна черна овца с папийонка, която си направи ден след изключването от Българска социалистическа партия, сподели, че символиката е ясна - самият той постоянно носи папийонка вместо вратовръзка на работа. " Не би трябвало младежите да разрешават да бъдат нечии протежета, би трябвало да следват сърцето си. Не би трябвало да разрешават боязън да застава на пътя им ", заключи Божанков.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР