Депутатът в Европейския парламент (ЕП) Цветелина Пенкова и представители на

...
Депутатът в Европейския парламент (ЕП) Цветелина Пенкова и представители на
Коментари Харесай

Евродепутатът Цветелина Пенкова и лидери от българската индустрия представиха седемте ключови приоритета пред бъдещите ни пратеници в ЕП

Депутатът в Европейския парламент (ЕП) Цветелина Пенкова и представители на българската промишленост и енергетика показаха през днешния ден " Приоритети за българската промишленост и енергетика - настояще и бъдеще ". Това са национални цели, които би трябвало да се пазят и отстояват от 17-те бъдещи български членове на Екологичен потенциал в идващия мандат 2024-2029 година.

В документа са записани 7 целта. Това са гарантиране на сигурността на енергийните доставки, развиване на нуклеарната енергетика, уравновесен енергиен микс, възстановяване на свързаността на електропреносните и енергийни мрежи в Европейски Съюз, произвеждане на множеството сериозни първични материали, запазването на конкурентоспособността на промишлеността и висококачествените работни места и развиване на университетските достижения и кадровия капацитет.

Цветелина Пенкова посочи, че България е в продължаваща политическа рецесия към този момент няколко години. Постоянните промени в ръководството на страната сковават институциите и основават спънка пред реализирането на дълготрайните политики, ограничения и дейности, нужни за гарантирането на сигурността и конкурентоспособността на българската промишленост, енергийния бранш и ролята на браншовите организации на европейско равнище.

Председателят на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев посочи, че в последните години проблемите на европейската стопанска система се задълбочават и нейния дял в международната стопанска система ускорява своя спад. Той уточни, че над 2/3 от износа на България е към страните от Европейски Съюз. Затова забавеното развиване на европейската стопанска система води до закъснение и на развиването и на българската стопанска система. „ Основополагащ фактор за конкурентоспособността на една стопанска система, изключително при зеления и цифровия преход е конкурентоспособността на нейната промишленост, което не може да се реализира без конкурентни цени на силата. Бихме желали България да заеме по-активна и градивна позиция при определянето на европейските индустриални политики ", разяснява Васил Велев.

Участие взеха още представители на Еврохолд България, Българската асоциация на металургичната промишленост, Българската асоциация на циментовата промишленост, Българската федерация на индустриалните енергийни потребители, Електроенергийния систематичен оператор и Българския атомен конгрес.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР