Депутатът Тома Биков, представител на пропагандната латерна на ГЕРБ, има

...
Депутатът Тома Биков, представител на пропагандната латерна на ГЕРБ, има
Коментари Харесай

Свободата на словото не е за Тома Биков, Наречен е

Депутатът Тома Биков, представител на пропагандната латерна на ГЕРБ, има мотив да почерпи така наречен съпротива. За следващ път тя му даде късмет да се изяви, без самият той да има заслуга за това. А когато се промушваш в пространство без опозиция нестъпва ленност.Често мозъчна. За дълго. Затова постоянно коментирането на депутатски изяви е безмислено занятие. Когато обаче става дума за независимост, слово и медии - амнистия не би трябвало да има. В така наречен разногласия и диспути по тематиката оня ден в Народното събрание, Биков се насили и роди следната песачинка: „ Колегите от Българска социалистическа партия разпоредиха на Съвет за електронни медии свръхотговорности и свръхочаквания - упованието Съвет за електронни медии да каже нещо за свободата на словото, за класацията на " Репортери без граници ", че сме на 111-о място. Една ранглиста, направена от Неправителствени организации, на която аз нямам доверие. Ще ви кажа по какъв начин се прави тази ранглиста - избират се едни кореспонденти, вършат се с тях изявленията, питат се има ли независимост на словото, а те споделят - няма. В същото време Малта е на 37-о място, Словакия - на 26-о, а там убиха проверяващи публицисти, разследвали държавните управления. А тук един народен представител държал 7 вестника. И по тази причина България е на 111-о място ".

Пет фрази, а толкоз доста слама в тях. Но не бъркайте Биков със случайността. Биков знае за какво го прави. Знае за кого го прави. Дори го прави, преди още да му е подредено да го направи. Идва му от вътрешната страна или пък е компенсация за нещо. За депутатството - подсказва някой. Не единствено, - добавя различен... Така приказват хората, нали си нямат работа като депутатите.

Това, че от Българска социалистическа партия са очаквали Съвет за електронни медии да се произнесе за класацията на „ Репортери без граници “, е хумореска. Явно са били заети с парада на 9 май… Няма потребност от коментар.

Любопитен е опитът на Биков да изясни по какъв начин се прави класацията на „ Репортери без граници “. Елементарно, погрешно, плитко, недъгаво, идиотско. По-логично е Биков да каже по какъв начин се прави класацията за депутати в ГЕРБ. Срещу какви такси, обезпечени гласове, дялове от компании, отчисления от публични поръчки и прочие Би трябвало да е движимост в материята.

Биков обаче не стопира. Дава образец с Малта и Словакия, където бяха убити публицисти. Само фактът обаче не е задоволителен за заключения. Край него има доста значими остоятелства, които оформят цялостната картина. Тези публицисти бяха свършили страхотна работа - откриване на корупция по най-високите етажи на властта. И зад тях застана гражданското общество. Протести, оставки, следствие на службите, промени, отново митинги, реформи… У нас каквито и разкрития да се разгласяват за корупция и закононарушения във властта – са подминавани високомерно от шайката, както успешно назова Антон Тодоров управлението на ГЕРБ. Автори и издатели на сходни разкртия у нас не са убивани с патрони, само че влизат в „ черния лист “ и ги погват прокурори, данъчни, Министерство на вътрешните работи, служби и прочие Повдигат се обвинявания, постановат се забрани, лимитира им се финансирането, заплашват ги и прочие Това по-малко брутално и смъртоносно ли е? Защо не опита Биков от тази " независимост " пък тогава да раздава мъдрости и да прави съпоставения.

В същия лекомислен жанр Биков подмята още, дали един народен представител с неговите 7 вестника е причина за 111-о място, заемано от България. Не знам по какъв начин се е изявявал Биков като артист, само че по въпросите за свободата и словото е не просто неоснователен а комичен. Пеевски има доста повече от 7 вестника и Биков знае това по-добре от доста други. Което прави изказването му изключително цинично. Знае също, че Пеевски има върхушката на държавното обвиняване, повече от половината министри, огромна част от тайните служби, контролни органи и организации. Притежава - акцентира се - любовта и доверието на Бойко, Сотир и Цецо. Много е допустимо да има и самия Биков. И може би тъкмо поради това Тома Биков да се изрича по този метод. И изобщо да е народен представител. Може би, а може и друга причина да има.

Всъщност класацията на " Репортери без граници " свърши добра работа, тъй като принуди властта и медийните й аргати да се озъбят както си знаят по тематиката. По-страшна от глупавите им приказки обаче е подмяната на полезностите, осъществявана с прокурорски чукове, болшевишки флагове и лозунгите за непоклатимост, повтаряни от малко ято кресливи папагали. Скоро някой шмекер и тях ще измоделира от восък и ще ги залепи на раменете на Вожда в оня варненски музей…

Ако Биков имаше най-малко грам разбиране зарепресиите и униженията, на които са подложени медиите и публицистите (и освен те), които не са в крайник с правата линия на властта, нямаше да е толкоз куражлия по тематиката за свободното слово и медии.

Един ден даже той ще осъзнае защо е бил необходим на Бойко и Цецо и по какъв начин наподобява това в профил. Ще му се желае да потъне вдън земя или да се гръмне. За да избегне съдбовната стъпка, по-добре още на следващия ден да поръча лимузина от Народното събрание да го откара право в Наречен. Или Павел баня. Няколко процедури и цялостна диета от пеевските вестници, ще го върнат най-малко частично към естествения живот.

Въобще Биков би трябвало да знае, че е непристойно и недостиг на просвета ръководещи да приказват за независимост на словото и медиите. Още повече да упрекват този или оня за неща, които не им харесват. Ако не престават в този дух следващата година 111-о място ще наподобява влиятелно...

Огнян Стефанов
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР