Депутатът от външната комисия в Европейския парламент и бивш външен

...
Депутатът от външната комисия в Европейския парламент и бивш външен
Коментари Харесай

Депутат от външната комисия в ЕП: Не можем да говорим за Обединена Европа без Западните Балкани

Депутатът от външната комисия в Европейския парламент и някогашен външен министър на Словакия Едуард Кукан изрази очакване Европейският съвет през юни да удостовери започването на договаряния с Македония и Албания за присъединение към Европейския съюз. По думите му има огромна възможност да се стигне до пробив в договарянията сред Атина и Скопие за името на Македония още преди съвета в края на българското председателство.

Пред БНР Кукан даде висока оценка на напъните на София да придвижи напред Западните Балкани и предвижда историческо развиване по въпроса за евроинтеграцията на страните от района след срещата на върха у нас на 17 май. Като ръководител на делегацията в парламентарната комисия по стабилизиране и асоцииране ЕС-Сърбия и някогашен специфичен делегат на Организация на обединените нации в Косово, той разяснява и влошения разговор сред Белград и Прищина.

Трябва да запазим заема на доверие към Евросъюза посредством обективното оценяване на страните от Западните Балкани, моли Едуард Кукан. Относно упованията си за Европейския съвет през юни, когато ще бъдат обсъждани рекомендациите на Европейска комисия за започване на договаряния с Албания и Македония Кукан уточни:

„ Направихме всичко допустимо Европейска комисия да излезе с положителни рекомендации за двете страни, тъй като го заслужават. В Македония и изключително в Албания обществото очакваше с терзание този отчет. Те реализираха доста положителни резултати в правосъдната промяна и имаха потребност от кураж поради упоритостите им за разширение на Европейски Съюз в бъдеще. Македония чака към този момент 12 години, а това е доста мъчно. Все още работата не е свършена изцяло, тъй като Европейска комисия предлага, а Европейският съвет е този, който взема решение. За страдание знам, че от време на време, когато членовете на Европейския съвет вземат решение, не гледат осъществяването на съответните рекомендации от страните кандидатки, а се въздействат от техните двустранни връзки. Това е неприятно. Трябва да запазим заема на доверие към Евросъюза посредством обективното оценяване на страните от Западните Балкани, тъй че се надявам Европейския съвет да удостовери започването на договаряния за присъединение на Македония и Албания. “

Преговорите сред Атина и Скопие по проблема с името на някогашната югославска република Македония не престават към този момент 15 години, в този момент и с посредничеството на дипломат Матю Нимиц от Съединени американски щати наподобява, че сме доста покрай съглашение, акцентира Едуард Кукан. Той предвижда, че ще бъде открит компромис за името на страната:

„ Но има други значими проблеми, заложени в конституцията, като да вземем за пример по какъв начин тогава ще се назовава езикът – горномакедонски? Ясно е, че езикът е македонски, само че това е недопустимо за гърците. Така че е неотложно договарянията да продължат до постигането на задачата и всички да спомагат. Ако се стигне до пробив, това ще бъде преломен миг за Македония и доста трудности ще бъдат преодолени. Надявам се на позитивни резултати в договарянията сред Атина и Скопие преди Европейския съвет през юни. Това ще бъде още един мотив за съвета да излезе с позитивно решение за Македония. По-скорошното решение на разногласието е от извънредно значение. “

Анализирайки другия сериозен проблем, който стои пред европейската вероятност на Западните Балкани – връзките сред Белград и Прищина, Едуард Кукан означи:

„ Когато работим с сътрудниците ни от Белград и Прищина постоянно подчертаваме, че ще бъдат оценени по това дали е реализиран позитивен разговор и по какъв начин извършват към този момент реализирани договорености. Процесът върви доста мъчно и постепенно, напоследък не сме очевидци на прогрес в разговора сред двете страни. Сърбия и формалните й представители знаят, че без решаването на казуса ще бъде доста мъчно да получат финалното “да” за участие в Европейски Съюз. Смятам, че поставят старания за позитивен процес на разговора, само че за жалост имаше отрицателни събития, като убийството на Оливер Иванович, които привнесоха негативни настроения в диалозите сред двете страни. Трябва непрекъснато да се работи с тях. Това е единственото решение, с цел да продължат с упоритостите си за евроинтеграция. Докладът на Европейска комисия за Сърбия е положителен. Към Косово документът е сериозен, само че в посока да окуражи Прищина. Отне й излишно доста време да ратифицира съглашението за демаркация на граничната линия с Черна гора, имаше опити със сълзотворен газ да бъде предотвратено съвещанието на Народното събрание, а това бе доста неприятен знак. Косово би трябвало да направи още доста, с цел да покаже, че страната е подготвена да бъде част от Евросъюза. “

По въпроса за ролята на България в напредването на страните от Западните Балкани към Европейски Съюз Едуард Кукан посочи:

„ Не споделям, че тези страни получиха позитивни оценки поради председателството, само че несъмнено позитивното въздействие от работата на българското държавно управление е осезаемо. Имахме огромни упования от председателството ви, направихте амбициозна поръчка, че страната ви е подготвена да придвижи Западните Балкани напред, тъй като е част от района и всички виждаме отличната ви работа. Сега чакаме с големи очаквания срещата на върха в София, която ще бъде историческо развиване след срещата в Солун. Среща от сходен диаметър би трябвало безусловно да донесе решения и наличие. Няма да е задоволително единствено тържество, танци и вечеря за участниците. Необходимо е политическо наличие и съм сигурен, че България се приготвя точно в тази посока. Това е сложна задача. Знаем за казуса с представителството на Косово и че то е проблем за присъединяване на други страни. Премиерът ви удостовери присъединяване на косовския президент Хашим Тачи, а това потвърждава чудесните дипломатически качества на държавното управление ви да провежда събитие от подобен сан. Сигурен съм, че срещата на върха ще бъде “короната” на българското председателство и ще донесе осезаеми позитивни резултати за евроразширяването. “

Трябва да признаем, че не всички в Европарламента се отнасят позитивно към този развой, предизвести Едуард Кукан. Последният образец по думите му е речта на френския президент Емануел Макрон пред евродепутатите:

„ Когато той приказва за Западните Балкани, не сподели ангажираност към тази концепция и не изрази увереност в нуждата от разширение. Това съмнение не ми харесва. Същите песимистични настроения следим и в Холандия. Евроразширяването има потребност от хора, които се борят за концепцията систематично и дълготрайно. Затова правя оценка работата на българското председателство толкоз високо. “

Не можем да приказваме за Обединена Европа без този район, той й принадлежи географски. Ако го пренебрегваме или не му обръщаме задоволително внимание, можем да чакаме това, което се случи при колапса на Югославия на Милошевич, когато имахме война, счита Едуард Кукан:

„ Сигурността и стабилността на Западните Балкани значи сигурност за цяла Европа. Колкото по-скоро ги включим в Европа, толкоз по-добре. Не приказвам за бързо приемане. Страните от Западните Балкани би трябвало да изпълнят критериите. Не може да има директни пътища или любимци. Но в случай че един път са изпълнили рекомендациите, не може да се намират аргументи приемането им в европейското семейство да бъде възпрепятствано. Защото политически вакуум не съществува и в случай че Европейски Съюз не е задоволително деен, други страни ще стъпят в района, измежду които Турция и Русия. “

Влиятелният евродепутат и някогашен словашки външен министър Едуард Кукан разяснява възможностите за нормализиране на обстановката в Словакия след следващия многохиляден митинг в Братислава:

“Ситуацията в Словакия е доста напрегната след ужасното ликвидиране на проверяващия публицист Ян Куцяк, който бе погубен, тъй като вършеше работата си. Хората са доста гневни, хиляди жители стачкуват по словашките улици освен в Братислава. Куцяк разследваше връзката на основни словашки политици с мафията в Калабрия и бе погубен. Това е доста ужасно! То донесе и доста проблеми за държавното управление, имаше вълна от оставки – на премиера, на вътрешния министър, на началника на полицията, само че обстановката към момента не се успокоява. Хората желаят предварителни избори. Доверието им е подкопано и ще продължат да са на улицата. Смятам, че единственото решение е оставка на кабинета – дано хората създадат своя избор. За страдание няма добра опция на настоящето държавно управление, а това е неприятно. Но дано хората решат, тъй като държавното управление е толкоз обезсилено, че не би могло да оцелее още две години до постоянните парламентарни избори. Решението е в предварителен избор.”

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР