Депутатът от Продължаваме промяната Калина Константинова е формулирала въпроса така:

...
Депутатът от Продължаваме промяната Калина Константинова е формулирала въпроса така:
Коментари Харесай

ГЕРБ, ДПС и БСП отказаха да чуят избирателната комисия за проблеми с машинното гласуване

Депутатът от " Продължаваме промяната " Калина Константинова е дефинирала въпроса по този начин: " Дали ЦИК има подготвеност да създаде избори с актуалните механически устройства, наличните принтери и нов тип хартия, отговаряща на новите условия, в това число нуждата от перфорации за огъване и отделяне ".

Повод за въпроса са признатите от ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия промени, че вотът от машинното гласоподаване към този момент няма да се регистрира съгласно данните и протоколите от устройствата, а от хартиените разписки, които още веднъж ще бъдат броени ръчно. Това е мотивът политици постоянно да споделят, че в действителност към този момент има два типа хартиено гласоподаване, а машините са превърнати в елементарни принтери. Формално ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия назовават разписките от машините машинни бюлетини, тъй като гласоподаваха, че хартията към този момент би трябвало да е по-дебела, да е има специфични отбрани (каквито имат и бюлетините, отпечатвани от Българската национална банка), да се прегъва и подпечатва.

Константинова уточни, че са правени опити да се вземе мнение от ЦИК по гласуваните от ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия промени, само че изборната комисия е решила да не изпраща такова. Причината е, че там решенията се взимат с болшинство от две трети от членовете (общо 15), а представителите на ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия не разрешават това. Депутатът от " Продължаваме промяната " напомни обаче, че в мнение на Българска народна банка по тематиката написа, че " сходна предпазена хартия може да бъде обезпечена в границите на до осем месеца ". Още по тематиката четете тук

" Създава извънредно терзание, че на последващи избори, в случай че са предварителни и скорошни, ще се озовем на избори с хартиена бюлетина ", заключи Калина Константинова.
Очевидно ЦИК се крие и не желае да отговори на въпроси по какъв начин ще обезпечи изборите

Миналата седмица парламентарната правна комисия с гласовете на ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия предстоящо отхвърли ветото на президента върху измененията в Изборния кодекс. Последните стъпки към прекрояването на изборните промени депутатите ще създадат в последния си работен ден преди празниците - в петък (23 декември).
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР