Депутатът от Продължаваме Промяната - Демократична България Явор Божанков внесе

...
Депутатът от Продължаваме Промяната - Демократична България Явор Божанков внесе
Коментари Харесай

ПП/ДБ предлагат трудовата книжка да стане електронна

Депутатът от " Продължаваме Промяната - Демократична България " Явор Божанков внесе законопроект, предлагащ трудовата брошура и служебната брошура на държавните чиновници да станат електронни. Това оповестиха от пресцентъра на обединението.

Законопроектът планува основаването на електронен указател на заетостта, поддържан от Националната организация за приходите (НАП) , в който да се вписват всички данни от трудовата брошура. Вносителите на закона показват, че по този метод чиновниците ще имат цялостен достъп до трудовото си досие, а работодателите ще могат да автоматизират вътрешни процеси посредством системи за ръководство на човешките запаси, като автоматизирано изпращат данни към регистъра.

Данните, които сега се подават към Национална агенция за приходите, ще бъдат подавани автоматизирано към регистъра на заетостта, без да се вкарват нови условия за оповестяване на правни отношения, разясняват от ПП/ДБ.

Законопроектът дава и спомагателна отбрана на чиновниците, защото ще ограничи достъпа на работодателите до трудовите хонорари при предишни работодатели.

В преходния интервал, след построяването на регистъра, се планува работодателите да сканират и изпращат трудовите книжки на чиновниците си до Национална агенция за приходите, която да провежда въвеждането им в структуриран тип. Според ПП/ДБ поради дългия период, това е минимална административна тежест върху работодателите, като също така взема решение казуса с достоверността и отговорността за коректността на данните.

Първоначално регистърът на заетостта се попълня на база на наличните данни в базите данни на Национален осигурителен институт. В този интервал работодателите вписват данните в регистъра, а не в трудовата брошура.
 Стъпка по-близо до електроннта трудова брошура, бизнесът е
Стъпка по-близо до електроннта трудова брошура, бизнесът е " за "

Предвижда се е-регистърът да се построи до септември 2024 г.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР