Депутатът от ПП - ДБ и бивш вътрешен министър Бойко

...
Депутатът от ПП - ДБ и бивш вътрешен министър Бойко
Коментари Харесай

Бойко Рашков не подкрепя промените в конституцията - не е съгласен с текстовете за главния прокурор

Депутатът от Политическа партия - Демократична България и някогашен вътрешен министър Бойко Рашков съобщи, че няма да поддържа измененията в Конституцията. Критиките му бяха по отношение на текстовете за основния прокурор.

Според него се засилвала политическата опция да се избират основни прокурори без качества.

 

„ Трябваше да се задълбочи въпросът и да се подсети на множеството народни представители, които тогава ги е нямало, че основаването на Глава шеста от Конституцията през 1991 година беше реализирано в политическа борба. Тогава политиците реализираха мъдрото решение, че би трябвало в измененията за правосъдната власт да има баланс, който да обслужва нашето демократично зараждащо се общество “, сподели Рашков по време на изявлението си от парламентарната естрада.

 

„ Тогава нямаше никакво подозрение, че във Висшия правосъден съвет би трябвало да има паритет сред представителите на професионалната и политическата квота “, добави той.

„ От последните години има паметни изявления – „ Ти си го избра “, споделя един прокурор на един политик. В момента сме на път да улесним политическия метод за влияние върху прокуратурата. В този план някои народни представители са доста удовлетворени, че усилваме политическата квота. Съотношението е четири към шест във връзка с прокурорския съвет. Какво споделяме на обществото с това предложение? Ние като политици ще се намесваме в структурирането на прокуратурата “, акцентира Рашков.

„ Политическото внимание е ориентирано към прокуратурата, а не към съда. Ако планът на нова Конституция остане в това му положение, няма да го поддържа “, добави националният представител от ПП-ДБ.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР