Депутатът от Има такъв народ Любомир Каримански поиска отговори от

...
Депутатът от Има такъв народ Любомир Каримански поиска отговори от
Коментари Харесай

ИТН иска отговори от Фандъкова за Топлофикация София

Депутатът от " ИТН " Любомир Каримански изиска отговори от Столична община и кмета Йорданка Фандъкова за " безхаберното ръководство " на " Топлофикация София ". Според Каримански би трябвало да се отговори за какво има толкоз огромна дупка в бюджета на сдружението, как се запълват течовете и за какво изнася част от силата, която създава.

Депутатът разкри, че " Топлофикация София " дължи суми на Топлоелектрическа централа " Варна ", в която мажоритарен притежател е Ахмед Доган. " Най-вероятно са купували газ от Топлоелектрическа централа " Варна ", само че за какво тъкмо от него? КЕВР може да отговори на този въпрос ", уточни Каримански и настоя за спешен одит на общинското сдружение. 

Той заяви, че от " ИТН "  подготвят промени в Закона за енергетиката, като задачата е да се контролира скъпият ток за бизнеса и бита, а наложеният мораториум върху цените на тока, парното и водата се явява като краткотрайна мярка.

Според депутата с препоръчаните през днешния ден промени страната и бизнесът ще си поделят тежестта за скъпата електрическа енергия – сумата за отплата ще бъде увеличена, само че от нея ще се възползват единствено засегнатите бизнесмени.

По-рано енергийният министър разгласи, че обезщетения поради скъпата електрическа енергия се чака да бъдат получени от бизнеса от декември тази година до края на март 2022 година. Освен компенсациите за скъпия ток, ще се предложи да се включат и такива за потребителите на природен газ на контролиран пазар. В рамките на идващите четири месеца ресурсът, който ще бъде обособен, се чака да надвиши 1.5 млрд. лева.

Има Такъв Народ оферират също понижаване на софтуерните разноски на мрежовите оператори посредством закупуване на електрическа сила от публичния снабдител. " Имаме едни софтуерни разноски на всеки един мрежови снабдител. В момента вместо тези цени да бъдат плащани на свободния пазар, този разход ще бъде плащан от контролирания пазар, с цел да бъде обезщетен бизнеса “, изясни пред bTV Любомир Каримански. 

Депутатът уточни, че се планува фонд, който да дава непоклатимост на българската енергетика и който да генерира средства по обективен метод. " В този фонд желаеме да ориентираме всички тези свръхпечалби на производителите и те да бъдат разпределени на един по-справедлив принцип, тъй че цената за крайния консуматор да няма този напън ", добави той. 

Една от първите задания на парламентарната енергийна комисия ще бъде смяна на състава на Комисията за енергийно и водно контролиране, заяви още Каримански.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР