Депутатът от ГЕРБ Тома Биков и неизменен член на комисията

...
Депутатът от ГЕРБ Тома Биков и неизменен член на комисията
Коментари Харесай

Тома Биков призова Соня Момчилова да подаде оставка

Депутатът от ГЕРБ Тома Биков и неизменим член на комисията по културата и медиите в Народното събрание прикани през днешния ден Соня Момчилова да подаде оставка като ръководител на Съвета за електронни медии (СЕМ). По думите на Биков, който насочи апела с фейсбук статус, Момилова се оправдава за всичките си думи с персонално мнение, само че в случай че желае да показва такова, дано да го прави като член на Съвет за електронни медии от квотата на президента, не касто ръководител на органа, защото ангажира със себе си целия медиен регулатор. Както е известно Момчилова, назначена от Румен Радев, има меко казано противоречиви позиции във връзка с войната в Украйна. Заради следващата й " персонална " медийна иизява - през вчерашния ден по БНР, с остра реакция излезе украинското посолство.

" Председателят на Съвет за електронни медии няма право на персонално мнение, тъй като съставлява целия орган и би трябвало да обобщава мненията на всички. Явно това е непостижима задача за госпожа Момчилова ", показва Биков.

В началото на месеца двете нови членки на Съвет за електронни медии (от парламентарната квота) - Пролет Велкова и Симона Велкова, още веднъж предизвикаха искане за оставката на Момчилова като ръководител. И то още веднъж не бе признато, с помощта на " щита " от останалите две - Габриела Наплатанова (квота в тази ситуация на Румен Радев, също като Момчилова), както и Галина Георгиева (номинация на ГЕРБ, подкрепена от Движение за права и свободи в последния мандат на кабинета " Борисов " ).

Президентът Румен Радев и ГЕРБ би трябвало да заявят ясно дали споделят позицията на председателката на Съвет за електронни медии Соня Момчилова, която дефинира клането в Буча за " украинска агитация " - приканиха и от Асоциацията на европейските публицисти - България. Но досега позиции не се чуват от нито една от призованите страни.

Първото искане за оставката на Момчилова като ръководител датира от декември предходната година. То бе за " изцяло творчество ". Тогава Пролет Велкова се стимулира с това, че председателката " популяризира антидемократична агитация " и " опорки ", включително за това, че войната в Украйна е оправдана. А Симона Велева се стимулира със " независимата информационна политика, която не е съгласувана и не отразява позиции, мнения и решения на съвета и която води до уронване репутацията на Съвет за електронни медии ".

Ето какво написа Тома Биков:

Гледах съвещанието на Съвет за електронни медии и ми направиха усещане няколко неща:

1. Заседанията се организират в свободен формат и всеки, който желае може да се изкаже, когато пожелае без да е належащо да желае думата, да му се дава думата или да се употребяват реплики и дуплики. Така може да се води диалог в неофициална конюнктура, само че не и да заседава регулатор.

2. За следващ път главната тематика на съвещанието на Съвет за електронни медии са интервютата на неговия ръководител Соня Момчилова, която за следващ път изяснява, че изразявала персонално мнение. Председателят на Съвет за електронни медии няма право на персонално мнение, тъй като съставлява целия орган и би трябвало да обобщава мненията на всички. Явно това е непостижима задача за госпожа Момчилова.

3. На предходно съвещание болшинството от членовете на Съвет за електронни медии се разграничиха от изказванията на госпожа Момчилова, което трябваше да я подтикне да уточни изявите си и да премисли държанието си. Явно обаче това не се е случило и нейното държание още веднъж е в дневния ред.

Зная, че като народен представител аз също нямам право на персонално мнение, тъй като работата ми е да съставлявам гласоподавателите и партията си. Зная и че не е добре да разясня работата на самостоятелни регулатори, какъвто е Съвет за електронни медии. Като народен представител обаче имам правото на съвет и отношение към резултатите от работата на регулаторните органи. Затова бих посъветвал госпожа Момчилова да подаде оставка като ръководител на Съвет за електронни медии и в случай че желае да продължи с изявите на персоналното си мнение да го прави като член на регулатора от квотата на президента. След съвещанието, което изгледах съм още по-убеден, че имаме потребност от нов Закон за радиото и малкия екран, който да регистрира настоящите провокации, както пред медиите, по този начин и пред медийния регулатор.


Подкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР