Депутатът от ГЕРБ Жечо Станков реши да влезе в директен

...
Депутатът от ГЕРБ Жечо Станков реши да влезе в директен
Коментари Харесай

Асен Василев и Жечо Станков се скараха за въглищните централи в кулоарите на НС

Депутатът от ГЕРБ Жечо Станков реши да влезе в пряк спор с Асен Василев пред публицисти в Народното събрание поради въпроса какви задължения е поемала страната пред Европейска комисия за бъдещето на въглищните централи.

Темата беше вдигната от ГЕРБ преди ден, с обвинявания към предходното държавно управление за това, че се съгласило да затвори " Марица Изток 2 " до три години като част от Плана за възобновяване.

Асен Василев обаче трансферира отговорността за проблема върху кабинета на ГЕРБ поради стихотворец ангажимент през 2020 година за понижаване на нездравословните излъчвания от топлоцентралите с 55% и " тяхното затваряне " - изказване, на което Станков опонира.

Бившият финансов министър уточни, че през 2022 година са реализирани други условия - 40% понижаване на излъчванията без затваряне на мощности - откакто държавното управление е оповестило пред Европейска комисия, че по-скоро няма да има План за възобновяване, в сравнение с да размени въглищните централи с газови под взаимозависимост от външен импорт.

Войната в Украйна и енергийната рецесия в Европа обаче изцяло са преобърнали условията на Брюксел - вместо понижаване на производството от ТЕЦ-овете, те бяха включени на още по-високи мощности, с цел да се задоволи потребността от електрическа енергия и в България, и в района.

Василев се съгласи с депутата от ГЕРБ, че България би трябвало да предоговори изискванията по Плана - само че не сама, а в партньорство с Гърция и Румъния, които също купуват ток от въглищните централи.

Жечо Станков продължи да упреква Политическа партия за това, че " ощетили " страната, като цитира данни за хипотетични пропуснати вреди през 2022 година от 1,2 милиарда лева - както стана ясно, освен не са пропуснати, само че и приходите са надхвърлени неведнъж поради изключителната обстановка след войната в Украйна.

Скандалът сред двамата се случи пред микрофоните на голям брой публицисти, които мъчно следяха разногласието за това кое държавно управление какви документи е подписвало в Брюксел.

Василев няколко пъти помоли Станков да не се намесва в изказванията му пред медиите, а когато видя, че депутатът от ГЕРБ няма планове да го остави, стартира да повтаря въпроса " Какво подписа 2020 година господин Борисов в Брюксел? ", до момента в който не го накара да замълчи.

" 40% понижение на квотите е като да имате кола пред у дома и да не можете да я карате ", разгласи Станков с обвиняване към Политическа партия, че са се съгласили на практическо прекъсване на работата на въглищните централи.

" Няма да я карате на бензин, само че можете да ѝ сложите газова уредба ", му репликира Асен Василев.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР