Депутатът от ДПС Делян Пеевски отговаря на всички законови изисквания

...
Депутатът от ДПС Делян Пеевски отговаря на всички законови изисквания
Коментари Харесай

И съдът даде „зелена светлина“ на еврокандидатурата на Пеевски

Депутатът от Движение за права и свободи Делян Пеевски дава отговор на всички законови условия за присъединяване в европейските избори и регистрацията му като претендент не може да бъде подлагана на подозрение. Такъв извод може да се направи след решението, взето от Върховния административен съд (ВАС) в сряда. С него дефинитивно беше затворен въпросът дали Пеевски се е съобразил с Изборния кодекс, когато се е присъединил в конкуренцията за Европейския парламент. Без никакъв отговор останаха данните, изнесени от уеб страницата „ Биволъ “, съгласно които Пеевски е прекарал в Дубай множеството си работни дни като народен представител в интервала 2016 - 2018 година

В края на април от гражданско съдружие БОЕЦ подадоха сигнал в Централната изборна комисия (ЦИК). В него показаха, че са налице съществени подозрения, че Пеевски не е живял в България или друга страна - членка на Европейски Съюз, през последните 6 месеца. Това е едно от главните условия за присъединяване в евроизборите. От БОЕЦ настояха изборната администрация да сезира способените държавни органи, които да извършат инспекции по случая.

Комисарите обаче отхвърлиха да излязат с публично решение по проблема. Вместо това изпратиха на сдружението писмо, в което дадоха да се разбере, че документалната инспекция, осъществена от дирекция ГРАО към районното министерство, е изцяло задоволителна. В отговор от БОЕЦ внесоха тъжба във Върховен административен съд с претекста, че ЦИК е отказала да прегледа случая всъщност. Очакването на сдружението беше, че съдът ще отхвърли решението на комисарите и ще ги принуди да създадат действителни инспекции.

Пред съда юрист Николай Хаджигенов, който съставлява сдружението, изиска да бъдат издадени правосъдни удостоверения, които да послужат пред Гранична полиция, НСО, митниците и столичното летище, с цел да бъде тествана изнесената от „ Биволъ “ информация за полетите на Пеевски. Хаджигенов изясни, че ще му бъде належащо и сходно уверение пред външното министерство на ОАЕ, с цел да се разбере дали Пеевски разполага с виза за непрекъснато престояване. Ако има такава, тогава той се „ явява данъчно длъжен индивид, което значи, че има отседнал статут отвън територията на Европейски Съюз “, посочи юристът.

Мария Бойкинова, представляваща ЦИК, повтори познатите причини на комисията - Пеевски е подал декларация, в която е декларирал, че има непрекъснат и сегашен адрес в България, това е било тествано писмено и е задоволително. „ ЦИК няма пълномощия, а и самият закон не се интересува от фактическото местонахождение на този претендент. Законодателят е предпоставил единствено да има адресна регистрация “, съобщи Бойкинова. По думите й писмото - отговор към БОЕЦ, „ има темперамент на административен акт, защото не формата, а наличието предопределя властническия темперамент на решението на ЦИК “. По отношение на молбата на Хаджигенов за удостоверенията, Бойкинова настоя да бъде отхвърлена, защото била „ неотносима “.

В решението си, оповестено през вчерашния ден, Върховен административен съд напълно се съгласи с причините на ЦИК. Съдът одобри, че сигналът на БОЕЦ е бил прегледан, а изпратеното писмо отговор „ по същността си е решение, тъй като е взето от способен орган, показва волята му след станали разисквания “ и при съблюдаване на процедурата, написана в Изборния кодекс.

СОЛИДАРНОСТ

Съдиите се солидаризираха с изборната администрация и във връзка с инспекцията, акцентирайки, че „ регистрирането на кандидатските листи по същността си е охранително произвеждане, при което претендентите би трябвало да дават отговор официално на условията на Изборния кодекс “, т.е. осъществената документална инспекция от ГРАО е задоволителна, с цел да бъде задоволен законът. „ Твърдението на жалбоподателя, че не е осъществена инспекция от страна на ЦИК ... е безпричинно “, заключава съдът и отхвърля жалбата. Решението е дефинитивно.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР