Депутатът от ДПС Делян Пеевски обяви, че започва да задвижва

...
Депутатът от ДПС Делян Пеевски обяви, че започва да задвижва
Коментари Харесай

Заради случая Дебора: Пеевски се закани веднага да махне Инспектората към ВСС

Депутатът от Движение за права и свободи Делян Пеевски разгласи, че стартира да задвижва процедура за смяна на състава на Инспектората към Висшия правосъден съвет. Пред кореспонденти в Народно събрание той изясни, че повода е бездействието на инспекторите по случая с нарязаната с макетно ножче Дебора в Стара Загора. „ Възмутен съм. Получих отговор, че нищо не могат да създадат по съда и нищо не е нарушено. Как си го представяте, видяхте това момиче... Възмутително е. Днес ще желаеме старт ", уточни Пеевски.

Инспекторатът е значим орган в правосъдната власт – пред него него магистратите заявяват имуществото си, както и ги ревизира за дисциплинарни и етични нарушавания. Мандатът сегашния състав е изминал, а Народното събрание по този начин и не се захваща да гласоподава нови инспектори.

Реално те не могат да ревизират делата всъщност. Това го прави единствено по-горна правосъдна инстанция по несъмнено дело. По делата Инспекторатът към Висш съдебен съвет ревизира единствено за срочността по делата.

Делян Пеевски разяснява и предлаганите от ръководещото болшинство и от Движение за права и свободи промени в Конституцията. По думите му на първо четене поправките ще бъдат признати, а сред двете четения ще бъдат направени корекции.

„ Всички промени, които са за първо гласоподаване, са сигурни. Нека да приемем на първо четене, въпреки всичко да не предопределяме решенията на залата, а по-късно ще  беседваме ", сподели той. " Първата, най-късно втората седмица на октомври, ще бъде първото гласоподаване на измененията в Конституцията ", разяснява още Пеевски.

Промените в Конституцията могат да минат на първо четене в комисия още при започване на октомври, удостовери и Кирил Петков малко по-късно.
Отпор
До този миг никой не е водил диалози с нас нито за това какви промени ще оферират, нито за това дали ние ще подкрепим тези оферти. Ние няма да подкрепим предложенията, които за момента виждаме, тъй като считаме, че главният принцип за разделяне на управляващите се нарушава с предложенията, които се оферират с предложенията за ограничение на правата на президента, в това число и предложенията, които се оферират за служебните държавни управления. Това съобщи депутатът Павела Митова от Има Такъв Народ Павела Митова по отношение на предлаганите от болшинството в Народно събрание конституционни промени.

“Предложението за смяна на националния празник за нас е неуместно и считаме, че има огромно неодобрение от страна на българските жители. Ако се прави смяна за националния празник, считам, че самите депутати биха могли да свикат референдум, с цел да могат да попитат българския народ дали е склонен с такава смяна ”, добави тя.

По-рано и Българска социалистическа партия разгласи, че няма да даде и глас за бързата писта на измененията в К онституцията.

" Тези оферти не са преференциални за българския народен интерес. Изгодно ли е за българския народен интерес хора с двойно поданство да са отпред на страната? Примерно министър-председателят, президентът да е с двойно поданство? Виждаме, че сега имаме министър на защитата, който е бил украински държавен чиновник и назначава други някогашни украински чиновници за шефове в защитата. Това потребно ли е? Смятам, че не ", съобщи в коридорите и водачът на „ Възраждане “ Костадин Костадинов.

Всичко, което оферират от ПП-ДБ като промени във висшия закон е " нефелно ", добави той.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР