Депутат от ГЕРБ има повече спестявания и заплати от Делян

...
Депутат от ГЕРБ има повече спестявания и заплати от Делян
Коментари Харесай

Депутат от ГЕРБ има повече спестявания и заплати от Пеевски

Депутат от ГЕРБ има повече спестявания и заплати от Делян Пеевск. Това излиза наяве от изследване на гражданската платформа ”Отворен парламент ”. В него се отбелязва:
В общественото пространство заплатите на народните представители постоянно са обсъждана тематика. Според разпоредбите, които Народното събрание е приел, депутатската заплата е 3 пъти по-голяма от брутното приблизително заплащане в държавния бранш за последния месец на предходното тримесечие, а преизчисляването се прави автоматизирано. Така да вземем за пример при започване на 2020 година депутатите са получавали по 4 248 лева (за м.декември 2019 година служителите са получавали приблизително по 1 416 лева.)

Допълнителни средства се разпределят към народните представители посредством т.нар ⅔-ти за представителни разноски (които влизат на към 2 800 лева на месец). За присъединяване си в профилираните комисии към Народното събрание депутатите също получават възнаграждение.

2019-та година е третата от депутатската кариера на представителите в 44-то Народно заседание.

Екипът ни прегледа дали те съблюдават задължението си да подават заявления по реда на Закона за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество, които се разгласяват в електронния указател на Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ). И в допълнение сравнихме, по какъв начин се е трансформирало материалното състояние на националните избраници, откакто при започване на мандата им, публикувахме данни за него все още на встъпването им в служба.

За данните
Тази година всички народни представители са подали своите заявления, като петима от тях са създали това със забавяне

В образеца на имуществена декларация, участва обособена рубрика „ Налични парични средства”. Предполага се, че това са средствата, с които те разполагат в брой, защото тя е отделена от „ Банкови влогове/депозити/”.

Общо 147 (110 мъже и 37 жени) депутати са заявили налични средства като сумата им възлиза на 10 448 748 лева Следва да отбележим, че в общата сума не са включени средствата на съпрузите, които са посочени като единствено техни, и възлизат на още 1 924 039 лева Най-много пари в брой на своята половинка е заявила депутатката от ГЕРБ Десислава Тодорова – 404 хил.лв. на брачна половинка ѝ Христо Тодоров, който бе част от отделилите се от парламентарната група на Бареков и минали в тази на Български либерален център на Ковачки в 43-то Народно събрание.

Така се следи доста нарастване на наличните пари в брой по отношение на оповестените при започване на мандата 6 398 148 лева, като в този момент повече са и техните притежатели – през 2017 година те са били 107 депутати.

С най-вече средства в брой измежду обособените парламентарни групи са, както следва:

Борис Кърджев от ГЕРБ – заявил 1 670 000 лева от спестявания и заплата; Делян Пеевски от Движение за права и свободи – с 522 000 лева от дивиденти и приходи от продажба на акции; Александър Сабанов от групата на Обединените патриоти – с 409 352 лева от работна заплата и рента; Георги Михайлов от Българска социалистическа партия – с 357 405 лева от спестявания и Пламен Христов от Воля – заявил 77 149 лева от заплати, спестявания и спомагателни приходи от присъединяване в парламентарни комисии.

Народните избраници, показали налични парични средства в размер над 100 000 лева са общо 21. За съпоставяне при започване на мандата им през 2017 те са били 13.

От формата на попълнените заявления и информацията в тях не може да стане ясно какво тъкмо се включва в графата „ Налични парични средства” – дали това действително са пари в брой, такива по разплащателни сметки (картови и/или безкартови), подадени в трезори/сейфове или съхранявани по различен метод.

Предвид това, съгласно екипа ни, би било уместно в тази си част формата на имуществените заявления на народните представители да бъде прецизирана, с цел да се включи съответна формулировка на съответната категория парични средства.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР