Деньо Денев е определен за зам.-председател на ДАНС Правителството прие решение,

...
Деньо Денев е определен за зам.-председател на ДАНС
Правителството прие решение,
Коментари Харесай

Вижте какво реши Министерският съвет днес

Деньо Денев е избран за зам.-председател на ДАНС

Правителството одобри решение, с което дефинира Деньо Денев за заместник-председател на Държавна организация „ Национална сигурност “ за период от 5 години, считано от 29 август 2023 година Към момента Денев заема същата служба, довършвайки мандата на досегашния заместник-председател на страната организация. 

Правителството одобри решение за подготовката и произвеждането на изборите за общински съветници и за кметове на 29 октомври

Министерският съвет одобри решение за подготовката и произвеждането на изборите за общински съветници и за кметове на 29 октомври 2023 г. 
Правителството разпорежда на министъра на вътрешните работи координацията по осъществяването на дейностите по отношение на организационно- техническата подготовка на изборите, в това число дейностите по координиране с Централната изборна комисия на изискванията и реда за изработването, доставката и съхранението на изборните бумаги и материали, както и съхранението на техническите устройства за машинното гласоподаване. Министърът на вътрешните работи следва да провежда и осъществяването на дейностите от компетентността на Министерството на вътрешните работи по отношение на подготовката и произвеждането на изборите.
Съгласно държавното решение министърът на финансите би трябвало да внесе в Министерския съвет план на план-сметка за разноските по организационно-техническата подготовка и произвеждането на изборите, съгласувана с Централната изборна комисия, както и план на цена, по която партиите, обединенията и инициативните комитети заплащат предизборните излъчвания по Българската национална телевизия и Българското национално радио и техните районни центрове.
Министърът на районното развиване и благоустройството ще координира активността по правенето и публикуването на изборните описи, а министърът на правораздаването ще провежда дейностите по подготовката и произвеждането на изборите в местата за отнемане от независимост. На министъра на правораздаването се разпорежда също да издава наказателните постановления по член 496, алинея 3, изречение второ от Изборния кодекс. Министърът на електронното ръководство следва да провежда активността по техническото обезпечаване на видеонаблюдението и видеозаснемането по член 57, алинея 1, т. 34 от Изборния кодекс.
Решението на Министерския съвет планува също по този начин министърът на вътрешните работи, министърът на районното развиване и благоустройството, министърът на електронното ръководство и министърът на правораздаването да осведомят министър-председателя за хода на подготовката на изборите до оповестяването на изборните резултати.

Правителството одобри Национален проект за противопоставяне на тероризма

Министерският съвет одобри Национален проект за противопоставяне на тероризма. Документът е създаден в сходство с изведения главен приоритет за България и Европа - битката с тероризма и ефикасното му противопоставяне. Отчетено е, че тероризмът, който води до принуждение, е все по-голямо и изменящо се предизвикателство, което изисква нови и широкообхватни отговори - от дейности по отношение на непосредствени закани за сигурността до ограничения във връзка с факторите в неговата основа.
В отговор на това предизвикателство и изведената нужда от актуализирането на съществуващия досега Национален проект, със заповед на министър-председателя на България, бе образувана междуведомствена работна група. В нея участваха представители на министерствата на: вътрешните работи, защитата, външните работи, опазването на здравето, превоза и известията, електронно ръководство, енергетиката, стопанската система и промишлеността, районното развиване и благоустройство, земеделието, околната среда и водите, а също по този начин на Върховната касационна и на Софийската градска прокуратури, на Държавните организации „ Разузнаване “ и „ Национална сигурност “, на Агенцията за нуклеарно контролиране, Националната работа за защита, Столичната община и Областната администрация на област София, както и Секретариата на Съвета по сигурността към Министерски съвет.
Разработеният и признат от Министерски съвет документ няма да докара до влияние върху държавния бюджет.

Правителството предлага полковник Петьо Петров да бъде назначен за краткотрайно изпълняващ отговорностите на вакантната служба „ Директор на дирекция „ Комуникационни и осведомителни системи “

Министерският съвет одобри Решение за предложение до Президента на Република България за издаване на декрет, с който да назначи полковник Петьо Петров за краткотрайно изпълняващ отговорностите на вакантната служба „ Директор на дирекция „ Комуникационни и осведомителни системи “, считано от 28.08.2023 година до назначение на титуляр, за период не по-дълъг от една година.

Акредитация на изключителния и пълномощен дипломат на Република България в Република Азербайджан и за Туркменистан

Министерският съвет на Република България одобри през днешния ден решение, с което се насочва предложение до Президента на Република България за издаване на укази за освобождение на изключителния и пълномощен дипломат на Република България в Туркменистан и за назначение на изключителния и пълномощен дипломат на Република България в Република Азербайджан и за ексклузивен и пълномощен дипломат в Туркменистан със седалище в гр. Баку, Република Азербайджан.
Мандатът на последния наш дипломат в Република Азербайджан господин Николай Янков, който бе в допълнение упълномощен в Туркменистан със седалище в азербайджанската столица, завърши през ноември 2022 година
След приемането на агреман от азербайджанската страна, с Указ № 264 от 23.11.2022 година на Президента на Република България за ексклузивен и пълномощен дипломат на Република България в Република Азербайджан бе назначен господин Руслан Стоянов. Посланик Стоянов връчи акредитивните си писма на президента на Република Азербайджан на 7 март 2023 година
Допълнителното му акредитиране като ексклузивен и пълномощен дипломат на страната ни в Туркменистан ще разреши по-ефективно да се реализира дипломатическото посланичество на Република България пред туркменистанските управляващи и да бъдат защитавани българските ползи в Туркменистан.

Одобрен е график за преобразуването на Държавното дружество „ Българо- немски център за професионално образование “

Правителството утвърди график на дейностите по превръщане на Държавно дружество „ Българо-германски център за професионално образование “ (ДП БГЦПО) в административна конструкция. Тя ще е част от Центъра за развиване на човешките запаси и районни начинания към Министерството на труда и обществената политика.
Графикът за преструктуриране на предприятието се приема в осъществяване на Решение на Министерския съвет за приемане на Програмата за превръщане на основаните със специфични закони на съображение член 62, алинея 3 от Търговския закон държавни предприятия.
Преобразуването на Директива за птиците БГЦПО е обвързвано и с осъществяването на плануванаъа в Националния проект за възобновяване и резистентност промяна за възстановяване на рамката за ръководство на държавните предприятия. Основната й цел е да се усъвършенства ръководството на държавните предприятия посредством приемане от Министерския съвет на политика за държавната благосъстоятелност.

Въвеждат се облекчения за кандидат-студенти от българска националност от седем страни

Граждани от българска националност от седем страни ще могат да аплайват в български висши учебни заведения, без значение дали са придобили българско поданство, или имат позволение за непрекъснато престояване у нас.
Това планува признато от държавното управление изменение в Постановление № 103, което регламентира реда за банкет на студенти от българската диаспора в Албания, Казахстан, Косово, Молдова, Северна Македония, Сърбия и Украйна. В този акт се регламентира просветителната активност измежду българите в чужбина.
С смяната се планува освобождение от такси за кандидатстване и за образование на признатите по реда на Постановлението докторанти от посочените 7 страни.
В друго Постановление - № 228, по което се одобряват жители на Република Северна Македония, се вкарват промени, с които за първи път в нормативния акт се регламентират организацията и координацията на приема на студентите и докторантите. Студентите се одобряват посредством конкурс по документи или посредством един или няколко изпита според от специалността, за която аплайват. Изпитите се организират от МОН.

НЕК ЕАД ще може да подписа контракт с Атомстройекспорт за техническо управление при преконсервация на съоръжение с дълъг цикъл на произвеждане

„ Националната електрическа компания “ (НЕК) ЕАД ще може да продължи да прави преконсервация на доставеното съоръжение за блокове 1 и 2 на АЕЦ Белене под техническото управление на производителя Атомстройекспорт. Това става допустимо откакто Министерският съвет утвърди на днешното си съвещание изключение от регламента, въвеждащ ограничаващи ограничения поради дейностите на Русия в Украйна.
Преконсервационни действия се правят на площадката на АЕЦ Белене и сега, като задачата им е да подсигуряват опазване на положението на оборудването в сходство с условията на производителя. Действащият сега контракт за техническо управление при преконсервация на съоръжение с дълъг цикъл на произвеждане завършва на 31 декември 2023 година Продължаването на контракта ще бъде осъществено в сходство със Закона за публичните поръчки.

България ще даде нова филантропична помощ за Украйна

България ще даде нова филантропична помощ за Украйна в размер на 293 376 лв., която да подкрепи страната за справяне с тежката филантропична конюнктура вследствие на продължаващата съветска експанзия, реши държавното управление на днешното си съвещание. Решението е удостоверение на поредната позиция на страната ни в поддръжка на напъните на Европейски Съюз и интернационалната общественост за облекчение на страданията и подкрепяне на украинското население.
Хуманитарната помощ ще бъде разпределена на три равни вноски към Хуманитарния фонд за Украйна/Бюрото на Организация на обединените нации на съгласуване на филантропичните действия (ОСН), Детския фонд на Организация на обединените нации и Международния комитет на Червения кръст (тематичен зов за хора с увреждания). Финансирането ще бъде обезпечено от средства по бюджета на Министерството на външните работи, предопределени за развиване и филантропична помощ.

Правителството утвърди спомагателни разноски по бюджета на Министерството на стопанската система и промишлеността

Правителството одобри Постановление за одобрение на спомагателни разноски по бюджета на Министерството на стопанската система и промишлеността за 2023 година в размер на 1 569 100 лева Те се отпускат за отбрана правата на страната като акционер в „ Международен панаир Пловдив “ АД, в осъществяване на Решение № 471 на Министерския съвет от 13 юли 2023 година

Министърът на вътрешните работи ще издаде позволение за подписване на контракт за продажба на енергиен обект

Правителството одобри решение, с което дава правото на министъра на вършените работи, в качеството му на орган, упражняващ правата на страната в „ Безконтактни мултиплексорни вериги “ ЕООД, да издаде позволение за подписване на контракт за продажба посредством директно договаряне на площадков енергиен обект - постройка и трайно прикрепено към нея енергийно оборудване, благосъстоятелност на комерсиалното сдружение, построено във варненския к.к. „ Чайка “. В разрешението, с изключение на подробна информация за съответния парцел, се засяга и условието сключването на контракта за продажба посредством директно договаряне да се извърши с „ Електроразпределение Север “ АД на цена не по- ниска от избраната пазарна стойност от 50 730 лева, според Доклад, публикуван за задачата от „ Велинов консулт “ ЕООД-Варна.
Съгласно наредба в член 30, ал.1, т. 9 от ППЗПП с позволение на органа, упражняващ правата на страната в обществените предприятия, сключването на контракти за продажба, подмяна и наем на дълготрайни активи, както и учредяването на вещни права може да се извърши посредством директно договаряне, като началната цена се дефинира от самостоятелен оценител и след позволение на Министерски съвет.
Изборът на процедурата е в сходство с 54, ал 1 от Предходни и заключителни разпореждания на Закона за енергетиката, според който енергийните обекти и уреди, представляващи детайли от съответната преносна и разпределителна мрежа, които все още на влизане в действие на този закон би трябвало да са благосъстоятелност на лицензираните енергийни предприятия, само че са благосъстоятелност на трети лица, се изкупуват от преносното или от съответното разпределително дружество според от принадлежността на обекта към мрежите.

Отчуждават се елементи от парцели за построяването на междусистемната газова връзка  България – Сърбия

По решение на държавното управление се отчуждават елементи от парцели - частна благосъстоятелност, нужни за построяването на обслужваща техническа инфраструктура - пътна връзка към софтуерната площадка на приемно-пускова станция „ Нови Искър “ и кранов възел 1 от обект „ Междусистемна газова връзка България - Сърбия “. Имотите се намират в землището на град Нови Искър, Столична община, област София. Средствата за обезщетяване на правоимащите лица са за сметка на „ БУЛГАРТРАНСГАЗ “ ЕАД.
Решението може да се апелира пред административния съд по местонахождението на парцела в 14-дневен период от съобщаването му на заинтригуваните лица по реда на Административнопроцесуалния кодекс.

Община Антоново получава държавен парцел за поддържане на общинския автопарк

По решение на Министерския съвет Община Антоново получава собствеността върху парцел - частна държавна благосъстоятелност, намиращ се на бул. „ Тузлушки воин “ № 79 в гр. Антоново. Общината ще го употребява за предпазване и поддържане на общинския автопарк. Имотът съставлява независим обект на приземния етаж на жилищна постройка. Той е със застроена повърхност 22,88 кв. м и е с предопределение за гараж.
Общината ще би трябвало да трансферира собствеността на страната, в случай че до пет години от придобиването на парцела не реализира плануванаъа активност.

Обменяме студенти, докторанти и преподаватели с университети в 14 европейски страни

Министерският съвет одобри Споразумение по отношение на Централноевропейската стратегия за продан в университетското обучение ( “CEEPUS IV ”). С него се продължава дълготрайната стратегия за научен продан и подвижност на преподаватели, студенти, докторанти и специализанти от университети на 15 европейски страни - Албания, Австрия, България, Босна и Херцеговина, Хърватия, Чехия, Унгария, Молдова, Черна гора, Северна Македония, Полша, Румъния, Сърбия, Словакия и Словения.
Основната цел на Споразумението е стимулирането на академичната подвижност посредством създаване на взаимни образователни стратегии и системи за взаимно признание на образованието.
Насърчава се районното съдействие в региона на висшето обучение, транснационалното междууниверситетско съдействие и разширението на централноевропейското измерение на университетските образователни стратегии.
Новото Споразумение отразява зародилите потребности и трендове в интернационалния учебен продан през последните години. Основните нововъведения са свързани с дейното приобщаване на студенти със специфични просветителни потребности, индексацията на стипендиите съгласно разноските за живот в съответната приемаща страна и по отношение на инфлацията в нея, отразяването на процесите, подбудени от дигитализацията, както и даване на опцията на обособените държави-членки за въвеждане и реализиране на виртуални подвижности.
Очаква се Споразумението да способства за повишение качеството на българското висше обучение и обвързваните с него проучвания, и по-специално междууниверситетското съдействие и подвижността на студенти, докторанти, откриватели, университетски преподаватели и академични личен състав

Открива се конкурс за търсене и изследване на петрол и природен газ в „ Блок 1- 26 Хан Тервел “

Министерският съвет реши да открие конкурсна процедура за търсене и изследване на петрол и природен газ в повърхност „ Блок 1-26 Хан Тервел “, ситуирана в изключителната икономическа зона на Република България в Черно море. Площта е с размер 4 032 кв. км.
Разрешението за търсене и изследване се дава за период от 5 години, с право на три снадки от по две години. Минималната наложителна работна стратегия планува пробутване на нови 3D сеизмични проучвания, правене на геоложки модел за оконтуряване на перспективни обекти за сондиране, оценка на петролния капацитет и вероятно пробутване на един търсещ сондаж.
Депозитът за присъединяване в състезанието е 15 хиляди лева От евентуалните участници се изисква да са осъществили не по-малко от 150 млн. евро чисти доходи от продажби общо за последните три финансови години. Те би трябвало да разполагат със програмен продукт за интерпретация на събраните сеизмични данни, както и с нужния експертен състав, нужен за осъществяване на дейностите по разрешението.
Предложенията на претендентите в състезанието ще бъдат оценени въз основа на работните стратегии, средствата за запазване на околната среда и предлаганите бонуси.

„ АММ 69 “  ООД ще изследва строителни материали в повърхност „ Крушата “

„ АММ 69 “ ООД ще изследва строителни материали в повърхност „ Крушата “, ситуирана в землището на с. Островец (община Кирково, област Кърджали). Това е регламентирано в решение на Министерския съвет, взето на днешното му съвещание. Разрешението се дава за една година. За този период титулярят ще вложи над 24 хиляди лева в проучвателните действия. 

За ратификация се предлага Споразумение за изменение № 1 към Споразумение за даване на поддръжка за планове сред КЕВР и Европейска банка за възстановяване и развитие

Министерският съвет утвърди план на Решение за предложение до Народното събрание за одобрение със закон на Споразумение за изменение № 1 към Споразумение за даване на поддръжка за планове от 30 януари 2019 година сред Комисия за енергийно и водно контролиране на Република България и Европейската банка за възобновяване и развиване (Споразумение за изменение № 1 ).
Споразумението за изменение е към подписано сред Европейска банка за възстановяване и развитие и КЕВР Споразумение за даване на поддръжка за планове сред Комисия за енергийно и водно контролиране на Република България и Европейската банка за възобновяване и развиване във връзка с програмата за регулаторно развиване на енергийния бранш (Споразумението), със период на деяние до 31.12.2020 година
Целта на Споразумението за изменение № 1 е обезпечаване на непрекъснатост в осъществяването на плануваните действия по Споразумението, както и тяхното дефинитивно привършване. В тази връзка Споразумение за изменение № 1 към Споразумение за даване на поддръжка за планове от 30 януари 2019 година сред Комисия за енергийно и водно контролиране на Република България и Европейската банка за възобновяване и развиване се планува същото да се ползва краткотрайно от 01.01.2021 година до влизането му в действие след осъществяването на вътрешноправните процедури по ратификация.
Със Споразумение за изменение № 1 ще се реализира реализиране на дейностите планувани в Споразумението, като в тази връзка Комисията за енергийно и водно контролиране и нейната администрация ще получи консултантска услуги от Европейската банка за възобновяване и развиване за създаването на планове на разпоредба, методики, указания и правила и други, свързани с мониторинга на пазара на електрическа сила, единната регулаторна отчетност за електроразпределителните оператори, оценката на цената на финансовите и оперативните разноски на електроразпределителните предприятия, обвързването на контролираните доходи на електроразпределителните предприятия с индикаторите за успеваемост и качество на услугите. 
Предвижда се развиване на потенциала на Комисия за енергийно и водно контролиране по отношение на осъществяване на пълномощията й по използването на Регламент (ЕС) № 1227/2011 на Европейския парламент и на Съвета по отношение на интегритета и прозрачността на пазара за търговия на едро с сила, свързани с осъществяване на инспекции, изземване на електронни доказателства и снемане на устни пояснения и налагане на санкции, споразумяване на разногласия и способи за обжалване от страна на сдруженията и други процедурни и правни въпроси предвид на тяхната успеваемост, бистрота и предсказуемост. По този метод се реализира реализирането на задачите и целите, заложени в Стратегията за развиване на държавната администрация 2014- 2020 година Същите подхождат и на Програмата за ръководство на Република България за интервала юни 2023 година - декември 2024 година, по т. 19 „ Енергетика “ и по-конкретно на задачите, свързани с либерализиране на пазара на електрическа сила на едро и за битови крайни клиенти в сходство с Директива (ЕС) 2019/944 на Европейския парламент и на Съвета от 5 юни 2019 година по отношение на общите правила за вътрешния пазар на електрическа енергия.

Правителството утвърди годишните планове на сметката за средствата от Европейския съюз на Държавен фонд „ Земеделие ” за 2023 година

Министерски съвет утвърди годишните планове на сметката за средствата от Европейския съюз на Държавен фонд „ Земеделие ” за 2023 година
Планирани са общо 2 934,73 млн. лв. за финансиране на директните заплащания на повърхност, пазарните ограничения, Програмата за развиване на селските региони, Програмата за морско дело и риболовство и Стратегическия проект за развиване на земеделието и селските региони на Република България за интервала 2023-2027 година От тях 2 599,41 млн. лв. са за сметка на Европейския съюз и 335,32 млн. лв. са от националния бюджет.
Предвидени са 589,95 млн. лева за развиване на селските региони. Основно заплащанията ще се ориентирани по размер 4 „ Инвестиции в материални активи “, мярка 6 „ Развитие на стопанството и стопанската активност “, мярка 7 „ Основни услуги и възобновяване на селата в селските региони “ и мярка 19 ЛИДЕР.
По линия на директните заплащания, съфинансирани от Европейския аграрни фонд за развиване на селските региони, са заложени 432,28 млн. лева по ПРСР 2014 - 2020 година и по новия Стратегически проект 2023 - 2027 година Обхванати са направленията агроекология, биологично земеделие, подкрепяне в необлагодетелствани региони и други.
1 694,43 млн. лева са избрани за директни заплащания от Европейския фонд за гарантиране на земеделието, включително по схемата за единно заплащане на повърхност, както и за обвързани с производството заплащания за животни, плодове, зеленчуци и други.
По Програмата за морско дело и риболовство 2014-2020 година са разчетени 51,25 млн. лева
166,82 млн. лева са планувани за пазарни ограничения в секторите на пчеларството и лозаро-винарството, както и за „ Училищен плод “, „ Училищно мляко “ и незабавна финансова помощ за аграрни стопани отглеждащи слънчоглед.

Одобрени са промени в Закона за защитата и въоръжените сили на Република България

Министерският съвет одобри Решение за одобрение на план на Закон за изменение и допълнение на Закона за защитата и въоръжените сили на Република България.
С плана на закон се цели:
- подобряване успеваемостта в активността на Съвета по защита чрез усъвършенстване на състава му до този, избран в член 33, алинея 1 от Закона за защитата и въоръжените сили на Република България (ЗОВСРБ) в редакцията й от Дъждовни води бр. 23 от 2011г.;
- осигуряване на опция за осъществяване на следдипломно образование на експерти по здравни грижи (медицински сестри, акушерки, медицински лаборанти, рентгенови лаборанти, лекарски асистенти, рехабилитатори, фелдшери и др.) във Военномедицинска академия в сходство с нейната акредитация;
- уеднаквяване на наредбите на ЗОВСРБ в терминологично и процедурно отношение с тези на Закона за висшето обучение, Закона за развиване на университетския състав на Република България и Закона за професионалното обучение и обучение;
- уеднаквяване правата на обучаемите военнослужещи с тези на слушателите, курсантите и кадетите чрез освобождение от такси за кандидатстване и образование на военнослужещи от професионално направление „ Военно дело “;
- осигуряване на гаранции за компенсиране на всички направени разноски от страна на Министерството на защитата за образованието на военнослужещите посредством вдишване на обвързване от тяхна страна за осъществяване на военна работа за избран интервал от време, актуализиране на критериите за пораждане на съществуващите отговорности и въвеждане на нови;
- създаване на условия за по-ефективно окомплектоване на военните формирования от Българската войска с военнослужещи при ценене ползите на службата и на обособения военнослужещ;
- отпадане на условието за ежегодност на атестирането на военнослужещите за отчитане на спецификата на военната професия;
- предотвратяване осъществяването на военна работа от лица, по отношение на които способените военномедицински органи или органите за психическа склонност са открили невалидност за осъществяването й;
- изрично дефиниране естеството и типа, респ. метода на възнаграждение на плануваните в член 202 от ЗОВСРБ отпуски за осъществяване на цивилен и публични отговорности от военнослужещите (когато са призовани в съд или в други органи като страна, очевидец или експерт, когато са кръводарители или вземат участие в съвещания като правосъдни заседатели);
- осигуряване право на военнослужещите мъже на прилагане на отпуск по член 167, алинея 1 от КТ посредством експлицитното му предугаждане в наредбата на член 203, алинея 3 от ЗОВСРБ;
- оптимално потребление на потенциала и опциите, които Домът за пенсионирани военнослужещи, ветерани и военноинвалиди в с. Орешак може да даде.

Одобрени са позициите на България и състава на българската делегация за присъединяване в 78-ата постоянна сесия на Общото заседание на Организация на обединените нации

Министерският съвет утвърди позициите на Република България и състава на българската делегация за присъединяване в 78-ата постоянна сесия на Общото заседание на Организация на обединените нации, която ще бъде ръководена от президента на Република България Румен Радев. В нея влизат още заместител министър-председателят и министър на външните работи госпожа Мария Габриел, заместник-министърът на опазването на здравето доцент Михаил Околийски, непрекъснатият представител на Република България към Организация на обединените нации в Ню Йорк, дипломат Лъчезара Стоева, генерални шефове и шефове в Администрацията на президента, Министерски съвет, Министерството на външните работи, Министерството на здравеопазването.
Темата на тазгодишния Общ политически спор е: „ Възвръщане на доверието и възобновяване на световната взаимност: Ускоряване на дейностите по Дневен ред 2030 и заложените в него цели за стабилно развиване за реализиране на мир, разцвет, прогрес и резистентност за всички “. Тя показва визията на ръководителя на 78-та сесия на Общия спор на Оценка за съвместимост на Организация на обединените нации господин Денис Франсис за нуждата от запазването и по-нататъшно подсилване на мултилатерализма посредством връщане още веднъж към неговия стожер - Устава на Организация на обединените нации.
Амбициите и упованията за тазгодишната Седмица на високо ниво в границите на Общия спор на 78-та сесия на Общото заседание на Организация на обединените нации, който ще се организира в интервала 18 - 26 септември 2023 година, са извънредно високи, поради връщането към работните способи на Организация на обединените нации от преди пандемията COVID-19 и предстоящото присъединяване на невиждано огромен брой държавни и държавни ръководители. 
Планирани са седем срещи на високо ниво, в допълнение към Общия спор, измежду които централно място заема Срещата на върха по Целите на устойчивото развиване (18 - 19 септември). Останалите срещи са Диалогът на високо ниво за финансиране на развиването (20 септември), Срещата на върха по климата под егидата на Горско стопанство на Организация на обединените нации (20 септември), Срещата на високо ниво за предварителна защита, готовност и отговор на пандемиите (20 септември), Срещата на министерско равнище за подготовка на Срещата на върха за бъдещето през 2024 година (21 септември), Срещата на високо ниво за Универсалното здравно покритие (21 септември), Срещата на високо ниво за битка с туберкулозата (21 септември). В рамките на Седмицата на високо ниво ще се проведат и Среща на министерско равнище на Комисията по мироизграждането (22 септември), Министерска среща за ускоряването на влизането в действие на Договора за всеобхватна възбрана на нуклеарните опити (ДВЗЯО) (22 септември) и Заседание на министерско равнище в Секретен сътрудник по Украйна, проведено от Албания, като ръководител на Секретен сътрудник на Организация на обединените нации.
Официалното изявление на ръководителя на българската делегация пред Общото заседание на Организация на обединените нации в Ню Йорк е планувано за 20 септември 2023 година

Одобрено е мнението на Министерския съвет по конституционно дело № 13 за 2023 година

Правителството утвърди мнение на Министерския съвет по конституционно дело №13 за 2023 година, формирано по искане на определяне на противоконституционност на Решение на Народното събрание по Предложение за производство на народен референдум, импортирано от Инициативен комитет на 7 април 2023 г. 
Делото е формирано по искане на 49 народни представители от 49-ото Народно заседание за определяне на противоконституционност на „ Решението на Народното събрание от 07.07.2023 година, обнародвано в Дъждовни води брой 60/14.07.2023 година, с което не е признато предлагането за производство на народен референдум с въпрос: „ Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена публична валута в България до 2043 година? “, импортирано по предложение на Инициативен комитет на 07.04.2023 година “ и за определяне на сходство на „ по този начин поставеният въпрос: „ Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена публична валута в България до 2043 година? “ на Конституцията, на „ рестриктивните мерки по член 9, алинея 2, алинея 3 и алинея 4 ЗПУГДВМС, както и на Договора за действие на Европейски Съюз и член 140 от него “.
В мнението на Министерския съвет се застъпва тезата, че оспореното решение на Народното събрание не опонира на Конституцията на Република България и настояването следва да се отхвърли като безпричинно.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР