Денят на Тракия ще бъде отбелязан днес в парка Свети

...
Денят на Тракия ще бъде отбелязан днес в парка Свети
Коментари Харесай

Отбелязваме Деня на Тракия

Денят на Тракия ще бъде маркиран през днешния ден в парка „ Свети Никола Софийски “ в София. Тази година честването е отдадено на 110-ата годишнина от Одринската епопея, оповестиха от Съюза на тракийските сдружения в България. 

На този ден всяка година свеждаме глави пред подвига на храбрите български воини, паднали край Одрин и по тракийските полета, означават уредниците.

Вицепрезидентът Илияна Йотова ще взе участие в обичайното честване-поклонение в София във връзка Деня на Тракия, оповестиха от прессекретариата на президента. От 10:00 ч. тя ще участва на панихида в храм „ Св. Николай Софийски “. От 10:50 ч. е тържественото честване пред паметника на Одринската епопея, където вицепрезидентът ще произнесе слово.

На 28 март, от 18:00 ч., в залата на Националната библиотека „ Св.св. Кирил и Методий “ ще се състои представянето на първи том на енциклопедия „ Тракия “ –  научно-справочен труд от именити български учени, съдържащ систематизирана информация за българското национално придвижване в Тракия от Възраждането до наши дни, осведомят още от Съюза на тракийските сдружения в България.

Денят на Тракия - 26 март, е признат за един от дните в българския културно-исторически календар. На този ден се празнува подвига на българските воини, спечелили борбата край Одрин и из тракийските полета, както и почитта и паметта към хилядите българи - тракийски бежанци, намерили заслон в рамките на България и запазили родовата си памет. Чества се като годишнина от 26 март 1913 година – деня, в който е завладяна Одринската цитадела от силите на Българската войска през Балканската война (1912-1913). Пленени са 14 турски генерали, 2000 офицери, 50 000 бойци, 413 оръдия, 46 тежки картечници, 90 000 снаряда, 12 000 000 патрона и друго имущество. Българите губят в офанзивата 1316 убити и 6329 ранени. Победата донася свободата на тракийските българи.

Атаката стартира на 24 март 1913 година За две денонощия българската войска раздира огражденията, пробива фронтовата линия при Айвазбаба, Айджиоглу и други фортове и завладява считаната до тогава за непревземаема военна цитадела.

Крепостта е завладяна от Втора българска войска под командването на генерал-лейтенант Никола Иванов.

По случай завладяването на Одрин, в приветствената заповед от 26 март 1913 година до войските на източния бранш, генерал Георги Вазов заявява: „ Офицери, подофицери и бойци... вие покрихте България със популярност, а нашата войска с лавров венец. Светът има да се чуди на вас, доблестните синове на България, че можахте за 30 часа да превземете една от най-силните замъци. Гордея се, че съм ваш шеф. Гордея се, че съм българин. “

Командващият Втора българска войска генерал Никола Иванов пише в спомените си: „ Така се извърши завладяването с открита офанзива Одринската цитадела, че учуди военните среди, издигна името на България и популяризира българското войнство по всички елементи на света. “

От 20-те години на ХХ век тракийските сдружения, армията, църквата и българската културна общност празнуват Деня на успеха край Одрин. От 2006 година този ден е приет публично и от българското държавно управление за Ден на Тракия.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР