Денят на шегата се отбелязва в много страни по света

...
Денят на шегата се отбелязва в много страни по света
Коментари Харесай

Честит Ден на шегата!

Денят на смешка та се отбелязва в доста страни по света на 1 април всяка година.

Този ден не е формален празник, само че е спечелил необятна известност като ден, в който се майтапим и описваме занимателни небивалици на своите другари, семейство, сътрудници.

Защо този ден е 1 април?

Едни приписват зараждането на празника на античния Рим, където в средата на февруари чествали Празника на глупците (Festus Fatuorum)

Има и друга версия, съгласно която изискуем този празник на неаполитанския крал Монтерей, комуто поднесли по случай прекъсването на земетресение риба.

Друга история споделя, че празникът на хумора се е родил в Англия през 1860 година. Английски джентълмени били поканени на тържествена гала по „ изкъпването на белите лъвове ", която трябвало да се организира на 1 април. Англичаните не се усъмнили в странната гала и завели и съпругите си на посоченото място. За тази смешка се говорело дълго време по-късно, а 40 години по-късно 1 април бил наименуван Денят на глупците.

10 забавна обстоятелството към историята на 1 април

1. Освен като Ден на смешка та, първи април е прочут и като Денят на ядивната книга, честващ годишнина от рождението на френския чревоугодник и публицист Жан-Антелм Брийа-Саварен.

2. От 2004 година, първи април е и " Ден на хумора и фосилите ", през който природозащитници вършат демонстрации против използването на фосилни горива.

3. В Древен Рим на първи април се е провеждал фестивалът Венералиа в чест на богинята Венера.

4. Първата известна връзка сред първи април и смешка та е в " Кентърбърийски разкази " на Джефри Чосър.

5. На първи април 1698 година мнозина били подлъгани с покана да посетят лондонския Тауър за годишната гала по " къпане на лъвовете ".

6. От XVI век децата във Франция честват с " априлска риба ", като залепят рисунки на риби на гърба на други хора.

7. На първи април 1889 година на пазара в Чикаго излиза първата сполучлива миялна машина. Създателката й, Джоузефин Кокран, декларирала, че " машината мие по-бързо от прислугата й ".

8. На първи април са учредени и доста компании, измежду които производителят на дъвки " Риглис " през 1891 година и " Епъл " през 1976 година

9. На този ден през 1957 година Би Би Си оповестява, че спагетните култури на швейцарските фермери се радват на рекордна година и демонстрира фрагменти на хора, които берат фиде от дървета.

10. На първи април 1945 година мощно цунами лишава няколко живота, само че популацията на тихоокеанските острови приема предизвестието за заплаха като първоаприлска смешка.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР