Денят на победата бе отбелязан с парад в Москва12 000

...
Денят на победата бе отбелязан с парад в Москва12 000
Коментари Харесай

Путин: Русия ще брани твърдо интересите си

Денят на успеха бе маркиран с церемониал в Москва
12 000 бойци и 190 единици бойна техника на Червения площад

Съветският народ освободи Европа от “кафявата чума”, напомни президентът

Русия поредно отстоява интернационалното право, само че в същото време ще продължим твърдо да пазиме националните си ползи и да подсигуряваме сигурността на нашия народ. Надеждната гаранция за това са доблестните въоръжени сили на Русия, наследниците на бойците на успеха. Това съобщи президентът Владимир Путин на днешния церемониал в Москва, с който по традиция бе маркиран Денят на успеха над нацистка Германия.

Говорейки за успеха във Великата отечествена война Путин прикани постоянно да се помни, че “този възвишен героизъм бе осъществен точно от руския народ”. “Съветският народ извърши свещената си клетва, отбрани родината и освободи страните на Европа от “кафявата чума”. Произнесе историческа присъда на нацизма”, акцентира Путин.

“В най-трудното време през войната, в решителните сражения, определили изхода от битката с фашизма, нашият народ бе сам”, уточни Путин, като не загатна за ролята на съдружниците.

Президентът добави, че от историята би трябвало да се вършат заключения и да се извличат поучения. И обърна внимание на опитите “да се пренапише историята, да се оправдаят предателите и нарушителите, по ръцете на които е кръвта на стотици хиляди мирни граждани”. “Нашият народ прекомерно добре знае до какво води това. Във всяко семейство свято се пази паметта за тези, които извоюваха успеха. И ние постоянно ще се гордеем с техния подвиг”, съобщи съветският президент.

Путин бе безапелационен, че “няма амнистия и опрощение за тези, които още веднъж замислят нападателни планове”, изповядвайки хрумвания на “расово и национално предимство, антисемитизъм и русофобия”, които съгласно президента са довели до Втората международна война.

В тазгодишния церемониал в Москва участваха 12 000 души и 190 единици историческа и модерна военна техника. Парадът приключи с проява на военно-въздушните сили, която до последно не бе ясно дали ще се организира, поради неприятното и облачно време. В авиошоуто се включиха 76 самолета и хеликоптера, колкото са годините от успеха през 1945 година

На парада не участваха високопоставени задгранични посетители, като се изключи президента на Таджикистан Емомали Рахмон, който бе до Путин на почетната естрада с военните ветерани. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков изясни, че непознати държавници не са канени, защото годишнината не е юбилейна.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР