Денят на отворените врати в Националната астрономическа обсерватория “Рожен” към

...
Денят на отворените врати в Националната астрономическа обсерватория “Рожен” към
Коментари Харесай

Обсерваторията в Рожен посреща посетители безплатно на 20 юн...

Денят на отворените порти в Националната астрономическа обсерватория “Рожен” към Института по астрономия на Българска академия на науките ще се организира на 20 юни. От 10:00 до 16:00 часа посетителите ще могат да прегледат гратис най-големия астрономически комплекс в Югоизточна Европа, оборудванията в обсерваторията, измежду които 2-метровият телескоп, ще имат опцията и да се срещнат с помощник-директора на ИА с НАО “Рожен” доктор Никола Петров, който дава отговор за обсерваторията, както и с дежурния екип астрономи. От тях те ще научат повече за научните задания, по които се работи сега в НАО “Рожен” и за бъдещето на обсерваторията.

Денят на отворените порти по традиция се организира на Петдесетница, когато е и празникът на параклиса „ Света Троица “, повдигнат през 1935 година и ситуиран до входа на наблюдателната кула на двуметровия телескоп.

На 22 юни в обсерваторията идва представител на австрийската компания ASA Astrosysteme GmbH - производител на новия 1,5-метров телескоп с оптична система Ричи-Кретиен, чието създаване следва. Дитмар Вайнцингер е основен управител продажби в ”ASA Astrosysteme GmbH”, заяви шефът на ИА с НАО проф. Евгени Семков. Гостът от Австрия ще се запознае с обсерваторията и с площадката, на която се възнамерява да се инсталира новият телескоп. Ще се разисква и графика за осъществяване на монтажа и готовността за създаване на фундамента на телескопа през тази година.

След издигането на фундамента и на колоната за новото оборудване, ще бъде издигната наблюдателна кула с купол с диаметър 8 м и височина 6 м, в която ще се инсталира напълно роботизираният и отдалечено управляем телескоп. Той ще извършва програмата за астрономически наблюдения без човешка интервенция и при отчитане на атмосферните условия. Автоматизирана метеорологична станция към телескопа ще следи за силата и посоката напразно, за относителната мокрота на въздуха и за вероятно заоблачаване. Умният ръководещ програмен продукт ще затваря телескопа и купола при положение на метеорологична заплаха за оптичната система и електрониката. Кулата на новия телескоп ще бъде наоколо до кулите на 60-см Касегрен и 50/70 см Шмит телескопи.

Основна задача на новия телескоп ще бъдат наблюденията на бързо променливи обекти, присъединяване в интернационалните акции за следене на дребни тела от Слънчевата система, променливи звезди и квазари. Очаква се през лятото на 2022 година да бъдат направени първите тестови наблюдения с телескопа и той да заеме своето място в научната стратегия на Института по астрономия с НАО “Рожен”, заяви доктор Никола Петров.

Проектът за новия телескоп е финансиран напълно по Националната пътна карта за научна инфраструктура 2020-2027 година, координирана от МОН. Срокът за направа и доставка на телескопа е 18 месеца, а за неговото монтиране в НАО Рожен – 3 месеца.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР