Денят на отворени врати в Астрономическата обсерватория на Софийския университет

...
Денят на отворени врати в Астрономическата обсерватория на Софийския университет
Коментари Харесай

Опашки от хора се извиха пред Астрономическата обсерватория в Борисовата градина


Денят на отворени порти в Астрономическата обсерватория на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ в Борисовата градина сътвори опашки от искащи да се допрян за ден до тайните на астрономията, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Отворените порти се организират по случай Световния ден на астрономията, който се организира два пъти годишно - през април и през октомври.

„ Честването води началото си от 1973 година от асоциация в Калифорния, с цел да популяризира астрономията на публиката, познати и другари, които да се събират около нея. Най-удобно е това да се случва пролет и есен, с цел да се виждат най-вече обекти, защото нощта през лятото е доста къса, а зимата е доста студено ”, описа пред БГНЕС Ганчо Ганчев, докторант към Катедра „ Астрономия ” към СУ.

В обсерваторията в Борисовата градина има разнообразни слънчеви телескопи, където може да се следи онлайн слънцето с филтър и посредством прожекция. Тук е и най-старият телескоп на непрекъснат пиедестал в България. През него през днешния ден по-късно ще може да се следим и луната, която е в подобаваща фаза.

Обсерваторията в Борисовата градина е основана в края на 19 век с научни цели, когато София е била още дребен град. Всички професионални наблюдения като такива на комети, метеорити и други обекти като променливи звезди, са се случвали тук. В момента тя се употребява повече за известни цели като дни на отворени порти, кръжоци и образования за студенти.

Предлагат се и турове всеки петък, събота и неделя. Хората могат да си запазят обиколка посредством телефон или на уеб страницата на обсерваторията. Приемат се групи от 6-7 души или повече.

„ Обиколките се организират от началото на годината и към тях има огромен интерес. Обмисляме и ремонтни действия като имаме заричане от частни компании, общината и университета, с цел да може малко да освежим и самите здания, които имат потребност ”, сподели още Ганчев.

Днешният Ден на отворени порти продължава до 22.00 часа./БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР