Денят на независимостта трябва да ни припомня, че сме независими,

...
Денят на независимостта трябва да ни припомня, че сме независими,
Коментари Харесай

Сакскобургготски: Надявам се да имаме редовно правителство, целите се постигат с обединение

" Денят на независимостта би трябвало да ни напомня, че сме самостоятелни, би трябвало да гледаме ползите на България, а и да не забравяме, че задачите се реализират, като сме обединени ", сподели Симеон Сакскобургготски във Велико Търново.
Още по темата
Внукът на цар Фердинанд, оповестил Независимостта на България във Велико Търново на 22 септември 1908 година, разяснява, че е значимо да помним, че сме самостоятелна нация и да сме обединени. Бившият министър председател взе участие в полемика за юридическата легитимация на Велико Търново като историческа и духовна столица на България дружно с конституционалиисти, историци, общественици.

" Независимостта беше идеал за една нация. Мисля, че това е нещо, което е значимо за всички нас. Радвам се, че честваме подобен празник, тъй като доста пъти има и черни митове към цар Фердинанд I. С годините може да оцени с какво е съдействал той с модернизацията на страната, а не с национални произшествия, както някои споделят ", добави Сакскобургготски.

" Ние сме в Европейския съюз и би трябвало да се съобразяваме с разпоредбите на този забавен и стабилен клуб, само че в същото време да преследваме ползите на България в този подтекст ", сподели още Сакскобургготски, оповестява Българска телеграфна агенция.

Попитан дали Велико Търново, като историческа и духовна столица на България би трябвало да бъде по-различен в правно отношение от другите градове, той отговори, че това е въпрос на дискусия, само че решението би трябвало да бъде практично и оправдано.

 Снимка: БТА

Той изрази очакване за постоянно държавно управление след вота на 2 октомври.

" Надявам се да имаме постоянно държавно управление, със солидно болшинство ", сподели Сакскобургготски. 

" Но аз не давам оценки и още по-малко подлагам на критика. Всеки е задължен да извърши задачата си и отговорността, с която е претрупан ", добави той.

Помолен да разяснява геополитическата конюнктура, той уточни, че е тъпо, че в XXI век, и то в Европа, има подобен миг. 

В рамките на кръглата маса историците проф. Пламен Павлов, проф. Петко Петков и проф. Милко Палангурски от Великотърновския университет обрисуваха ролята на остарялата българска столица във всички исторически интервали от развиването на България.

Всички гледни точки ще бъдат събрани и оценени от Сдружението " Велико Търново - историческа и духовна столица на България ", по чиято самодейност се реализира срещата, уточни заместник-кметът на Велико Търново Нейко Генчев, който е член на сдружението. Кметът на Велико Търново Даниел Панов изрази вяра по-скоро статутът на Велико Търново да се извърши с съответно наличие и с ангажимент от страна на държавните институции.

 Снимка: БТА
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР