Денят на Независимостта или Денят на Съединението. Тези дати са

...
Денят на Независимостта или Денят на Съединението. Тези дати са
Коментари Харесай

Защото денят на Независимостта на България е толкова непознат?

Денят на Независимостта или Денят на Съединението. Тези дати са извънредно значими за българската история. Те обаче освен, че не се знаят всеобщо от българите, само че даже и доста постоянно се бъркат. 
Прочетете още
Тези две дати обаче са доста значими, тъй като без тях може би България в никакъв случай нямаше да има самостоятелност, нямаше да е независима страна и нямаше да приказваме най-вероятно даже български. 

Независимостта се случва на 22 септември 1908г. в Търново, а по нов жанр е на 5 октомври. Този акт е извънредно значим за всяка една страна, тъй като поставя завършек на политическата и финансовата взаимозависимост от Османската империя. Много страни даже афишират точно Деня си на Независимостта за народен празник. 

Тогавашният български държател Фердинанд от княз приема купата цар. 

Официално Великите сили признават Независимостта на Царство България напролет на 1909г. 

Потърсихме мнението и на историка доктор Видин Сукарев точно по тази причина, за какво днешният ден е толкоз чужд за българите, макар че е извънредно важен. 

" Причината по тази причина е сложна. От една част доста дълго време са изкоренени всевъзможни обичаи на държавност, остарял календар, вяра, фамилни обичаи. Освен на идеологията се държи и на модернизацията. За разлика от Съединението, което в никакъв случай не е било преследвано и забранявано, то Независимостта е била, тъй като е обвързвана с монарха и съответно с Фердинад, който играе значима роля в нея. Освен това датата е била празнувана като персонален празник на монарх, а изключително след 1946 всевъзможен спомен е пропуснат и всичко отива в забвение. През 90-те когато възвръщат празниците на Съединението и Независимостта и те са оповестени за празници ги възвръщат едновременно. Това също въздейства, тъй като с изключение на, че са в един месец и един след различен, доста хора не са привикнали изобщо да ги честват. Особено през комунизма, тъй като Съединението се е чествало изключително на локално равнище - изключение прави 100-годишнината през 1985г. На процедура обаче това в допълнение усложни объркания български народен календар, тъй като не ги направиха към Григорианския календар. Съединението е чествано на 18 септември, а Независимостта е била на 5 октомври. На този ден се чества ден на монарха династичен празник няколко в едно и с идването на комунизма това е отстранено и неразрешено. Има си разграничаване. Хората все по-малко се интересуват от предишното и гледат най-много да решат сега личните си проблеми и да живеят в сегашното. Трябва да има по-задълбочена традиция, датата е значима значима. Има и локално значение. Голяма част от държавното управление на Александър Малинов, при който е оповестена Независимостта,  в това число и той са имали някакъв пловдивски престой - дали са били родени, учили или живели в града. Тогава Пловдив е бил важен център. Това е един доста значим акт. Показва изцяло на всички останали страна, че страната съществува във всичките и аспекти самостоятелна. Това е рационализация и стъпка напред към Европа и европейските и западни обичаи и път на развиване. Незаслужено е неизвестен този ден, само че не считам, че е толкоз пропуснат ", съобщи доктор Видин Сукарев пред TrafficNews .
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР