Денят на народните будители е един изключителен български празник, какъвто

...
Денят на народните будители е един изключителен български празник, какъвто
Коментари Харесай

Проф. Атанас Семов: Забравихме будителите! В учебниците ги няма Баташкото клане и Бенковски

„ Денят на националните будители е един извънреден български празник, какъвто другите нации нямат. Това е празник, който ни дава опция да отчетем голямото значение за обществото на учителите. Тяхната работа граничи с подвиг. Те работят макар страната и министерството си “.

 

Това напомни в „ Тази заран “ по бТВ конституционният арбитър и академични учител проф. Атанас Семов. Според него МОН нарушава Закона за учебното и предучилищното обучение.

„ В закона са посочени главните цели и измежду тях е предпазване и одобряване на българската национална еднаквост и съзнание. Това е законова заръка, която нито една образователна стратегия не извършва “, напомни юристът.

 

„ Смисълът на историческата памет не е да се образува ненавист. Когато повеждам моите деца на Кървавото кладенче край Тетевен, не ги дисциплинирам да ненавиждат турците и който и да било, а да знаят, че българският народ е имал герои, с помощта на които е станал нация и посредством паметта, за които може да просъществува “, заключи проф. Атанас Семов.

 

Той напомни, че Баташкото кръвопролитие и Хвърковатата чета на Бенковски са изхвърлени от учебниците.

 

Проф. Атанас Семов изиска просветният министър неотложно да разгласи дали ще се подхващат ограничения за прекъсване на обезбългаряването на българското обучение.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР