Денят на храбростта и празника на Българската армия ще бъде

...
Денят на храбростта и празника на Българската армия ще бъде
Коментари Харесай

На 6 май отбелязваме Деня на храбростта и празника на Българската армия

Денят на храбростта и празника на Българската войска ще бъде маркиран на 6 май с водосвет на бойните флагове и знамената-светини, отдаване на почести в символ на благодарност към паметта на починалите за свободата и независимостта на България и с демонстрации на качества от Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили и Съвместното командване на специфичните интервенции.

По традиция в навечерието на празника, на 5 май, от 19.00 ч. Гвардейският внушителен духов оркестър и Представителният отбор на въоръжените сили ще изнесат празничен концерт на сцената на парк-театър „ Борисова градина “ в София. Изпълнителите от ансамбъла ще зарадват жителите и гостите на столицата с нова, разнообразна стратегия. В 21.00 ч. в Борисовата градина ще бъде създадена празнична илюминация.

На 6 май водосветът на бойните флагове и знамената-светини ще стартира в 9.00 ч. пред паметника на Незнайния боец в София. Той ще бъде отслужен от Негово Преосвещенство Белоградчишкия свещеник Поликарп. В тържествения обред ще вземат участие Гвардейският внушителен духов оркестър, знаменен блок със знамената-светини и представителни блокове на Националната гвардейска част. След водосвета президентът и висш главнокомандващ въоръжените сили Румен Радев, министърът на защитата Драгомир Заков и началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов ще почетат паметта на починалите за свободата и независимостта на Родината с поднасяне на венци пред паметника на Незнайния боец. При осъществяването на химна на Република България ще бъдат създадени 20 артилерийски салюта. Военнослужещите от представителните гвардейски елементи ще преминат в церемониален марш.

В 10.00 ч. в 3-а авиобаза в Граф Игнатиево ще стартират демонстрациите на качества на военнослужещи от Военновъздушните сили. Пилоти от 3-а авиобаза и 22-а авиобаза Безмер ще показват своите умения при ръководството на самолети МиГ-29 и Су-25 и ще изпълнят маневрен въздушен пердах и непосредствена авиационна поддръжка. Екипажи от 24-а авиобаза Крумово ще показват своя професионализъм при осъществяването на пожарогасене от въздуха с вертолет Ми-17, ексфилтрация, обезпечаване на периметъра и авиомедицинска евакуация с вертолети „ Кугар “.

Веднага след представянето на военната авиация в 3-авиобаза, в 10.20 ч. на Морска гара Варна ще стартират демонстрациите на качества на Военноморски сили с присъединяване на военнослужещи от Дивизиона за морски специфични интервенции, Морска вертолетна авиобаза „ Чайка “, Флотилия бойни и спомагателни кораби и Военноморска база Варна. Те ще показват умения за осъществяване на интервенция по преодоляване на транспортен съд със заложници на борда му. Този тип дейности са отличителна дарба на морските специфични сили и имат приложение при интервенции по морска сигурност, ембаргови интервенции, интервенции за битка с тероризма в морския домейн и за битка с пиратството. Известни са с общото название „ бординг интервенции ”.

В 10.40 ч. в учебно-тренировъчен комплекс „ Црънча “ ще стартират демонстрациите на качества на военнослужещите от Съвместното командване на специфичните интервенции. Те ще показват своите умения при задържане на автомобил и осъществяване на патрулни техники, директни дейности за обезвреждане на противостоящи сили с потребление на способите „ бързо въже “ и „ външен товар “ от вертолет „ Кугар “, динамична пукотевица на къси и пределно къси дистанции и осъществяване на парашутни скокове на огромна и дребна височина (от 1300 м. и от 400 м.) от аероплан „ Спартан “.

В 11.15 ч. в региона на образователен полигон „ Ново село “ ще стартират демонстрациите на качества на Сухопътните войски. В взаимните тактически дейности за водене на защита ще вземат участие военнослужещи от 42-и механизиран батальон и 20-и самоходен артилерийски дивизион от състава на 2-а Тунджанска механизирана бригада, 61-и танков батальон от Центъра за подготовка на експерти (ЦПС), както и военнослужещи от 1-а кавалерийска рота от 2-и кавалерийски полк от Въоръжените сили на Съединени американски щати. Всички участници са част от бойната група, образувана и водеща подготовка на основата на 42-и механизиран батальон от 2-а механизирана бригада. Те ще изпълнят разузнаване на бойното поле, защита на сектор от местността, осъществяване на контраофанзива за възобновяване целостта на защитата и огнева поддръжка.

В празничния ден в 12.00 ч. пред постройката на Администрацията на президента на Република България в столицата ще бъде осъществена тържествена промяна на почетния гвардейски часовой.

В Деня на храбростта и празник на Българската войска Националният военноисторически музей (НВИМ) ще посрещне своите гости със специфична празнична стратегия. Традиционно НВИМ афишира вход свободен от 10.00 до 17.00 ч. за непрекъснатата си хронологична и за външната експозиция.

С Ден на отворени порти 6 май ще бъде маркиран и във филиалите на НВИМ – Военноморския музей във Варна и Музея на авиацията в Крумово.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР