Денят на храбростта - 6 май, днес бе отбелязан и

...
Денят на храбростта - 6 май, днес бе отбелязан и
Коментари Харесай

На 6 май в Ново село: Длъжни сме да помним, за да имаме общо европейско бъдеще

Денят на храбростта - 6 май, през днешния ден бе маркиран и пред " Българския боен мемориал " в Ново село, в прилежаща районен съд Македония, съобщи кореспондент на БГНЕС.


Мемориалът, където са положени тленните остатъци на 71 български бойци, се намира близо до град Струмица, в югоизточната част на РСМ. Това е едно от 471 български военни гробища на територията на днешна Северна Македония, където са заровени починалите в Балканската, Междусъюзническата, както и от Първата Световна война. Те произлизат от всички области на днешна България и на отнетите с Ньойския контракт територии на България.


Да отдадат респект на падналите български воини пристигнаха стотици жители.


В празненството участваха детски оркестри от град Гоце Делчев, Доспат и Белица. Заупокойна молитва в памет на падналите герои бе отслужена от локалните свещеници.


В словото си българският дипломат в Скопие Ангел Ангелов акцентира, че през днешния ден повече от всеки път би трябвало да познаваме историята си.

" Тук се намират гробовете на 15 починали от днешна РСМ, има починали от Егейска Македония от Западните околности, от Тракия, Добруджа, Косово. Широките лимити, от които са пристигнали не са им попречили да схванат кои са, какви са и дали имат обща цел. Възможността да водят война един до друг със своите събратя под славното българско знаме ги е обединило да пазят българските свещени идеали. В тези комплицирани и сложни времена е значимо да помним завета на тези добролюбци починали за отечеството, тъй като цената за свободата е висока и за жалост се мери с безчет изгубени човешки животи “, сподели дипломат Ангелов.

На честването не бе позволен евродепутатът от България в Екологичен потенциал и зам.-председател на ЕНП Андрей Ковачев, уредникът на събитието доктор Милен Врабевски, и още трима души. Мотиви за недопускането им в страната не бяха обявени. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР