Денят на детето е, но времето, в което се надявахме

...
Денят на детето е, но времето, в което се надявахме
Коментари Харесай

С вкус на детство - 5 любими десерта от онова време

Денят на детето е, само че времето, в което се надявахме на подарък май от дълго време отмина. За разтуха на всички непораснали деца предлагаме няколко страхотни предписания, с които бързо ще си спомните усета на безгрижното детство.

КУЛИНАРНИ ТРИКОВЕ, КОИТО ВСЯКА ДОМАКИНЯ ТРЯБВА ДА ЗНАЕ (СНИМКИ)

Реване

100 г захар
70 г грис от твърда пшеница (семолина)
50 г брашно
50 г краве масло
5 яйца
1 щипка сол
кората от 1 портокал
за сиропа:
450 г захар
1 ванилия
2 с. л. лимонен сок
2 с. л. портокалов сок

А в случай че желаете да добавите още плодов привкус към десерта, вижте по какъв начин кулинарите от „ Бон апети “ подготвят ягодово реване

Жълтъците се отделят от белтъците и се разрушават доста добре с половината захар, до момента в който побелеят. Прибавят се грисът, брашното, разтопеното масло и настърганата портокалова кора, и се разбърква.

Белтъците се разрушават със солта и останалата захар, до момента в който станат на сняг. Прибавят се към тестото и деликатно се разбърква.

Дъното на квадратна форма с размер 24 см с преносимо дъно се застила с хартия за печене и в нея се изсипва тестото. Пече се в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор, до подготвеност – 20 минути.Изважда се и се оставя леко да се охлади.

В касерола се смесват захарта, 500 мл вода, сокът от цитрусите и ваниловата захар. Готви се на сдържан огън, до момента в който стане не доста гъст сироп. Охлажда се.

Реването се реже на квадрати, залива се със сиропа и се оставя за една нощ да се напои.

Класическа рецепта за грис-халва

Масленки

2 жълтъка
100 г захар
150 г краве масло (на стайна температура)
250 г брашно
какао за декорация

Жълтъците и захарта се разрушават с миксер. Прибавя се маслото.

След това последователно се сипва и брашното, и се замесва безпрепятствено маслено тесто. Оставя се в ледник за 20 минути. След това се разточва (като се набрашнява) и от него се изрязват фигурки.

Сладките се украсяват благодарение на шаблони с разнообразни форми и детайли, които се слагат върху всяка масленка и се поръсват с какао. Масленките се пекат, до подготвеност, в авансово загрята на 180 градуса фурна.

Мляко с ориз

1 л мляко
200 г ориз
200 г захар
канела на усет

Загрейте млякото и прибавете измития ориз. Разбърквайте, с цел да не залепне оризът по дъното. Щом млякото заври, намалете силата на огъня и варете 10 минути. Изключете котлона и оставете сутляша за още 2-3 минути. Добавете захарта.

Щом се поохлади, разсипете млякото с ориз в купички и ги поръсете с канела на усет.

Какво да създадем с компотите от баба и дядо

Прасковки

6 ч. ч. брашно
4 яйца
1 ч. ч. кисело мляко
1 ч. ч. захар
1 ч. ч. олио
1 пакетче амонячна сода (10 г)
50 г смлени орехи
жълта и алена сладкарска багра
250 г шипков мармалад
кристална захар за овалване
листа риган за декорация

Яйцата се разрушават със захарта до побеляване.

Амонячната сода се разтваря в киселото мляко и се прибавя към разрушените яйца, дружно с 1 ч. ч. от брашното и олиото. Отново се разбърква. Тестото се оставя да почива за към 1 час, покрито с фолио за свежо предпазване.

След това към него се прибавя последователно останалото брашно, до момента в който се получи гъсто тесто.

От тестото се оформят 40 топки огромни колкото орех, с намазани с олио ръце. Подреждат се на разстояние една от друга в тава, на дъното на която има пергаментова хартия и се пекат в загрята на 180 градуса фурна, без вентилатор, на най-ниското равнище на фурната, за към 20 минути.

Орехите се смилат и се смесват с мармалада. След като топките изстинат се слепват по две със сместа.

Сладкарската багра се разтваря в малко студена вода. Сладките се потапят в нея (или се намазват с четка) и по-късно се овалват в захарта. Слагат се листенца риган за декорация.

Макарони на фурна

Тулумбички

500 мл вода
125 г краве масло
6 яйца
250 г брашно
1 щипка сол
1 ч. ч. олио (или друга лой по избор) за пържене
за сиропа:
500 г захар
2 ч. ч. вода
1 ванилия
сокът от 1 лимон

Водата се поставя да заври и в нея се сипват солта и маслото. Постепенно се прибавя брашното и се бърка с дървена лъжица, до момента в който сместа стартира да се отделя от стените на съда и се получи безпрепятствено тесто.

Съдът се дърпа от котлона и се оставя леко да се охлади. След това, едно по едно се прибавят яйцата и бъркането продължава, до момента в който се получи гладка хомогенна примес. Сиропът се подготвя като водата и захарта се сваряват и най-после се прибавят ванилията и лимоновият сок.

От тестото с пулверизатор се оформят толумбички и се пържат в горещо олио, без да се набождат с вилица. Изваждат се с решетъчна лъжица и се заливат със леден сироп.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР