Денят на авиацията и космонавтиката - 12 април, ще бъде

...
Денят на авиацията и космонавтиката - 12 април, ще бъде
Коментари Харесай

Отбелязваме Международния ден на авиацията и космонавтиката

Денят на авиацията и космонавтиката - 12 април, ще бъде маркиран в редица градове на страната с поредност от прояви. Известно е, че на днешния ден през 1961 година в Космоса е изстрелян първият пилотиран галактически транспортен съд - " Восток 1 ". На борда му е първият космонавт Юрий Гагарин. Полетът прави обиколка на Земята за 1 час и 48 минути.

Институтът за галактически проучвания и технологии на Българска академия на науките отваря порти за посетители, като ще има демонстрации с дронове на стационарен образователен тренажор, лекции за новите планове на галактическите проучвания. Ще бъдат показани българските достижения в региона на Космоса, а галерия демонстрира скафандъра на летеца-космонавт Александър Александров. 

Ден на отворените порти в Музея на авиацията в Крумово за Международния ден на авиацията и космонавтиката. Там ще бъде и първата българка, призната да взе участие в програмата на НАСА за кандидат-астронавти - Татяна Иванова.

Любопитните ще могат да се насочат на галактическо странствуване, в което ще се срещнат с галактиките, мъглявините и звездните купове.

Националният политехнически музей ще означи деня с проява на храна за астронавтите. Ще бъдат показани и уреди и инсталация, основани от български учени.

В единственото Висше военновъздушно учебно заведение у нас " Георги Бенковски “ кръгла маса и галерия ще съберат в Долна Митрополия авиационни експерти от цялата страна.

Темата на кръглата маса, която е под патронажа на президента и висш главнокомандващ въоръжените сили Румен Радев, е: " Състояние и вероятности за развиване на системата за авиационно обучение в Република България “.

Ще бъде открита и галерия от творби на художника Николай Бебенов.

Във ВВВУ " Георги Бенковски “ ще посрещнат възпитаници от Плевен, които ще се срещнат с историята на учебното заведение и Центъра за авиационно и галактическо наблюдаване.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР