Денят е обявен и за празник на столицата ниНа 17

...
Денят е обявен и за празник на столицата ниНа 17
Коментари Харесай

Почитаме светите Вяра, Надежда, Любов и София

Денят е разгласен и за празник на столицата ни

На 17 септември православната черква уважава паметта на Светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов - отдава се респект на добродетелите, които ни крепят - вярата, вярата, любовта и мъдростта.

Преданието споделя, че през втората половина на І в. в Рим е живяла една благочестива жена, християнка. Тя се казвала София и имала три дъщери, които носели имената на християнски добродетели - Вяра, Надежда и Любов. Тя ги възпитавала в обич към господа Исус Христос. Майката и дъщерите ѝ не скривали своята религия в Христа и я изповядвали намерено. Като схванал това, император Адриан (117-138) се опитал да ги убеди да се откажат вярата си, откакто не съумял, ги подложил на смъртни изтезания.

Три дни след гибелта на децата умира и майка им, която също била заровена при тях. Църквата уважава и света София като мъченица, тъй като като майка тя изживяла със сърцето си ужасните мъчения за Христа на своите възлюбени дъщери. Мощите на светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов почиват от 777 година в Елзас, Франция.

На днешния празник имен ден имат всички, които носят имената Вяра, Верка, Надежда, Надя, Любов, Люба, Любен, Любомир, Любомира, Любомил, София, Софка.

Денят е разгласен и за празник на столицата ни - София. 

 

 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР