Денят е 25 август и на малка лодка в Атлантическия

...
Денят е 25 август и на малка лодка в Атлантическия
Коментари Харесай

На крачка от мечтата под вертикалния вятър! Как Макс и Стефан преполовиха океана

Денят е 25 август и на дребна лодка в Атлантическия океан татко и наследник честват рождените си дни. Това е 73-ият ден от предизвикването, в което Макс и татко му Стефан Иванов пробват да изминат дистанцията от Европа до Южна Америка единствено с гребане. С тази експедиция те желаят да насочат публичното внимание към потребността от донорство на органи в България и да привлекат повече поддръжка

Откакто потеглиха на 14 юни от пристанищното градче Портимао в Португалия, двамата живеят непрекъснато на лодката Neverest, която построиха сами в гаража си в София. Те гребаха непрестанно на смени от по 2 часа и за последните близо 3 месеца изминаха над 6000 км. Експедицията обаче продължава по-дълго от предстоящото поради непредвидени затруднения, породени от механически повреди, метеорологични особености и промени в първичния маршрут, налагащи се поради пандемията от ковид.

Все отново куражът на двамата не стихва макар компликациите, може би тъй като всеки ден е изпълнен с неподозирани прекарвания - истории за китове, косатки, делфини, летящи риби, развалени и поправени с подръчни материали навигационни уреди и слънчеви панели, собственоръчно уловено и приготвено суши, проблеми в " Междутропичната конвергентна зона ", безветрие, стихии, горещина, черни облаци и тропически дъждове.

В близо едночасово телефонно изявление за Свободна Европа Макс и Стефан съумяха да опишат единствено част от прекарванията си, като сами трябваше да се обадят посредством сателитния телефон на лодката. В този миг – на 25 август към 15 часа следобяд българско време - двамата се намираха на почти 700 морски благи североизточно от крайбрежията на Френска Гвиана, покрай Средноатлантическия било на Атлантическия океан. Докато четете това, те решително не престават към Венецуела, а
Двоен рожден ден в океана
Стефан и Макс са родени в два следващи дни – на 24 август Стефан става на 48, а на 25-и Макс навършва 17 години. Тази година рождените им дни са изключително специфични, тъй като ги заварват в намерено море, а и са единствено двамата – надалеч от близки и другари, с които другояче биха били заобиколени.

" Празнуваме доста друго. За мен през вчерашния ден празникът стартира още в първите минути на деня – в 12 часа и няколко минути. Хвърлихме въдица да хванем някоя огромна океанска риба и единствено след няколко минути се хвана махи-махи (делфинова риба - б. р.). Това е една сребриста, фосфоресциращо синя риба с жълта опашка, която е огромен див звяр и е доста дейна. Месото е доста нежно. Макс филетира рибата и си направихме ужасно суши ", споделя Стефан при започване на телефонния ни диалог с изненадващо положително качество.

 Редовно Стефан или Макс съумяват да заловен риба, която по-късно почистват и ядат като известното японско ядене
Редовно Стефан или Макс съумяват да заловен риба, която по-късно почистват и ядат като известното японско ядене " Сашими "
Нямат торта, нито свещички, само че пък по случай двата празника те отделят повече време от нормалното, с цел да се чуят със фамилията си и приятелите в България. На идващия ден, за рождения ден на Макс, Стефан взема решение да направи още нещо особено. Синът му получава 4 пакета от сухата храна, с която главно се изхранват, от които може да си избере.

" Това беше доста благо. Да си избера аз особено от всички тези пакети какво бих желал да хапвам през днешния ден и да имам избор за първи път. Обикновено просто взимаш пакета и каквото ти се падне, това ядеш. Днес имам кокосов поридж (овесени ядки - б. р.) за закуска, за обяд ще имам макарони с кашкавал и за вечеря мисля да хапвам фарфале, които са отново макарони във формата на панделки със сос от горгонзола и лук ", споделя Макс с осезаемо неспокойствие в гласа.

Освен " пиршеството ", което двамата си устройват на 24 и 25 август, необикновени за експедицията до момента са и метеорологичните условия, в които посрещат рождените си дни. През първите два месеца от приключението двамата гребци изминават приблизително по 100 км дневно. Спазват " желязна дисциплинираност във връзка с гребането ", сменяйки се по график на всеки 2 часа. Около 70-ия ден от експедицията обаче те попадат в Междутропичната конвергентна зона (Intertropical convergence zone), в която царува безветрие. Това доста ги забавя.

 По случай рожденния си ден Макс за първи път има опция да избере кой пакет със суха храна да изяде
По случай рожденния си ден Макс за първи път има опция да избере кой пакет със суха храна да изяде
" Това е зоната сред 5 градуса северна широчина и 5 градуса южна широчина, където няма водоравен вятър, а има съвсем единствено отвесен вятър, защото в северната част на тази зона минават северните Пасати, а в южната - южните Пасати ", изяснява Стефан.

Тук вятърът е доста изменчив и не разрешава на лодката да се движи, даже и те да гребат " с всички сили ".

" От малко повече от една седмица сме в тази зона и би трябвало да оставим греблата, да хвърлим морската котва, не тъй като е рисково, а тъй като е безсмислено да се борим с този вятър ", споделя Стефан.

Друга специфичност на зоната е, че и времето е доста изменчиво и в границите на едно денонощие около двамата мореплаватели минават всевъзможни разнообразни метеорологични условия.

" Буквално в границите на няколко часа можеш да видиш най-различно време. Дори като се огледаш към лодката на 360 градуса, можеш да видиш две, три, четири, пет, някой път и 6 зони към себе си, където все едно са разнообразни дни. В някои зони има черни облаци, в други превалявания. И зависи от кое място ще задуха вятърът, с цел да те вкара в някои от тези зони. Така че се радваме на доста изменчиво време. Вчера беше най-горещият ден откогато сме тръгнали, беше 38 градуса на сянка. Но след тропически дъждове на два пъти, температурата падна на 28 градуса. Така че през вчерашния ден беше страховит, спокоен и прелестен рожден ден измежду природата ", Стефан разказва 24 август на лодката Neverest.

Все отново ми е мъчно да си показва двамата ми събеседници на другия завършек на телефонния диалог. Когато Макс взима слушалката, го апелирам да опише какво вижда към себе си.

" Представи си в този момент един съвсем тотално водоравен небосвод на 360 градуса към нас със напълно мънички вълнички, към 20-30 сантиметра. Аз седнал съм извън на гребната позиция и си приказваме, до момента в който татко ми е вътре и се оправя да гребе. Неговият ред би трябвало да стартира по-късно ", споделя Макс.

Допълва, че в най-горещите часове намират единствена хладина, потапяйки се във водата за 30 минути.

" Като гребеш извън, те пече слънцето супер блестящо и като е 35-38 градуса, ти напряко все едно се печеш на грил. После си казваш, че ще влезеш в каютата и ще ти е съвършено. Всъщност те изненадва една задушна и извънредно топла кабина като сауна ", добавя той.


Приключенците си имат придружители
Освен че им дава по този начин нужната хладина, океанът към Neverest в тихите води, където се намират сега, е цялостен с живот. Макс споделя, по какъв начин към лодката им се е образувала " екосистема ", която той изследва с неотслабващ интерес.

" Има към 30-40 махи-махи и други риби, които от десетина дни ни наблюдават непрекъснато. Те са непрекъснато към лодката и считаме, че има няколко аргументи за това. Едната от тях е, че се усещат в сигурност към лодката, тъй като действително като пристигна акула, тя доста рядко се доближава покрай лодката. Тя стои по-далеч, тъй като се чуди какво е това ", споделя Макс.

Втората причина съгласно тях е светлината от топовата лампа на лодката, която притегля животните през нощта. Всяка вечер двамата следят десетки риби, които се гонят и скачат.

" Ние се възползваме от това, тъй като като падне някоя летяща риба в лодката, ние я използваме за примамка. Като я закачим на кукичката и я метнем, до момента постоянно се е хващала махи-махи с този трик ".



Тези придружители са огромни към 80 см и надалеч не са най-едрите жители на океана, с които Макс и Стефан към този момент са се разминавали. Една от най-вълнуващите им срещи, се случва няколко дни преди диалога ни, през нощта.

" Докато гребяхме, чухме един или два кита по какъв начин дишат и издишат! ", възкликва Макс. През нощта те виждат единствено на 10 метра към лодката, по тази причина и не е имало по какъв начин да видят големите бозайници в тъмнината на океана. Сега спорят какъв брой близко е евентуално да са били китовете.

" Според татко ми са били на 30-40 метра, обаче съгласно мен са били по-скоро на 100 метра, тъй като не се чуваше толкоз мощно. Аз си представям, че един кит като издиша се чува супер мощно, с всесилен, мощен тон ", споделя Макс.

Във всеки случай, двамата са към този момент една стъпка по-близо до осъществяването на една от фантазиите на Стефан, който преди потегляне си е поискал да види наследник кит по време на пътешествието. Те са заплашен тип, който се среща рядко, а и се считат за най-едрото животно на планетата.

Макс прецизира, че има " мъничко терзание " от големия бозайник, който би могъл да побутне и преобърне лодката " без да желае ", само че шансът това да се случи съгласно него е доста дребен. Той самият си е поискал да види косатки в океана и към този момент му е провървяло. Един ден, до момента в който гребе, Макс вижда десетки перки във водата, които му вършат усещане, тъй като са по-черни и по-извити от тези на делфините.

" И тогава две от тях плиснаха с опашка и ни поздравиха. И това беше супер забавно. Мен не ме беше боязън тъй като знам, че няма нито един смъртен случай от косатки. Но те в действителност бяха доста – несъмнено към 30, в случай че не и повече. Едно семейство от големи, големи животни. И тъкмо това желаех да видя и се веселя, че ни подминаха ", спомня си Макс.
Да се " оморячиш "
Колкото и да е забавно пребиваването в спокойните води на Междутропичната конвергентна зона, то в действителност съществено забавя скоростта на корабоплаване на Neverest. На онлайн тракера, който обновява местоположението им непрекъснато, елементарно се вижда смяната в метода им на придвижване след 59-ия ден. Ако до тогава, те са движеха в права линия, през последните две седмици следата, която оставят, се вие нагоре надолу като панделка, а дистанциите, които изминават всеки ден постоянно са по-малки от 20 км и то не в посоката, в която желаят.

 Следата на лодката криволичи доста повече през последните 2 седмици
Следата на лодката криволичи доста повече през последните 2 седмици
Въпреки това закъснение Стефан споделя, че резервират жизнен дух. " Неприятно е, когато си на котва, защото времето тече, а на теб ти се желае да плаваш, да стигнеш, само че не е нещо рисково. "

Използват множеството свободно време да наваксат със съня, за който не им остава задоволително време, когато гребат интензивно.

" Човек привиква и тук един ден минава като половин ден на сушата. Като си на котва или се движим доста постепенно е по-труден миг, само че не е неосъществим. Още сме в положително въодушевление. Просто е мъчно някак си за душата да седиш тук и да чакаш и да не можеш да се движиш напред ", споделя Макс.

Това надалеч не е първият проблем, с който бащата и синът се сблъскват по време на предизвикването. Още преди да стигнат до португалските острови Кабо Верде, които са на към една трета от целия път, се скапва автопилотът на лодката и би трябвало да бъде сменен. Докато чакат той да бъде доставен, се постанова да прекарат на пристанището в Лазароте 9 дни. В намерено море пък ремонтират сами с подръчни материали три от четирите си слънчеви панела, които са корозирали от солената вода. Развалят им се и двата руля, които по думите на Макс оправят " по доста забавни способи ".

На 6 септември поради влагата в океана се скапва и сателитният телефон и хот-спот устройството на Neverest, което значи, че Макс и Стефан не могат да пращат повече фотоси. Тъй като са добре готови, те имат втора сателитна връзка и няма заплаха да останат без контакт със сушата. Продължават да изпращат къси известия и да приказват със фамилията и навигаторите си.

Но нито една от изброените компликации не може да откаже мореплавателите. Дори са превъзмогнали доста от терзанията, които имаха преди да отплават. което организирахме пред дома на Иванови в София при започване на юни, Макс показа, че най-вече го е боязън от цялостната изолираност, от това да е надалеч от всички. Да си в средата на океана Макс тогава разказа като " там, където може да се каже, че най-близкият човек е в космоса, а не на сушата. "

" Вече 60 дни на море просто бих споделил, че съм се " оморячил " и този боязън не ме тормози изобщо. Няма го ", споделя Макс във второто ни изявление близо 3 месеца по-късно.

 Бащата и синът съблюдават доста прецизен режим на гребане и се сменят на всеки 2 часа през цялото денонощие
Бащата и синът съблюдават доста прецизен режим на гребане и се сменят на всеки 2 часа през цялото денонощие " Ние сме оптимисти, че няма да останем до безспир в морето "
Според първичния проект Макс и Стефан трябваше за към 70 дни да изминат малко над 6000 км от Европа до Южна Америка и да дойдат в Бразилия. Но след отплаването им от Португалия, епидемията с ковид обхвана съществено Южна Америка и изключително Бразилия, която сега е Забранени бяха всички интернационалните полети от северните крайбрежия, където Neverest трябваше да дебаркира и обстановката в страната основава прекомерно доста въпросителни за експедицията.

" С оглед на това взехме решение да подминем Бразилия и да акостираме във Френска Гвиана и натам се отправихме. Но за жалост атмосферните условия ни изиграха неприятна смешка (…) и нашите опитни навигатори ни посъветваха изобщо да не се доближаваме до Френска Гвиана, а да продължим на запад, което ние вършим сега. Подминаваме Суринам и Гвиана, защото има много незнайни, свързани с тези страни, и се насочваме към Венецуела и Тринидад и Тобаго ", споделя Стефан.

За да се зачита предизвикването им за приключено, лодката би трябвало да стигне до континентален бряг на Южна Америка. Акостиране в островна страна като Тринидад и Тобаго няма да е задоволително. Затова те са решили да гребат до пристанище в северната част на Венецуела, където да завършат експедицията. Оттам възнамеряват да се транспортират бързо до Тринидад и Тобаго, чийто пристанища имат по-добре развита инфраструктура и могат да провеждат изпращането на лодката назад към Европа, както и личното си прибиране до България със аероплан.

" Така че към първичния ни проект да изминем към 6 000 км се прибавят още 1 000 км гребане в океана най-малко ", споделя Стефан, съгласно който им остава не по-малко от 20 дни корабоплаване.

 Местоположението на лодката Neverest на 9 септември
Местоположението на лодката Neverest на 9 септември
" Там също има неизвестности с Covid-19. Дали ще ни пуснат и в Тринидад и във Венецуела, дали марините са отворени. Но ние сме оптимисти, че няма да останем до безспир в морето ", пошегува се той и разяснява, че е съвсем невероятно да се даде точна прогноза поради променливите ветрове и течения.

Откакто организирахме изявлението на 25 август, двамата съвсем се измъкнаха от зоната на тихите води, в която се намираха, до момента в който разговаряхме. Набраха скорост в посока Венецуела, само че на 7 септември Атлантическият океан им даде идващото предизвикателство по маршрута.

" Втори ден на морска котва поради ветрове от 10 до 20 + възела, идващи от запад и югозапад, породени от тропическата стихия, която минава на няколкостотин морски благи северно от нас. Очакваме да прекараме най-малко още два дни преди да подновим гребането ", се споделя във В момента Стефан праща известия на брачната половинка си Жени Иванова, която обновява страниците на в с най-актуалната информация за местоположението им.

" Нищо чудно, че нито една океанска гребна лодка не е минала Атлантическия океан от Европа до Южна Америка по време на сезона на ураганите (Юли до Октомври). Прикрепихме 2 морски котви към носа на Неверест, с цел да сведем до най-малко завличането на изток, само че все пак лодката скача във вълните като див кон, който отхвърля да бъде питомен ", написа Стефан.

Краткият роман незабавно минава в привичния за двамата положителен звук, като добавя, че ще употребяват това време, с цел да наваксат пропуснатия през последните дни сън. Този път лодката се съпровожда от делфини и гребците ги следят на драго сърце.
След десетина дни прекарани измежду безветрието на Междутропичната конвергентна зона, Макс и Стефан се измъкнаха единствено с цел да се натъкнат на тропическа стихия, която е толкоз мощна, че още веднъж би трябвало да пуснат котва и да изчакат да отмине, с цел да могат да загребат още веднъж Едночасов душ, студено легло и храна в леглото
В края на телефонния ни диалог, Макс споделя, че най-вече му липсва спокойствието, което човек изпитва на сушата.

" Това успокоение, което всеки човек има, сигурно не е за занемаряване. Тук непрекъснато би трябвало да се движиш, непрекъснато би трябвало да мислиш по какъв начин можеш да направиш нещо, по какъв начин може да подобриш скоростта на лодката. В всекидневието си човек няма такива терзания, всичко е доста по-лежерно. Това съм го пренебрегвал през целия си живот, обаче като се върна несъмнено ще се веселя на всеки ден, в който няма да имам това непрекъснато напрежение, което имам в този момент – да загребвам, да загребвам, да загребвам, да почивам, след това отново да загребвам ", споделя 17-годишният приключенец с типичния си дълбокоаналитичен метод към света.

Иначе не се сеща да му липсват някакви материални неща от живота на сушата. И въпреки всичко знае тъкмо какво ще побърза да направи, когато стигнат – " доста бих желал един топъл, доста дълъг, едночасов душ, както и едно студено легло и може би някаква храна в леглото ".

Теодора Бързакова, svobodnaevropa.bg
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР