Денят без автомобили в София започва в 10:30 часа на

...
Денят без автомобили в София започва в 10:30 часа на
Коментари Харесай

Без автомобили в София днес: затворени улици и велошествие

Денят без коли в София стартира в 10:30 часа на ул. „ Ген. Й. Гурко “, в сектора сред бул. „ Евлоги и Христо Георгиеви “ и бул. „ Васил Левски “.

Столичната община в партньорство с Датското посолство и Центъра за градска подвижност провеждат велошествие под наслов Happy Biking –Healthy Living. Велошествието ще тръгне в 11:00 часа от ул. „ Ген. Й. Гурко “, в сектора сред бул. „ Евлоги и Христо Георгиеви ” и бул. „ Васил Левски ", и ще премине по маршрут до Южния парк и назад.

От 9:30 до 19:00 часа ще остане затворено за автомобилно придвижване карето сред ул. „ Ген. Й. Гурко “, ул. „ Алабин “, бул. „ Витоша “, бул. „ Кн. Александър Дондуков “, бул. „ Цар Освободител “ и ул. „ Г.С Раковски “, без да се затварят самите гранични улици и булеварди. Ще се позволяват прекосявания на живеещи, както и коли, обслужващи събития и церемонии в зоната.



На ул. „ Ген. Й. Гурко “ денем ще се състои ревю на различни на автомобила средства за напредване в града – е-скутери, колела чартърен, електрически градски и планински колела и други. Ще бъдат показани и най-новите електробуси, част от пилотната услуга „ рейс при поискване ” и създаденото приложение за прилагане по плана на Столичната община INNOAIR.

Очаква се през днешния ден да проработят и първите две камери за броене на велосипедистите в София, направени от Техническите университети в Габрово и София, също по плана INNOAIR.

Европейската седмица на подвижността е годишна акция за устойчива градска подвижност, проведена от Европейския учредителен секретариат с поддръжката на Европейската комисия, в която София годишно се включва. Тя цели да редуцира тапите, въглеродния отпечатък и негативния кумулативен резултат в града.

Мотото на тазгодишната акция е „ Комбинирай и се движи ” и предизвиква пешеходното и велосипедното напредване.

В същото време по главните автомагистрали в страната се чака засилен трафик поради празничния ден и сливането на почивните дни.

От " Пътна полиция " чакат натоварено придвижване и към границата с Гърция.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР