Денталните специалисти в България са доста над средното ниво за

...
Денталните специалисти в България са доста над средното ниво за
Коментари Харесай

Недостиг на зъболекари има в четири области в България, макар че броят им за страната е много висок

Денталните експерти в България са много над междинното равнище за Европейския съюз като брой на глава от популацията, само че в същото време в някои области на страната има дефицит и изключително в дребните обитаеми места. Не доближават експертите в Търговище, Добрич, Разград и Шумен, а в София и Пловдив практиките са толкоз доста, че на един ортодонт се падат едвам по 300 пациенти. За съпоставяне нормата на Европейски Съюз е четири пъти по-малка - за един експерт на 1200 души.

Това оповестиха през днешния ден от Българския зъболекарски съюз на конференция във връзка идния на 20 март Световен ден на оралното здраве.

Броят на зъболекарите у нас като цяло е по-голям от нужния за популацията, като на един експерт се падат приблизително по 800 души. Повече зъболекари в Европейски Съюз има единствено в Гърция. По думите на Шарков това води до различен проблем - скрита безработица в огромните градове, или просто незадоволителна работа, която не се регистрира от Националния статистически институт.

Предложение, което съюзът има към обитаемоте места, където няма кой да влага в зъболекарски кабинет, е общините да оборудват такива пространства и в тях да идват експерти от други градове за прегледи на локалните хора и даже да е безплатно за социално-слабите. Засега обаче никоя община не се е съгласила да поеме подобен ангажимент. В България работят 9200 зъболекари, само че всички те са частници и извършват напълно малко действия, платени от здравната каса, по тази причина услугите им са недостъпни за част от популацията, заключи Шарков.

В рамките на акцията си Световния ден по орално здраве БЗС показа резултатите от анкета, извършена от Световната дентална федерация във Англия, Австралия, Египет, Филипините, Франция, Съединени американски щати, Мароко, Швеция, Китай и Аржентина, съгласно което единствено 13% от родителите са завели детето си на обзор още след първия поникнал зъб, каквато е здравната рекомендация, а цели 20% въобще в никакъв случай не са ги водили на обзор на зъбите и здравето на устата. Примерът и насърчението на родителите обаче е основно, още със здравето на майката преди раждането му.

Освен положителната хигиена в детско-юношеската възраст пък се появява и нуждата от носенето на протектор за зъбите по време на спорт и изключително за бойни спортове, тъй като са зачестили контузиите при деца в лицево-челюстната област и чупенето на зъби при тренировки, отлезяха още експертите.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР