Денталната хигиена е изминала дълъг път през последните няколкостотин хилядолетия.Докато

...
Денталната хигиена е изминала дълъг път през последните няколкостотин хилядолетия.Докато
Коментари Харесай

Как хората са почиствали устата си, преди да бъде изобретена пастата за зъби?

Денталната хигиена е минала дълъг път през последните няколкостотин хилядолетия.

Докато множеството от нас в този момент автоматизирано мият зъбите си два пъти на ден, античните хора са имали доста повече компликации с грижата за своите перлени бели зъби. За страдание на предците ни, които от дълго време са в зъбите, доста от техните архаични стоматологични практики наподобява са били неефективни, което е довело до високи равнища на кариес и болести на венците измежду праисторическите скелети - макар че доказателствата сочат, че те най-малко са се опитвали да поддържат зъбите си в обичайно положение.

How Did People Clean Their Teeth Before Toothpaste Was Invented?
— IFLScience (@IFLScience)
Най-ранните признаци за зъболечение се откриват върху комплект неандерталски молари на 130 000 години от хърватска пещера, по които има следи от неведнъж остъргване с някаква съчка за зъби. За страдание, около праисторическите остатъци не са открити същински клечки, само че въз основа на следите откривателите подозират, че неандерталците евентуално са употребявали части кост или твърда трева, с цел да изваждат храната от междузъбните пространства.

Около 5000 година пр.н.е., когато античните египтяни основават най-ранната паста за зъби в света, нещата стартират да стават малко по-усъвършенствани. Тази примес, по-скоро прахуляк за зъби, е съдържала съставки като пепел от овъглени волски копита, яйчени черупки, смирна и пемза и евентуално е била по-скоро абразивна, в сравнение с почистваща - само че най-малко е можела да в профил остатъците от зъбите.

По-късно персите прибавят към сместа обгорени черупки от охлюви и стриди, както и билки и мед, а римляните прибавят дървени въглища и дървесни кори за понижаване на неприятния мирис.

Най-ранните примитивни четки за зъби са открити в древноегипетски и вавилонски гробници и са датирани към 3500 година пр.н.е. За разлика от актуалните четки, тези принадлежности са представлявали просто клончета, които са били сдъвкани, с цел да се начупят влакната и да се получат сходни на четини частици, които могат да се употребяват за разчистване на зъбите.

Колкото и да не звучи изискано, коства си да се означи, че тези пръчици за дъвчене са взети от избрани дървета, като да вземем за пример нийм и Salvadora persica в тази ситуация на miswak, които имат антимикробни свойства и са потвърдили, че забавят разпространяването на някои бактерии, свързани с кариес и болести на венците. Всъщност клонките от тези две дървета и до през днешния ден се употребяват като форма на грижа за устната празнина в доста азиатски и близкоизточни страни.

Въпреки това, за пуристите в региона на четките за зъби, най-ранната известна стандартна четка евентуално е изобретена в Китай по време на династията Тан, някъде сред седми и десети век от н.е. Тези антични четки за зъби с косъм от дива свиня и дръжки, направени от бамбук или кости, евентуално не са били толкоз ефикасни, колкото актуалните им аналози, и може би не са били необятно употребявани - евентуално тъй като малко на брой са желали да мият зъбите си със свински косъм.

Във видеото може да научите повече за: ЗА РЕКОРД НА „ ГИНЕС ”: Масово миене на детски зъбки в София

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР