Деница Сачева, бивш социален министър и настоящ водач на листата

...
Деница Сачева, бивш социален министър и настоящ водач на листата
Коментари Харесай

Деница Сачева пред Novini.bg: Овладяването на инфлацията е задача №1, за 4 г. средната пенсия може да достигне 1000 лв.

Деница Сачева, някогашен обществен министър и сегашен лидер на листата на ГЕРБ-СДС за Добрич пред:

Кои са основните цели в обществената ви стратегия?

От ГЕРБ-СДС слагаме на напред във времето повишението на конкурентоспособността на българите. Успешната пазарна стопанска система се основава на работещи и предприемчиви хора със познания и умения. Ние сме единствените в тази акция, които не участваме в надпреварата за популисти, които дават обещание великодушни обществени заплащания, а приказваме и за пазара на труда. Кризата, която беше основана в обществените финанси би трябвало неотложно да бъде преодоляна посредством връщане към благоразумна фискална политика. Оценката за неприятното ръководство на обществените финанси не е оценка на ГЕРБ, а на интернационалните финансови пазари – страната ни все по-трудно пласира задължения и на все по-високи лихви.

Трябва мощен акцент върху по-ефективното събиране на налози и осигуровки, преустановяване на практики като „ заплата в плик “ и  изсветляване на бизнеса. С това ще подсигуряваме по-добри благоприятни условия за обществена политика и повече вложения в обучение, опазване на здравето, просвета. В предизборната си стратегия сме създали план в границите на 4-годишен управнически мандат минималната работна заплата да доближи 1200 лева, а междинната – 2800 лева

Силен акцент слагаме върху ограниченията, свързани с пазара на труда, както и с цифровизация и повишението на професионалната подготовка и промяна. Предвиждаме със обществените сътрудници да стартираме работа по напълно нови Кодекс на труда и Закон за поощряване на заетостта. Трябва да регламентираме нови и гъвкави форми на труд, главно за младежите с деца, които желаят по-добре да съвместяват служебните и фамилните отговорности. Трябва да е обезпечат безвредни и здравословни условия на труд в цифровизиращата се среда. Решени сме да подпомогнем младежите да намират бързо работа след довеждане докрай на учебно заведение или университет. Ще създадем стратегия 60/40, с която да подтикваме работодателите да наемат най-малко 60 000 младежи, като страната ще покрива 60% от осигурителния им приход в границите на 1 година Паралелно с всичко това би трябвало да работим по реформиране на системата за обществено подкрепяне. В края на ръководството на кабинета „ Борисов 3 “ започнахме кодифициране на цялото законодателство в обществената сфера и инициирахме основаването на Кодекс за обществена поддръжка. Да изградим нова система за подкрепяне с по-добре ориентирани, по-ефективни окрупнени и по-високи като размер обществени помощи е ангажимент, залегнал и в Плана за възобновяване и резистентност.

Какви са плановете на Политическа партия ГЕРБ за растежа на пенсиите при идващ управнически мандат?

За година и половина обществената системата пострада тежко от популизма на „ Продължаваме промяната “ и техните сътрудници в ръководството. Асен Василев няколко пъти обещаваше, че няма да има човек под линията на беднотия. Предстои от 1 януари тя да се усили на 504 лева и съвсем 1.300 млн. души ще са под чертата – 800 000 пенсионери, които получават минимална пенсия, 300 000, които получават под нея и над 150 000 безработни. В общия размер на пенсиите бяха вкарани Ковид добавките, които нашето държавно управление вкара и за които няма застрахователен принос. Нещо повече – те станаха безконечни – дават се на всеки предстоящ пенсионер по право и без причина. С това беше пресечен правилото „ принос – изгода “ или – колкото повече се осигуряваш, толкоз повече да получиш. Предходното ръководство предложи преизчисление на пенсиите, което не е финансово обезпечено и ще засегне единствено до 715 000 от над 2 млн. пенсионери в страната. Това ще коства 1,5 милиарда лева през тази година, а в идващите две – надлежно 3,7 милиарда лева и 4,2 милиарда лева

В средносрочната прогноза за идващите три години такива доходи не са планувани. Тези неразумни политики ще доведат до сериозен бюджетен недостиг. Ако не се върнем към рационалното ръководство на обществената система и не сложим още веднъж преди всичко осигурителната тежест при образуването и нарастването на пенсиите, който и да ръководи в идващите 2-3 години, ще е подложен пред избора да взима заеми или да подвига налозите и осигуровките, с цел да заплаща пенсии. Такава политика е по-скоро антисоциална. Затова ние считаме, че е извънредно значимо да създадем разнообразни тласъци за работещите хора, за бизнесмените, дребния и междинния бизнес.

По този метод ще увеличим продуктивността и ще можем да разпределяме по-голям запас за обществени заплащания. Залагаме годишно осъвременяване на пенсиите със приблизително 12%, а междинната пенсия в края на едно устойчиво 4-годишно ръководство би трябвало да доближи 1000 лева

Инфлация и упования за рекордни сметки за отопление – какви са ефикасните решения?

Овладяването на инфлацията е първостепенна задача. В момента междинните стойности в Европа са 7-9%, до момента в който при нас са 18-20%. Това значи, че политиката на досегашните ръководещи е помпала инфлацията. Ние сме наясно, че Асен Василев я ползваше като инструмент, с цел да показва по-високи доходи в хазната и да може да оправдае неразумните си обществени заплащания. За страдание, сметката я плащаме всички. В нашата антикризисна стратегия преодоляването на инфлацията и рецесиите с цените са безспорни цели. ТЗаложили сме продължение на обезщетенията за бизнеса поради високите сметките за електрическа енергия. Предложили сме Фонд „ Сигурност на електроенергийната система “ да се преструктурира, тъй че през него да могат да се изплащат и обезщетения за газ. Подкрепата би трябвало да се диференцира и да бъде незабавна, с цел да не наложи да стопират предприятия или да се подвигат още цените.  

Какъв е вашият апел към българите за 2 октомври? Важно ли е да се гласоподава?

България се нуждае от законно и устойчиво държавно управление. Не можем да разрешаваме да продължи атомизацията на обществото на обособени групи, които са подтиквани да се ненавиждат. Това не работи в полза на никого. Колкото повече ненавист има, толкоз по-трудно ще се прави политика в идващите години и хората ще изгубят религия, че тя може да взема решение проблемите им. На процедура, това е опасност за демокрацията. Ние непрекъснато молим разговорът сред партиите да се върне на полето на концепциите, идеите и стратегиите. Напредъкът на страната във време на война и задълбочаващи се рецесии не е вероятен без обединяване и взаимни дейности. Нека хората да отидат до урните на 2 октомври и да гласоподават за тези, които имат най-голяма опция да излъчат устойчиво ръководство с ясни цели и отговорности, каквато е коалиция ГЕРБ – Съюз на демократичните сили.

Деница Сачева е родена на 2 ноември 1973 година в София. Магистър по връзки с обществеността от и по здравен мениджмънт. Бакалавър по обществена педагогика. От 1999 до 2001 година е шеф на кабинета на министъра на опазването на здравето, като дава отговор за връзките с МВФ, Световната банка и Европейска комисия. От 2016 до април 2017 година е зам.-министър на труда и обществената политика, а от 2017 до 2019 година е зам.-министър на образованието. науката. В кабинета “Борисов ” е министър на труда и обществената политика на България. Депутат в 45-ото, 46-ото и 47-ото Народно събрание.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР