Ден след тръгването на тол системата от Агенция Пътна инфраструктура

...
Ден след тръгването на тол системата от Агенция Пътна инфраструктура
Коментари Харесай

Тол системата тръгна, но глоби се налагат само в краен случай

Ден след тръгването на тол системата от Агенция " Пътна инфраструктура " признаха, че все още санкции се постановат единствено в краен случай. За през вчерашния ден наложените наказания са едвам 25 и те са на водачи, които на няколко пъти от разнообразни екипи на тол полицията са били призовавани да си купят маршрутна карта, заяви през днешния ден членът на управителния съвет на АПИ проф. Олег Аснов.

Това е един от разновидностите за заплащане на база изминатото разстояние, което е отличителната линия на тол системата. Другите способи са с бордово устройство особено за българските пътища и GPS тракер, употребен и в други страни с платени пътища.

Заради проблем с оборудването на товарните коли и рейсовете с такива устройства обаче до 27 март чиновниците на тол полицията ще дават на водачите препоръки по какъв начин могат да платят. Според Олег Асенов досега бордови предаватели имат 14 500 камиони и рейсове. За още 6000 процесът по активиране е завършил.

 Зала в тол ръководството, в която се обработват сигналите от горещите телефони
© Георги Пауновски

Зала в тол ръководството, в която се обработват сигналите от горещите телефони

Същевременно към този момент има нови условия към GPS тракерите, тъй че да могат да бъдат употребени необятен кръг устройства. През предходната седмица превозвачи се оплакаха, че са записани такива характерности, че нито един тракер не може да се употребява.

Около 30 000 транспортни средства имат GPS тракери и след сключване на контракти сред националните снабдители на услуги и доставчиците на GPS данни те ще бъдат задействани за потребностите на тол таксуването, сподели през днешния ден пред Българска национална телевизия ръководителят на управителния съвет на Агенция " Пътна инфраструктура " Георги Терзийски.

Олег Асенов разяснява, че при общо 45 хиляди непрекъснато движещи се главно из България тежкотоварни транспортни средства до края на другата седмица всички те ще са оборудвани, с цел да заплащат на база изминато разстояние с бордови устройства.

Днес беше обявено също, че на всички превозвачи се оказва подпомагане при основаването на маршрутни карти, в това число на телефонна линия с 24-часов режим на работа. На въпрос на " Дневник " Олег Асенов отговори, че няма курсове, за които този метод на заплащане не може да се употребява, както настояват превозвачите.

Първите данни за приходите от тол системата са обещаващи, беше обявено също през днешния ден. За половин ден са събрани 270 хиляди лева, и то в неделя. Очакванията са при сегашните цени и обсег на тол системата в работни дни от рейсовете и камионите да постъпват към 1 млн. лева на ден, а в почивните към 700 хиляди лева Ако тези прогнози се оправдаят, няма да се наложи повишение на цените или разширение на пътищата, обхванати от тол системата.

Преглед на приходите ще се направи през юни, когато и ще се реши дали да се вършат промени. В момента товарните коли и рейсовете дължат тол такса за прилагане на общо 3115 км автомагистрали и първокласни пътища (вижте картата). За съпоставяне - за притежателите на леките коли платени са общо 20 хиляди км пътища. Цените пък варират сред 1 и 20 стотинки на километър според от масата на пътното транспортно средство, екологичния му клас, както и категорията на пътя.

 Тол системата потегли, само че санкции се постановат единствено в краен случай
© АПИ

По мотив прекъсването на работата на тол системата тази заран Асенов изясни, че планувано възобновяване на системата, което е трябвало да продължи към 10 минути, се е проточило 43 минути. Това обаче не довело до съществени проблеми.

Каква е повода за по-дългия период се изследва, а актуализацията била направена на база рекомендациите на ползвателите на тол системата в първия ден. Олег Асенов акцентира, че ъпдейти, за които е нужно краткотрайно прекъсване, ще се вършат нощем и в почивни дни. Той добави още, че през вчерашния ден са направени и 35 актуализации, при които работата на системата не е била наранена въобще.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР