Ден след показното му извеждане от министерството и задържането му,

...
Ден след показното му извеждане от министерството и задържането му,
Коментари Харесай

Развръзката по случая "Нено Димов" - оставка и обвиняем

Ден след показното му извеждане от министерството и задържането му, екоминистърът Нено Димов напуща държавното управление, остава в ареста и към този момент е обвинен за умишлена занемареност, за която законът планува от две до осем години затвор.

В ранния следобяд спецпрокуратурата разгласи резултатите от почналата вчерашна акция в Министерството на околната среда и водите поради водната рецесия в Перник и удостовери, че ще притегли министъра към наказателна отговорност, тъй като е разрешил да продължи подаването на вода за промишлени потребности към " Топлофикация " и " Стомана Перник ", въпреки неведнъж да е бил предупреждаван, че водата в язовир " Студена " е намаляла.

Час преди изказването на прокурорите, от ареста Нено Димов подаде оставка като министър и тя беше неотложно призната от премиера Бойко Борисов. Предстои да се разбере дали това ще докара до други рокади в държавното управление и ръководещата коалиция, откакто през вчерашния ден Борисов дефинира като " съдружен въпрос " решението дали Димов ще си тръгне, а през днешния ден водачът на Вътрешна македонска революционна организация - партията, от чиято квота беше министър, назова задържането му " показно ликвидиране ".

" Дневник " наблюдава в действително време най-важното след вчерашната акция на прокуратурата и политическите отгласи от нея. Вижте най-важното по часове.
Ключови моменти 18:20Един министър против природатаМинистерският мандат на Димов беше серия от кавги, всеки от тях заслужен за оставка и прокурорско следствие. Нищо такова обаче не се случваше – всичко се замиташе под килима. Сега обаче репресивната машина се насочи към него, тъй като към този момент нямаше различен ход. А беше ненужно и непремерено – министърът нито беше хванат на мястото на престъплението, нито се опитваше да се укрие или да извърши ново закононарушение. Зрелищният му арест добави точки в актива на новия основен прокурор, а може би и на държавното управление в очите на всеобщия фен.

Какво остана след министерския мандат на Нено Димов четете тук

Позицията на обединението от неправителствени организации и цивилен групи " За да остане природа в България " за това по какъв начин би трябвало да бъде определен новият министър - тук.18:02Никой министър не взема решение самАргументите на прокуратурата против Нено Димов подлежат на доста сериозна рецензия. Нито един министър не взима решения самичък. Това сподели в предаването " Лице в лице " по Би Ти Ви юристът на Нено Димов Ива Лулчева.
" Да се твърди персонална отговорност от министър и да се претендира той да схваща и от равнища на водите не подхожда на закона. От това схващат съответните геолози, които имат специфичните познания ", добави тя.

Посочи, че решенията, които взимат министрите, са въз основата на оферти на съответните длъжностни лица. В случая няма данни Нено Димов да е взел решение в несъгласие с препоръчаното му от длъжностните лица в министерството ", разяснява юристът. Тя дефинира като възмутителното и решението на прокуратурата да желае непрекъснато задържане с претекста, че като министър Димов може да повлияе на следствието. " Това е безусловно голословно, тъй като той подаде оставка ", сподели Лулчева.16:12Нов министър - при започване на седмицатаВицепремиерът и водач на Вътрешна македонска революционна организация Красимир Каракачанов заяви в изявление за Българска национална телевизия, че ГЕРБ и " Обединените патриоти " ще обсъдят при започване на идната седмица кой ще размени Нено Димов отпред на екоминистерството.

Очаква се съдружният съвет да е в понеделник или вторник, а до края на седмицата кандидатурата да бъде одобрена от Народното събрание.

Каракачанов дефинира задържането на Димов като ненужно, като уточни, че конфискуваните при акцията документи били предоставени още през декември. " Какъв беше смисълът от целия този екшън, на мен не е ясно. Смятам, че това отношение към него е незаслужено ", съобщи водачът на Вътрешна македонска революционна организация, от чиято квота беше министър Нено Димов.

Междувременно Българска социалистическа партия предложения Движение за права и свободи, " Воля " и самостоятелни депутати на диалози за вота за съмнение към държавното управление, което счита да внесе поради неуспех в политика по ръководство на околната среда и водите. Срещите са в четвъртък и петък.15:59По искане на прокуратурата е почнала инспекция на всички ВиК сдружения в страната, както и на депата за предпазване на боклуци, заяви основният секретар на Министерство на вътрешните работи Ивайло Иванов на брифинга за акцията. По думите му се прави " пътна карта на боклука " в България - обхождат се и се разказват всички депа за предпазване на боклуци и се показва какъв е статутът на съхранявания там отпадък.

Подробности - тук15:19Пресконференцията на прокуратурата можете да наблюдавате онлайн във видеото:

15:15Димов остава в арестаПрокуратурата ще задържи Нено Димов за 72 часа, след което ще изиска от съда да му бъде наложена непрекъсната мярка " задържане под стража ", заяви Ангел Кънев, наблюдаващ прокурор в акцията. В отговор на въпрос той посочи, че министърът е прекарал нощта в ареста на 3-то столично РПУ, само че след предявяването на новото разпореждане за задържане ще бъде изместен в следствения арест на столичния бул. " Г. М. Димитров ".15:12Обвинение за умишлена безстопанственостЕкоминистърът е притеглен като обвинен, заяви наблюдаващият прокурор по делото Ангел Кънев на брифинг на прокуратурата.

На Нено Димов е повдигнато обвиняване като длъжностно лице за умишлена занемареност, защото е разрешил да продължи подаването на вода за промишлени потребности към " Топлофикация " и " Стомана Перник ", въпреки неведнъж да е бил предупреждаван, че водата в язовир " Студена " е намаляла.

По данни на спецпрокуратурата нанесените вреди възлизат на над 11 млн.лв. За умишлена занемареност, осъществена от длъжностно лице, законът планува наказване от 2 до 8 година отнемане от независимост.

Подробности по тематиката - тук.14:00Оставката е приетаМинути преди 14 ч. държавната пресслужба заяви, че Нено Димов е подал оставка и тя е призната от премиера. Съобщението идва час преди брифинга на спецпрокуратурата за акцията в екоминистерството и ареста на Димов.

Още по тематиката - тук13:58Ако бъде освободен, Нено Димов ще деветата министерска рокада в третия кабинет на Бойко Борисов.

Още в първата година на държавното управление - 2017 -та, поста си напусна министърът на опазването на здравето Николай Петров след телевизионно следствие, че като шеф на Военномедицинската академия е давал публични поръчки в спор на ползи. През 2018 година след автобусната злополука край Своге с 20 жертви напуснаха районният Николай Нанков, транспортният Ивайло Московски и министърът на вътрешният Валентин Радев. През пролетта на 2019 година в разгара на така наречен скандал " Апартаментгейт " оставка подаде правосъдният министър Цецка Цачева. Месец по-късно напусна и земеделският Румен Порожанов на фона на инспекция на прокуратурата за злоупотреби с евросредства в Държавния фонд " Земеделие " (ДФЗ) от времето, когато той беше негов началник.

От държавното управление през 2018 година си потегли вицепремиерът по демографската политика Валери Симеонов, откакто в продължение на месец против него стачкуваха майки на деца с увреждания, които той назова " кресливи дами, които спекулират с децата си ". През ноември 2019 година - при втората си подадена оставка, кабинета напусна общественият министър Бисер Петков.13:23 Кой е Нено Димов

Нено Димов е министър на околната среда и водите от началото на мандата на третия кабинет на Бойко Борисов, където по думите му попада като специалист, а не като политик. По-късно е оповестено, че е препоръчан за министър от Вътрешна македонска революционна организация, и се счита, че е от квотата на по-малкия съдружен сътрудник " Обединените патриоти ". Дотогава Димов е ръководител на Института за дясна политика и е прочут с изказванието си, че световното стопляне е
операция. Той обаче има опит в министерството и политиката - в държавното управление на Иван Костов е бил зам.-министър в екоминистерството, а по-късно - народен представител от ДСБ (подробности тук).

В мандата му като министър има няколко абсурда, само че той резервира поста. Сред тях са опитът за смяна без нужната екооценка на проекта за ръководство на националния парк " Пирин ", искът на Европейската комисия против България поради мръсния въздух, опитите за промени в разпоредбите в " Натура 2000 " и водната рецесия в Перник (всичко четете тук). В четвъртък прокуратурата стартира инспекция на екоминистерството поради вноса на отпадък от Италия.

11:32Готов с оставкаРазлични електронни медии, измежду които подкрепящият премиера Борисов уебсайт " Пик ", който постоянно получава изпреварваща информация за свързани с властта събития, оповестяват, че Нено Димов е подготвен да подаде оставка и това ще стане в идващите часове.

Според " 24 часа " Димов е съветвал решението с адвокатката си, чието име не е посочено.

Малко по-късно уеб сайтът на държавното радио също заяви, че министърът се готви за оставка, базирайки се на свои неназовани източници.10:59 " Показно ликвидиране " На излизане от Министерския съвет, където по-рано сутринта е имал среща с премиера Бойко Борисов, водачът на Вътрешна македонска революционна организация и вицепремиер Красимир Каракачанов не отговори в прав текст дали Нено Димов ще напусне държавното управление, само че назова случилото се с него " показно ликвидиране ".

" Имах диалог с премиера. Ще ви кажа, ще прочетете (дали ще има оставка) по-късно показно ликвидиране ", сподели Каракачанов, представен от БНР. Подробности - тук.10:45Информация за акцията - следобедМалко преди 11ч. пресслужбата на прокуратурата разгласи, че ще даде информация за вчерашната акция в ранния следобяд. Брифингът е плануван за 15 ч. в Съдебната палата, а участници ще бъдат представителят на основния прокурор Сийка Милева, шефът на спецпрокуратурата Димитър Франтишек, наблюдаващият прокурор Ангел Кънев и основният секретар на Министерство на вътрешните работи Ивайло Иванов.

Времето на изказванията съответствува с приключването на 24-часовия период за първичния арест на Нено Димов. Очаква се на него прокурорите да разгласят дали на министъра ще бъде повдигнато обвиняване. Ако Димов бъде притеглен към наказателна отговорност, прокуратурата може да го остави в ареста до 72 часа, а по-късно да изиска налагане на непрекъсната мярка за неотклонение от съда.09:30Екоминистърът Нено Димов, който беше арестуван през вчерашния ден във ведомството си в границите на акция на Специализираната прокуратура поради водната рецесия в Перник и вноса на боклуци от Италия в Плевен, прекара нощта в ареста на 3-то столично полицейско ръководство.

Досега публична информация за следствието, конфискуваните документи и аргументите за ареста не е оповестена. Вчера министър председателят Бойко Борисов отхвърли да разяснява и дали ще има политически последици за Димов, като изясни, че оставката му е " съдружен въпрос " и би трябвало да се разиска с " Обединените патриоти ". Димов е част от държавното управление от квотата на Вътрешна македонска революционна организация.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР