Ден след по адрес на дадената от Комисията за защита

...
Ден след по адрес на дадената от Комисията за защита
Коментари Харесай

Vivacom определи гневните позиции на A1 и Yettel като „неоснователни“ и „съгласувани“

Ден след по адрес на дадената от Комисията за защита на конкуренцията зелена светлина на Vivacom да погълне няколко по-малки компании, телекомът, обект на рецензии, излезе със своя позиция по случая, с която „ изрично отхвърля неоснователните опасения на съперниците си “.

„ Vivacom изрично отхвърля изказванията на своите съперници A1 и Yettel. Техните изказвания в отговор на решението на българската Комисия за защита на конкуренцията (КЗК) да даде позволение на Vivacom да придобие два кабелни оператора – „ Нетуъркс “ и „ Телнет “ — са безотговорни и съдържат редица извънредно неточни и подвеждащи изказвания “, написа в позицията си Vivacom.

Задочната престрелка от мнения идва, откакто стана ясно, че преди дни Антимонополният регулатор е одобрил договорката, в която Vivacom ще придобие контрола върху „ Телнет “, „ Телнет Секюрити “, „ С.Т.В. “ „ Нетуоркс-България “, „ Онлайн Директ “ и „ ТВН Дистрибуция “.

Сделката бе спряна от Върховния административен съд и върната на Комисия за защита на конкуренцията с предписание да се задълбочи по-сериозно в инспекцията на резултатите от нея поради опасенията, че Vivacom ще се снабди с господстващо състояние на телевизионния и интернет пазари. Това предизвика A1 и Yettel без значение една от друга през вчерашния ден да излязат с позиции, алармиращи за заплахата от задушаване на конкуренцията.

Според Vivacom: „ Българските пазари на закрепен широколентов достъп до интернет и платена телевизия сa мощно конкурентни, с многочислени пазарни участници, в това число три национални и стотици районни и локални оператори. Понастоящем Vivacom има дял от 31% от пазара на закрепен широколентов достъп до интернет и дял от 33% от пазара на платена телевизия в България (въз основа на броя на абонатите). “

От телекома дават за образец с дяловете на А1 и на районните и локалните участници на пазара на закрепен широколентов достъп до интернет, които „ са надлежно 28% и 35% “.

„ Следва да се означи, че А1 не показва угриженост по отношение на господстващото си състояние в Австрия, където делът на компанията се равнява на съвсем 50% от клиентите на широколентов достъп до интернет в страната “, допълват още от Vivacom, като дават и други образци за пазари с огромна централизация у един състезател (на колоса Deutsche Telekom в Хърватия и Гърция).

„ Нито А1, нито Yettel имат недоволства в Сърбия, където на оператора на United Group (SBB) непрекъснато е отказвано навлизането на мобилния пазар “, не престават от Vivacom, визирайки своята компания майка.

Според Vivacom изказванията на A1 и Yettel са „ съгласувани “ и „ подвеждащи “. Телекомът разкритикува опитите им да вкарат към нейния пазарен дял (б.р. – доколкото сключването на такава се случва по линия на „ Словения Броудбанд “, която е притежател на United Group).

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР