Ден след националния празник, продължаваме да ви срещаме с интересните

...
Ден след националния празник, продължаваме да ви срещаме с интересните
Коментари Харесай

За заблуда на турските власти - уставът на БРЦК не е издаден в Женева: Делото на Любен Каравелов

Ден след националния празник, продължаваме да ви срещаме с забавните истории за българите, борили се за освобождението на България. Днес ви описваме за Любен Каравелов и 190-годишнината от неговото рождение.

Един от най-важните документи за Освобождението е скрито разпространяващият се Български революционен централен комитет (БРЦК). Създаден е основно от Любен Карaвeлов и Васил Левски, а уставът се издава в печатница в Букурещ.

Преди три години момичето слага началото на традиция

“Всъщност БРЦК е основан по този начин - главно от Каравелов и от Левски. Разбира се, вземат участие и доста други българи, които са в Букурещ. През 1872 година се организира и първото учредено заседание, на което се приема и уставът на БРЦК. На заглавната страница написа, че уставът е публикуван в Женева, през 1870 година, това не е по този начин. За илюзия на турските управляващи е написана тази информация “, разяснява Росен Цветков - колекционер на книги.

Всяка година самодейността се разраства в нови градове и щати по западното крайбрежие

Уставът има две елементи, първата е встъпление, в което се формулират задачите на революцията.

„ По един доста образован метод се дефинира главната цел, която е основаването на една независима страна. Освобождаването в България там, където е обитаемо с българи, като те категорично споделят, че няма териториални искания, че не се дефинират граници сега, а че това ще бъде решено от народа и с взаимоотношение с нашите другарски настроени нации, които са ни съседи “, показва Росен Цветков.

„ Втората част са членовете на устава, които дефинират по какъв начин се основават частни революционни комитети по страната, по какъв начин си взаимодействат -  така се ръководят, по какъв начин се основава по този начин наречената загадка полиция при краткотрайно държавно управление, която да управлява активността “, споделя още той.

Комитетът се дели на две част - задгранична, ръководена от Каравелов, и вътрешна организация в страната, зад която стои Васил Левски.

Днес означаваме нещо доста по-значимо от една историческа дата, акцентира президентът

„ В Букурещ има два кръга. Кръгът на чорбаджиите - добродетелната тайфа, които желаят да се освободи България с външна помощ и разчитат най-вече на Русия, и несъмнено - по-младите, които се сплотяват към Каравелов, към Левски, които са уверени, че България, ще се освободи, когато сама вземе в свои ръце организацията на революцията “, разяснява Росен Цветков.

Най-върховият миг на организацията е, преди Левски да бъде хванат.

„ Когато в действителност са основани доста частни революционни комитети, основана e конструкция, известно е уважителното отношение на Левски към Раковски, приемствеността на идеитe. Tогава в действителност се основава една вътрешна организация ”, споделя още колекционерът.

На церемонията бяха показани знамената светини на Българската войска

Залавянето на Левски нанася тежък удар върху организацията.

„ След обесването на Васил Левски настава едно огромно отчаяние. Всъщност една част дори от кореспонденцията попада в ръцете на съда и се употребява против Левски “, показва Росен Цветков.

Каравелов и Левски реализират задачата си да издигнат българския дух.

" Любен Каравелов минава към други занимания, стопира издаването на " Независимост " и " Свобода ". Започва да издава научно-популярни издания като да вземем за пример списание " Знание ", в което той разгласява свои открития за етнография, за фолклор и превключва към научно-популярно тема. След това разгласява доста стихотворения разкази, част от тези стихотворения са превърнати в национални песни като да вземем за пример " Хубава си моя горо, миришеш на младост ", изяснява Росен Цветков.

Следата, която Любен Каравелов оставя в историята, е на публицист, журналист и герой за независимост.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР