Ден след конгреса на ГЕРБ, на който Бойко Борисов и

...
Ден след конгреса на ГЕРБ, на който Бойко Борисов и
Коментари Харесай

Барети се разбунтуваха срещу своеволията на командира на СОТБ

Ден след конгреса на ГЕРБ, на който Бойко Борисов и Цветан Цветанов разказа грандиозните спехи на своето ръководство, баретите от Специализирания отряд за битка с тероризма към Министерство на вътрешните работи написаха яростно писмо. Адресираха го до министри и депутати. В него разказват отровената атмосфера в отряда, своеволията на командира, нарушаванията на правилника, репресиите и униженията, на които са подложени.
Ето и самото писмо.

ДО

КОМИСИЯТА Пожарна охрана ВЪТРЕШНА СИГУРНОСТ И

ОБЩЕСТВЕН РЕД КЪМ НАРОДНОТО

СЪБРАНИЕ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ДО

ВИЦЕПРИЕМИЕРА НА РЕПУБЛИКА

БЪЛГАРИЯ С РЕСОР „ СИГУРНОСТ “

Г-Н КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ

ДО

МИНИСТЪР НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

Г-Н ВАЛЕНТИН РАДЕВ

Копие: До Главния секретар на Министерство на вътрешните работи

До Директора на Дирекция „ ИНСПЕКТОРАТ “

До Директора на Дирекция „ Вътрешна сигурност “

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАЕМИ НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ВИЦЕПРЕМИЕР,

УВАЖАЕМИ Г-Н МИНИСТЪР,

УВАЖАЕМИ ГОСПОДА,

Обръщаме се към Вас с искане за осъществяване на цялостна инспекция на активността на Специализирания отряд за битка с тероризма към Министерство на вътрешните работи, организацията на работа на Отряда, професионално й управление, в това число кадрова политика, осъществяване на състезания и прочие, поради осъществени нарушавания на ЗМВР, подзаконови нормативни актове и Етичния кодекс на държавните чиновници в Министерство на вътрешните работи.

Основание за това ни дават многочислените прояви на неприятни практики в СОБТ, основаването на атмосфера на съмнение сред чиновниците в отряда, недобрата кадрова политика, подчинена на личностни взаимодействие, а не на професионални качества, опити за разпра, нарушение на съществени правила на работа в Министерство на вътрешните работи, каквото се явява опцията за кариерно израстване, професионално образование и прочие, съответни нарушавания на Етичния кодекс за държанието на държавните чиновници в Министерство на вътрешните работи, в раздел V „ Взаимоотношения сред държавните чиновниците “.

В СОБТ от страна на неговия пълководец и доближените му се прави тотална разпра с неуместни чиновници. Страхът и терзанието от реваншизъм и „ изпадане в недружелюбност “ напълно са завладяли структурата ни, до степен, че чиновниците към този момент се опасяват даже да си беседват по сред си. Върху нас се упражнява се напън, изразяващ се в слагане на занижени оценки, опълчване на чиновници посредством незаслужено систематизиране на спомагателни средства за работа за характерни условия на труд, като чиновници, които не са доближени на командира на СОБТ биват лишавани от такова в допълнение материално стимулиране, прилепяне на чиновници да пишат едни против други, отправяне на закани за премествания на чиновници в други структури или осъществяване на структурни промени и други Толерират се чиновници с незадоволителна подготовка, само паради преданост към командира и сляпо послушание. Конкретен образец в тази тенденция е случай от месец ноември на 2017 година, когато ВПД Командирът на СОБТ, господин Гайков, бе сезиран с докладни мемоари, според надлежния ред, по отношение на няколко случая на неспазване на нормативната уредба и нарушение на откритите правила от чиновници, назначени на управителни длъжности по персонално негово предложение и убеждение. Въз основа постъпилите отчетите мемоари, господин Гайков, в качеството му на ВПД Командира на СОБТ, разпореди да бъде осъществена инспекция, като за задачата назначи съответни комисии. Всички чиновници в отряда обаче бяха мощно озадачени, че в една от проверяващите комисии за неин член бе посочен Георги Цанов, заемащ управителна служба, за който през няколко месеца преди този момент дирекция „ Инспекторат”, със свое мнение рег. № 4575р-1687/20.07.2017 година, се произнесе, че същият непознава водещи нормативни документи в СОБТ. Въпреки мнението на Дирекция „ Инспекторат “, от страна на ръководителя ни не бяха подхванати никакви дейности към горепосочения чиновник, ориентирани към повишение на неговата подготвеност, запознаване с нормативните актове, имащи директно отношение към нашата работа или даже дирене на дисциплинарна отговорност, поради събитието, че констатацията навежда на дисциплинарно нарушаване по смисъла на чл.199, ал.1, т.5 от ЗМВР.

Според господин Гайков обаче, господин Цанов можел да взе участие в инспекцията по подадените сигнали за нормативни нарушавания, макар откритото непознаване на уредбата.

В резултат на целенасочените дейности на господин Гайков, сигналите бяха омаловажени и фокусът от тях беше изместен, а против чиновниците, които бяха докладвали за нередностите се проведоха офанзиви.

Считаме, че с това си държание ръководителят на структурата ни наруши жестоко т. 59 от Етичния кодекс, а точно: „ Държавния чиновник в качеството си на началник не употребява йерархичното си състояние за реализиране на напън върху подчинените. Цялостното отношение на господин Гайков към подаваните към него докладни мемоари, с които се навеждат нарушавания или се показват проблеми и пропуски, се подчинява на правилото дали на него му е комфортно или не да вземе отношение с оглед субекта, за който се отнасят. Така в едни случаи има осъдени, а в други просто липса на каквито и да е последствия.

Същевременно чиновници с дълготраен стаж в СОБТ-МВР, които са се потвърдили като експерти в действителни високорискови профилирани и специфични интервенции и се употребяват с доверието и уважението на останалите, само че неуместни за Командира на СОБТ, посредством гореспоменатите докладни мемоари, се отстраняват без предлог и не им се дава опция за професионално образование и развиване. Пример за това е възбраната, с която се стопират дългогодишни чиновници (отново тези, които са докладвали) от включване в специфична подготовка „ Парашутна” без никакви професионални претекстове. Тези чиновници имат летателна подготовка, за която в годините са вложени съществени финансови средства от страна на Министерство на вътрешните работи, само че заради наложените ограничавания и липса на летателни часове, ще понижат или изгубят парашутни умения. Мотивът за това е напълно персонален и взет еднолично от ВПД Командира на СОБТ - господин Гайков, без да се търси мнение или мнение на директните им ръководители и без провеждането на възможни дисциплинарни инспекции по смисъла на ЗМВР.

Към момента още веднъж със същия метод ловко и тактично, възползвайки се от служебното си състояние господин Гайков се пробва да толерира така наречен „ любимци “, които нямат съответната подготовка и да ги назначава на управителни длъжности, като подценява други чиновници, които са готови и могат да заемат тези длъжности, само че не са от „ любимците “. За осъществените от него избори липсва всякаква обосновка, няма извършени диалози с директни ръководители и прочие - образец в тази тенденция е лицето, несъмнено да съставлява СОБТ в комисията по Председателството на Европейския парламент, което е без нужната служба и подготвеност.

Има проблем и с документооборота. Многократно се нарушава субординацията и съгласувателният режим при издаването на документи, като напоследък това се трансформира в система. Не се съблюдават „ Вътрешните правила за документооборота “ и не се съгласуват документите със съответните началници на отдели, на браншове и зам. командирите, които ги касаят, по подготвеност.

Сред чиновниците на СОБТ настойчиво се приказва, че скрито се приготвя нов щат по предложение на господин Гайков, за премахване на неуместни чиновници и назначение на хора от близкия му кръг. Това води до боязън на чиновниците дали ще запазят служебните си места, демотивира ги и ги слага в обстановка на индиферентност от директната им работа, защото са заети да запазят работата си и ситуацията на фамилиите си.

Важно е да се означи, че досега господин Гайков не е обсъждал такова желание с ръководителите на обособените структури, които имат директни наблюдения и трезва оценка за положението на ръководените от тях екипи в отряда, за целесъобразността и надлежно законосъобразността на едни такива промени, предвид на високорисковата активност, и спецификата на изпълняваните от СОБТ задания, а работи еднолично и скрито. Невземането поради на мнението и на ръководителите на обособените звена във връзка смяна в структурата на отряда,, може да докара до срив на работата му, а от там и до основаване на заплаха за живота и здравето, както на чиновниците в СОБТ, по този начин и на жителите.

Този метод на командира на СОБТ не е нов. При предходното си ръководство, в интервала 2013 – 2014 година, господин Гайков отстранява от управителни длъжности чиновници без никакви причини, като предлага за назначение на тяхно място други лица, избрани персонално от него, без аргументация за нуждата, наложила тази смяна. Един от тези комфортни чиновници скоро след назначението му беше арестуван за контрабанда на цигари и му е повдигнато обвиняване за ощетяване на страната с милиони левове. По негово време е и добилия печална популярност случай „ Лясковец “, при който настъпиха тежки последици и загуби освен за страната, а и за чиновниците от отряда. Беше загубен човешки живот и пострадаха 4-ма чиновници, като за взетите решения за промяна на управителни чиновници, никой не се осмели да му потърси отговорност.

С актуалното заемане на длъжността, господин Гайков ръководи по същия метод, като внася напрежение и разделяне измежду състава, неприемливо и рисково за конструкция като нашата. Предприемат се дейности за принуда против всеки, който не трябва харесван и комфортен на командира, упражнява се всевъзможен напън, слагат се занижени оценки, опълчват се чиновници. Инвестира се запас за търсене на „ къртиците”, които са склонни да изнасят информация за всичко, което се случва в СОБТ. В отряда са се оформили разнообразни лагери. Едните са към управлението, а другите минават за техни съперници.

Господин Гайков неведнъж употребява служебни коли за персонални цели - превозване на приятелката му със длъжностен автомобил до разнообразни дестинации, даже през почивни дни, като някои от взаимните им визити са на молове в София, което не е обвързвано със служебни задължения, а водачите на служебния автомобил са принудени да чакат в паркинга по няколко часа.

Най-екстравагантната концепцията на ВПД командира е да бъде изместен отдел ПБТСФХ, което не се базира на никаква логичност, защото на настоящето си местоположение, отделът е гарантиран механически за осъществяване на характерната си активност. Преместването ще докара до влагането на огромен финансов запас за Министерство на вътрешните работи и съществено усложнение за осъществяване на служебните отговорности при експертно-криминалистическата активност и техническото обезпечаване на дежурните групи.

До в този момент се притеснявахме да сигнализираме за държанието на господин Гайков, заради това, че той заема най-високата управителна служба в отряда и може да окаже някакъв напън върху нас, да употребява контактите си, с цел да забави и/или прикрие сигнала и/или да се стигне до уволняване на чиновници, които не са съгласни с методите на ръководство. Основание за това ни терзание дава и фактът, че господин Гайков неведнъж, на всеслушание е заявявал, че има както политическа поддръжка, по този начин и че познава доста властимащи лица.

Считаме, че с дейностите си господин Гайков освен уронва престижа на СОБТ, пробвайки се да го трансформира в персонална своя частна компания, само че създалата се демотивация в персоналния състав, води до внезапно утежняване на микроклимата в отряда, разклаща доверието сред чиновниците, вследствие на което понижава боеспособността на отряда. С оглед характерната активност на СОБТ, нуждата от екипна работа при осъществяването на високорискови задания, Ви осведомяваме, че в резултат на тези обстоятелства при действителни дейности са застрашени осъществяването на бъдещи профилирани и/или специфични интервенции, както и животът и здравето на чиновниците, което към този момент се е случвало под управлението на господин Гайков, а и животът на жители и ползите на обществото.

Във връзка с гореизложеното считаме, че е необходимо незабавно да бъде осъществена справедлива и безпристрастна инспекция, с цел да спре нездравословното разделяне на отряда, приключването на кадърни фрагменти, операциите и психическия напън върху чиновниците и да не се позволява за в бъдеще СОБТ да бъде употребявано за развиване на персоналните упоритости и ползи.

С почитание:
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР