Ден след като във вторник вътрешният министър Младен Маринов говореше

...
Ден след като във вторник вътрешният министър Младен Маринов говореше
Коментари Харесай

ГДБОП е задържала заподозрян за хакерската атака срещу НАП

Ден откакто във вторник вътрешният министър Младен Маринов говореше за съветска офанзива против Национална агенция за приходите, чиновниците му засържаха български обвинен

© Анелия Николова Във вторник следобяд е бил арестуван обвинен за пробива в системата на Национална агенция за приходите и изтеклите персонални данни за милиони български жители. Това съобщи началникът на отдел " Киберпрестъпления " в ГДБОП Явор Колев в утринния блок на Нова телевизия. По думите му задържаният е чиновник във компания за киберсигурност, който се е занимавал точно с тестване на системи за уязвимости. При акцията са арестувани негови преносими компютри, които съдържат индикации за съпричастност към офанзивата.

Заради течащите следствени дейности не могат да бъдат разкрити елементи, само че съгласно органите на властта след правените цяла нощ експертизи на конфискуваната техника с огромна степен на сигурност може да се одобри, че е арестуван причинителя.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Не тъкмо руснак

Явор Колев сподели още, че обвиненият не дава отговор на профила от вчерашното писмо до медиите, изпратено от нов мейл. В него се твърди, че хакерът е руснак, женен за българка. Автентичността на този мейл обаче остана под подозрение, доколкото беше изпратен от друг адрес от истинския, който към този момент е закрит.

По-рано във вторник самият вътрешен министър Младен Маринов видя в офанзивата евентуална съветска диря и връзка с контракта за покупка на F-16 от Съединени американски щати. А денем от Национална агенция за приходите описаха като най-вероятно пробивът при тях да е изработен от чужбина. И те, и финансовият министър обаче не поддържаха версията за дирижирана от Кремъл офанзива.

Какво следва

Засега не се знае доста, като като се изключи че не е несъмнено дали това е причинителят, не е ясно и дали е работел самичък. Предвид нападателния жанр и на двете писма до медиите от хакерите, в случай че ГДБОП е задържала неверен човек, или в случай че той е имал съучастници, може да се чака приключване и на още данни. Още в истинския мейл беше декларирано, че пратените близо 11 GB данни са едвам към половината от това, което е добито от Национална агенция за приходите.

А във вторият и към този момент непотвърден мейл се приказва и за още два масива от Министерство на финансите, както и за данни на частни медийни компании.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР