Ден след като стана ясно, че българският президент Румен Радев

...
Ден след като стана ясно, че българският президент Румен Радев
Коментари Харесай

Радев обясни защо не подкрепя Украйна за НАТО: Само след мирни споразумения с Русия!

Ден откакто стана ясно, че българският президент Румен Радев не се е включил към 9-те държавни глави от Източна Европа, подкрепящи с декларация влизането на Украйна в НАТО, от пресцентъра на „ Дондуков “ 2 внесоха уточнения по отношение на повода.

Тя е, че това може да стане " единствено след мирни съглашения с Русия! "

 

От Прессекретариата на президента разпространиха позиция във връзка признатата от 9 президенти на страни от Централна и Източна Европа декларация във връзка с Украйна и нейното участие в НАТО, към която не се причислиха България и други страни от района.

 

В нея се споделя: " Решение за присъединение на Украйна към НАТО би трябвало да бъде взето едвам след изработването на ясни параметри за мирното споразумяване на спора сред Русия и Украйна, които да бъдат признати и приложени и от двете воюващи страни ".

Ето цялостния текст на позицията на Румен Радев:

Държавният глава Румен Радев не се причислява към цялостния текст на декларацията, призната от някои страни в Източна Европа, във връзка с участието на Украйна в НАТО. Президентът Румен Радев поддържа останалите позиции, съдържащи се в документа.

България е част от декларацията от срещата на върха на НАТО в Букурещ през 2008 година по отношение на присъединение на Украйна в бъдеще, само че тази декларация е призната в напълно друга среда на сигурност. Военните дейности на територията на Украйна през днешния ден изискват нейното участие в Алианса да бъде разисквано в границите на цялостния състав на Северноатлантическия съвет и да не води към риск от директното замесване на страните от НАТО във войната.

Решение за присъединение на Украйна към НАТО би трябвало да бъде взето едвам след изработването на ясни параметри за мирното споразумяване на спора сред Русия и Украйна, които да бъдат признати и приложени и от двете воюващи страни.

Какво написа в декларацията, призната от 9-те държавни глави на страни от Централна и Източна Европа:

" Ние, държавните глави на страни от Централна и Източна Европа, страни, чиито водачи посетиха Киев по време на войната и видяха със личните си очи последствията от съветската експанзия, не можем да останем безмълвни пред грубото нарушение на интернационалното право от страна на Руската федерация, заради което издаваме следната декларация: удостоверяваме поддръжката си за суверенитета и териториалната целокупност на Украйна. Ние не признаваме и в никакъв случай няма да признаем опитите на Русия да анексира украински територии. Твърдо поддържаме решението от срещата на върха на НАТО в Букурещ през 2008 година по отношение на бъдещо присъединение на Украйна ", се споделя в взаимното изказване.

Подписалите декларацията приканват Русия неотложно да се изтегли от всички окупирани територии.

" Подкрепяме Украйна в нейната защита против съветската инвазия, пожелаваме Русия неотложно да се изтегли от всички окупирани територии и насърчаваме всички съюзнически страни да усилят доста военната си помощ за Украйна. Всички, които правят закононарушения на експанзия, би трябвало да бъдат подведени под отговорност и изправени пред съда ", се споделя в документа.

Декларацията е подписана от президента на Румъния Клаус Йоханис, президента на Чешката република Милош Земан, президента на Естония Алар Карис, президента на Латвия Егилс Левитс, президента на Литва Гитанас Науседа, президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски, президента на Република Черна гора Мило Джуканович, президента на Полша Анджей Дуда, президента на Словакия Зузана Чапутова.

 

Украйна входира кандидатурата си за участие в Алианса по ускорена процедура единствено часове откакто съветският президент Владимир Путин разгласи анексирането на Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР