Ден след като служебният министър на транспорта Христо Алексиев заяви

...
Ден след като служебният министър на транспорта Христо Алексиев заяви
Коментари Харесай

Новият стопанин на летище София: "една тоалетна, пет дивана" и 78 млн. евро по-малко

Ден откакто служебният министър на превоза Христо Алексиев съобщи пред Mediapool, че за половин година направените вложения от концесионера на летище София са " една тоалетна и пет дивана ", от оператора " СОФ Кънект " обявиха, че ще изпълнят капиталовата си стратегия и за първите пет години ще бъдат вложени 43 млн. евро.

" Предложените вложения за първите пет години в размер на 43 млн. евро включват изцяло възобновяване и смяна на образа на Терминал 2, получиха утвърждение през вчерашния ден. Планирането, проектирането и възлагането на поръчки изискват софтуерно време, належащо за постигането на оптимални резултати ", обявиха от " СОФ Кънект ".

Това в действителност е свитата им капиталова стратегия за първите години от концесията, а не е тази, с която завоюваха процедурата. Освен че на концесионера се даде опция да не заплаща концесионни такси първоите 10 години, а да ги заплати на финала, той е съумял да си издейства от последното държавно управление на ГЕРБ и да влага със 78 млн. евро по-малко през първите 10 години. И те ще се влагат на по-късен стадий. А това значи, че измененията първоначално ще са по-малко забележими за пасажерите.
Опростените вложения
Освен отсрочване на концесионните заплащания, вложителят изиска от страната и да актуализира капиталовата си стратегия. Първоначалното искане на " СОФ Кънект " е през първите пет години вложенията да са 26 млн. евро вместо написаните в контракта 70 млн. евро. А от шестата до десета година 145 млн. евро вместо 234 млн. евро. Или вложенията за първото десетилетие да са 133 млн. евро по-малко. Това се предлага да бъде наваксано през останалата част от контракта, като ще има и добавка от 16 млн. евро.

В последна сметка на 10 март и след многото рецензии при новината, че няма да се заплащат концесионни такси 10 години, следва ново предложение от страна на концесионера - през първите пет години вложенията да се понижат от 70 млн. евро на 43.01 млн. евро. А от шестата до десетата година от 234 млн. на 183.1 млн. евро. Или със 77.8 млн. евро по-малко. Заложено е изискването на финала вложенията въпреки всичко да са общо с 16 млн. евро над първичната офертата по контракт (макар че инфлационният фактор ще е доста по-голям за целия 35-годишен срок), която беше 608 млн. евро. И беше и най-ниската такава на фона на тези на останалите четири претендента.
Къде са вложенията
Не единствено, че има големи отстъпки към концесионера, само че и смяната върви извънредно постепенно и на дребно. " Концесионерът " СОФ Кънект " има капиталова стратегия, която би трябвало да извърши. До края на тази година би трябвало да бъдат вложени 4.1 млн. евро. Все още чакаме данни от концесионера какъв брой средства са вложили досега. По моя груба оценка направените вложения са не повече от 200 000 евро - една тоалетна и 5 дивана. При състояние, че до края на октомври трябваше да са направени 1 млн. евро. Аз надълбоко се колебая, че плануваният размер на вложения ще бъде изработен ", съобщи транспортният министър.

" Вместо за вложения и равнище на обслужване, с концесионера си приказваме по кое време ще оправи тоалетните и за какво не се прави стерилизация на летището, което е смешно за една договорка на стойност милиарди лв.. Представиха общоприет проект за развиването на летището, който го върнах с голям брой забележки, тъй като не е изработен професионално ", не престават той.

Другият неразбираем детайл за министъра е къде е операторът на летище " Мюнхен ". " Засега го няма, попада единствено на хартия. До момента не съм видял представители на летище " Мюнхен ", ангажирани с активността на летище " София " ", споделя Алексиев. В " СОФ Кънект " 99% от от акциите са разпределени сред три сдружения на фонда Meridiam, а останалият 1% е на строителя Strabag. Обединението завоюва, като показа, че им контракт с летищния оператор на летище Мюнхем. До момента обаче не е станало ясно кой от летището е директно зает на българска земя, като за изпълнителен шеф беше назначен човек от испанското летище в Севиля. От летището дадоха отговор ден по-късно, че летище Мюнхен има четирима представители на основни позиции, без да влизат допълнително конкретика.
Къде е Домусчиев Министърът на превоза Христо Алексиев прикани Крили Домусчиев да го съди, с цел да се откри държи ли дял в концесионера на летището Фотограф: Юлия Лазарова Четено Коментирано Препоръчвано 1 Инфраструктура 2 Политика 3 Технологии 1 Инфраструктура 2 Политика 3 Технологии 1 Инфраструктура 2 Снимка на седмицата 3 Политика
Другият главен въпрос, който повдигна министърът в изявлението си пред Mediapool, засегна предприемача Кирил Домусчиев. " Потвърдено е от няколко достоверни източника, че компании на Кирил Домусчиев вземат участие с 20% в концесията, само че желая да схвана къде е операторът на летище Мюнхен. Засега го няма, попада единствено на хартия. До момента не съм видял представители на летище Мюнхен, ангажирани с активността на летище София ", съобщи Алексиев.

На това от Meridiam дадоха отговор ден по-късно, че удостоверяват, че имат 99% от SOF Connect, концесионер на летище София, а австрийската Strabag има 1%. " Няма никакво присъединяване на български жители или компании както в SOF Connect, по този начин и в Meridiam ", обявиха от компанията.

Кирил Домусчиев също разяснява, като разгласява в профила си във Фейсбук, че изрично декларира, че тези изказвания, подмятания и внушения са следващата 100-процентова неистина и са част от инструментариума на актуалната предизборна акция, от която избрани лица и медиен кръг се пробват да извлекат политически дивиденти и изгоди. " Противно на лъжливите изказвания, нямам никакво директно и/или непряко присъединяване с следени от мен и/или свързани с мен сдружения в концесията на летище " София ", написа той. И продължи: " Ако Христо Алексиев откри и ми покаже кои са моите компании, които държат 20% в тази концесия, аз поемам ангажимент да му трансферира безплатно тези акции ". " Адвокатите ми ще подхващат навреме всички възможни от настоящото законодателство дейности и ограничения, с цел да защитят моите права и законни ползи по правосъден ред ", приключва той.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР