Ден след като премиерът Бойко Борисов убеждаваше президента на Русия

...
Ден след като премиерът Бойко Борисов убеждаваше президента на Русия
Коментари Харесай

Номерът на Борисов с "Балкански поток" не мина в САЩ

Ден откакто министър председателят Бойко Борисов убеждаваше президента на Русия Владимир Путин, че строи с бързи темпове продължението на " Турски поток ", от Съединени американски щати още веднъж оповестиха, че са срещу този план.

© Правителствена Служба Усилията на премиера Бойко Борисов да маскира продължението на " Турски поток " през България с името " Балкански поток " с цел да завоюва благоразположението на Съединени американски щати, наподобява се оказаха безуспешни. Това излиза наяве от изявление за БНР на заместник-държавният секретар по политическите въпроси Дейвид Хейл, който трябваше да пристигна в София на 8 януари, когато Борисов бе в Истанбул за откриването на " Турски поток ", само че в последна сметка не пристигна.

" Съединените щати са срещу втората линия на газопровода " Турски поток ", предопределена за доставки на газ за Югоизточна Европа през България, защото я преглеждат като геостратегически план на Русия ", е споделил Хейл за националното радио. Това изрично демонстрира, че Белият дом не разлежда българския газопровод от турската до сръбската граница за друг план от " Турски поток ", както в последно време се пробва да го изкара Борисов.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики В реалност въпросната тръба стартира от " Турски поток " в Турция и свършва в " Турски поток " в Сърбия, а съвсем целият й потенциал (около 90%) е запазен от " Газпром " и няма по какъв начин да се използв за други цели с изключение на за преноса на съветски газ. За да не се конфронтира със Съединени американски щати и Европейски Съюз Борисов опита да ребрандира газопровода като " Балкански поток " и да го показа като част от плана " Газов хъб " Балкан ". Това обаче устоя мъчно по две аргументи:Договорът с " Газпром " не планува никакви количества от газа, който ще се транзитира за Сърбия, да се търгуват у нас.Дори да има различен импорт на газ той няма по какъв начин да бъде превозен в към Централна Европа по този газопровод.
" Съзнаваме, че енергийната сигурност е доста значима за Европа и разбираме, че когато нашите съдружници имат сигурен достъп до енергоизточници, те са по-силни, по-благонадеждни съдружници ", споделя зам.-държавният секретар Дейвид Хейл. Но в това време прави и следното конкретизиране: " Проблемът е, че Москва има други възгледи. Москва употребява енергоизточниците си като политически инструмент, с който да упражнява въздействие, да разделя Европа ". По думите му " Северен поток 2 " и втората линия на " Турски поток " са проблем, тъй като не обезпечават енергийна диверсификация за Европа, а дават на Русия още едно средство да се наложи над Европа и по този начин способстват за неустойчивостта.

В същото време обаче изявлението на Хейл не подсказва, че за България ще има някакви съответни отрицателни последствия от реализацията на газопровода, който ще транспортира газ от " Турски поток ". Той споделя, че Съединени американски щати ще продължат поддръжката си за модернизацията на българските въоръжени сили, за създаване на предпазена от операции 5G информационна мрежа и за подсилване на върховенството на закона в страната. Но въпреки всичко е видно, че желанието на Борисов да играе по едно и също време с Москва и Вашингтон е мъчно постижимо.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР